Pacea de la Bucuresti 1913 - 10 august 1913: Pacea de la București

10 august 1913: Pacea de la București

10 august 1913: Are loc Pacea de la București, care consfințește sfârșitul războiului și înfrângerea Bulgariei. Grecia și Serbia își împart Macedonia, iar România anexează Cadrilaterul.

În anii 1912-1913 au avut loc două războaie balcanice, care au modificat frontierele statelor balcanice în dauna Imperiului Otoman.

În primul război balcanic alianța creștina ( Bulgaria, Serbia, Grecia și Muntenegru) a învins armatele otomane și a cucerit majoritatea teritoriilor Imperiului Otoman din Balcani.

Nemulțumită de împărțirea teritoriilor cucerite de la turci, Bulgaria și-a atacat foștii aliați, declanșand al doilea război balcanic.

Bulgaria a fost învinsă și a acceptat organizarea unei conferințe de pace la București.

1913 Balcani - 10 august 1913: Pacea de la București

Marile Puteri au amenintat cu intervenția armată în cazul în care nu se ajungea repede la o înțelegere.

România, care a păstrat neutralitatea militară în primul conflict, a intrat în război ca factor de stabilitate în regiune, împotriva Bulgariei.

Primul ministru al României, Titu Maiorescu, a prezidat această conferință de pace, prin care oficial s-a încheiat al doilea război balcanic.

Deoarece Bulgaria fusese complet izolată în al doilea război balcanic, fiind amenințată la frontierele nordice de Regatul României, la cele vestice de armatele aliate greco-sârbe iar la cele sudice de armata otomană, ea a fost obligată să accepte termenii tratatului de pace impus de statele învingătoare.

Tratatul de la București semnat pe 10 august 1913 a fost un tratat de pace semnat între Bulgaria pe de o parte și România, Serbia, Muntenegru și Grecia, pe de alta.

Acesta este primul tratat din Istoria Moderna unde Marile Puteri nu au avut nici un cuvânt, iar înscrisurile păcii au devenit realitate.

Tratatul prevedea ca Bulgaria sa cedeze României porțiunea cunoscută ca Dobrogea de Sud (Cadrilaterul), de la vest de Tutrakan (Turtucaia) până la malul vestic al Mării Negre, la sud de Kranevo (Ecrene).

Cadrilaterul avea o suprafață de aproximativ 6.960 km², o populație de circa 286.000 de locuitori și includea fortăreața Silistra și orașele Turtucaia (port la Dunăre) și Balcic (port la Marea Neagră).

În plus, Bulgaria se obliga să distrugă toate fortărețele existente și să nu construiască altele la Ruse ori la Șumen, sau în orice alt loc dintre aceste două puncte, sau pe o rază de 20 km în jurul Balcicului.

Termenii de pace duri impuși Bulgariei au contrastat cu ambițiile de supremație ale guvernului de la Sofia, nu s-a reușit cucerirea Macedoniei.

Rămânând doar cu o ieșire neînsemnată la Marea Egee și cu doar un port de mică importanță (Dedeagaci), țara a fost obligată să abandoneze proiectele pentru instaurarea hegemoniei bulgare în Balcani.

10 august, cele mai semnificative momente.

10 august 843: Tratatul de la Verdun. După moartea lui Ludovic cel Pios, Imperiul Franc va fi împărțit între fiii acestuia, Lothar, Ludovic și Carol.

955: Bătălia de la Lechfeld. Otto cel Mare, suveran peste marile ducate germane îi înfrânge definitiv pe unguri.

10 august 1500: Ștefan cel Mare, domnul Moldovei, daruieste Mănăstirii Putna marea dveră a Răstignirii, broderie monumentală de o valoare deosebită.

1519: Cinci corăbii aflate sub comanda lui Fernando Magellan au pornit din Sevilla, în prima călătorie în jurul lumii.

1675: A fost înființat „Observatorul Regal din Greenwich”.

1792: Revoluția franceză. Poporul cucerește Palatul Tuileries.

1793: Palatul regal Luvru din Paris este inaugurat ca muzeu.

1864: Guvernul român a contractat cu casa britanică „Stern Brothers” primul împrumut extern al României garantat cu veniturile vămilor.

1884: Se naste, Panait Istrati (Gherasim Istrate), scriitor român.

10 august 1875: Este pusă piatra fundamentală a castelului Peleș din Sinaia.

1897: Chimistul german Felix Hoffmann izoleaza pentru prima dată Aspirina.

1919: În cadrul adunării de la Timișoara a șvabilor din Banat, aceștia si-au dat acordul pentru unirea proclamată la Alba Iulia.

1920: Marele Imperiul Otoman pierde patru cincimi din teritoriul său. dispare. Semnarea Tratatului de la Sèvres.

S–a semnat, la Sèvres, Tratatul de pace dintre Antanta și Imperiul otoman. Se recunoșteau inclusiv noile granițe ale României. Tratatul nu a intrat în vigoare.

1929: Se naste, Tamara Buciuceanu-Botez, actriță română de teatru și film.

1937: Se naste, Dan Laurențiu (Laurențiu Ciobanu), poet și eseist român.

1945: Japonia cere pace și capituleză peste 4 zile, punând astfel capăt celui de–al doilea război mondial.

1963: Moare, Corneliu Micloși, inginer român, membru al Academiei Române.

1974: Este inaugurată Sala Polivalentă din București.

by Kizzi

Please follow and like us:
follow subscribe - 10 august 1913: Pacea de la București1
en US Tweet - 10 august 1913: Pacea de la București 20
en US save - 10 august 1913: Pacea de la București20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PariPont
Citește articolul precedent:
Women - Femeie, si cand nu mai poti, mai poti putin!
Femeie, si cand nu mai poti, mai poti putin!

Ai fi surprins de câte ori o femeie stă în mașina ei sau in duș, în spălătorie sau la chiuvetă...

Închide