dimitrie cantemir - 1 august 1714, Dimitrie Cantemir, primul român membru al unei Academii straine

1 august 1714, Dimitrie Cantemir, primul român membru al unei Academii straine

1 august 1714: Dimitrie Cantemir a devenit primul român, membru al unui înalt for științific internațional (Academia din Berlin).

Dimitrie Cantemir a fost domnul Moldovei în două rânduri (martie-aprilie 1693 și 1710 – 1711) și un mare cărturar al umanismului românesc.

Dimitrie Cantemir a fost enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog și compozitor. A fost membru al Academiei de Științe din Berlin.

George Călinescu îl descria drept „un erudit de faimă europeană, voievod moldovean, academician berlinez, prinț moscovit, un Lorenzo de Medici al nostru.”

Dimitrie era fiul domnului moldovean Constantin Cantemir.

La moartea tatălui său în 1693, a fost proclamat domn însă Poarta nu l-a confirmat în domnie.

Și-a petrecut următorii ani la Constantinopol, unde a fost capuchehaie (trimis la Poartă ca garant al fidelității) și a însoțit armata otomană în expediția eșuată din Ungaria. Aici a fost martor al înfrângerii oștilor otomane ale sultanului Mustafa al II-lea de către austrieci în luptele de la Petrovaradin și Zenta, unde s-a convins de decadența Imperiului Otoman.

În 1710 a fost numit la tronul Moldovei, având misiunea de a-l supraveghea pe Brâncoveanu, bănuit de neloialitate față de Imperiul Otoman, în schimb a încheiat el însuși un tratat cu Imperiul Rus al lui Petru cel Mare.

Armata rusă ajutată de moldoveni a suferit o înfrângere categorică din partea turcilor în Bătălia de la Stănilești. În consecință, Cantemir a fost nevoit să se refugieze în Rusia, unde și-a petrecut restul vieții în mijlocul preocupărilor intelectuale.

Tratatul de la Luțk a fost publicat de Cantemir în spațiul german. În politica externă s-a orientat spre Rusia ca entitate ortodoxă, opusă Islamului. A fost un adept al domniei autoritare, adversar al atotputernicei mari boierimi și a fost împotriva transformării țăranilor liberi în șerbi.

În opera lui Cantemir s-au oglindit cele mai importante probleme ridicate de dezvoltarea social-istorică a Moldovei de la sfârșitul secolului al XVII-lea și începutul secolului al XVIII-lea.

A scris Hronicul a vechimei romano-moldo-vlahilor, susținând latinitatea limbii și a poporului format pe teritoriul vechii Dacii, inclusiv faptul că româna are patru dialecte. Această lucrare a devenit o referință fundamentală pentru corifeii Școlii Ardelene.

La1 august 1714, Dimitrie Cantemir devine membru în Societas Scientiarrum Brandenburgica, ulterior cunoscută sub numele de Academia din Berlin.

La 11 iulie 1714, Academia îl acceptă în rândurile sale și îi acordă diploma de membru, semnată de vicepreședintele Johann Carol Schott, în absența președintelui Academiei, Leibniz.

După primirea în Academie, D. Cantemir a scris Descriptio Moldaviae (Descrierea Moldovei) și Istoria moldo-valahă (în latină, Historia moldo-vlachica).

descriptio moldaviae - 1 august 1714, Dimitrie Cantemir, primul român membru al unei Academii straine

Descriptio Moldaviae (Descrierea Moldovei), scrisă în latină, când trăia în Rusia, la cererea Academiei din Berlin reprezintă prima prezentare interdisciplinară (geografie, demografie, etnografie, cartografie, psihologie colectivă) a Moldovei și locuitorilor ei.

Ca membru al Academiei din Berlin a corespondat cu Leibniz, încercând să stabilească principiile fondării unei Academii Ruse.

A murit în Rusia, la 21 august 1723, în satul său Dmitrovska în urma unui diabet avansat.

Actualmente, osemintele sale se odihnesc în Biserica Trei Ierarhi din Iași, repatriate grație lui Nicolae Iorga, în 1935.

Pe lespedea raclei sale este scris următorul text: „Aici, întors din lunga și pre greaua pribegie înfruntată pentru libertatea țării sale, odihnește Dimitrie Cantemir, domn al Moldovei”.

1 august, cele mai semnificative momente

49 î.Hr.: Bătălia de la Ilerda. Cezar a învins ultimele trupe susținătoare ale lui Pompei.

1 august 1473: Este atestat document oraul Zalău.

1498: Cristofor Columb, primul european care vizitează Venezuela.

1774: Joseph Priestley a anunțat descoperirea oxigenului.

1834: Este abolita sclavia in Imperiul Britanic. Legea de Abolire a Sclaviei din 1833.

1 august 1862: Este constituit Ministerului Afacerilor Externe al României.

1883: Se naste, Pantelimon Halippa, politician și literat român.

1915: Se naste, Gellu Naum, scriitor român.

1921: La Haga este creata Curtea Internațională de Justiție.

1939: Se naste, Valeria Seciu, actriță română de teatru, film, voce, radio și televiziune.

1944: Rezistența poloneză declandeaza Revolta din Varșovia. Revolta a fost împotriva ocupației naziste a Poloniei în timpul celui de al Doilea Război Mondial.

1945: Se naste, Tudor Gheorghe, compozitor, cântăreț și actor român.

1966: Partidul Comunist Chinez decide lansarea Revoluției Culturale.

1 august 1977: Greva generală a minerilor din Valea Jiului. 30.000 de mineri au blocat exploatările și au cerut să discute numai cu Nicolae Ceaușescu.

1 august 1996: Intra in vigoare programul efectiv de Parteneriat Individualizat România – NATO.

by Kizzi

Please follow and like us:
follow subscribe - 1 august 1714, Dimitrie Cantemir, primul român membru al unei Academii straine1
en US Tweet - 1 august 1714, Dimitrie Cantemir, primul român membru al unei Academii straine 20
en US save - 1 august 1714, Dimitrie Cantemir, primul român membru al unei Academii straine20

One thought on “1 august 1714, Dimitrie Cantemir, primul român membru al unei Academii straine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PariPont
Citește articolul precedent:
pastorel teodoreanu - 30 iulie 1894: Se naste, Păstorel Teodoreanu
30 iulie 1894: Se naste, Păstorel Teodoreanu

Opera lui Pastorel Teodoreanu a circulat în timpul regimului comunist in mod oral si clandestin. Arestat fiind în perioada comunismului...

Închide