Ziua internationala a rockului

13 iulie Ziua internationala a rock-ului.

Pe 13 iulie 1985 a fost organizat „Live Aid”, un concert rock caritabil, care a avut loc simultan în Londra (Marea Britanie) și în Philadelphia (SUA), având un număr record de spectatori.

Live Aid - 13 iulie Ziua internationala a rock-ului.
Live Aid – 13 iulie 1985

Au fost transmise live de televiziunea britanică BBC, fiind vizionate în 100 de țări, de peste 1,5 miliarde de telespectatori.

Au cantat cei mai cunoscuți artiști rock ai momentului.

Evenimentul a rămas în memoria fanilor rock-ului, ca unul de excepție.

Primul care a avut ideea ca această zi să fie declarată „Ziua internațională a rock-ului” a fost Phil Collins. Acesta a urcat în acea zi atât pe scena din Londra, cât și pe cea din Philadelphia.

rock day 1024x576 - 13 iulie Ziua internationala a rock-ului.
Ziua internațională a rock-ului

Muzica rock este un gen muzical specific celei de-a doua jumătăți a secolului XX și secolului XXI. Instrumentele muzicale de bază pentru rock sunt chitarele electrice și bateria. Multe subgenuri folosesc și claviaturi (pian, orgă electronică, sintetizator) sau alte instrumente.

Muzica rock își are rădăcinile în rock and roll-ul anilor ’50.

Ulterior s-au adăugat și elemente de rhythm and blues. De la început au apărut subgenuri, însă începând cu anii ’70 aceste subgenuri s-au înmulțit și mai ales s-au diferențiat foarte mult.

Astfel au apărut genurile punk, heavy metal, alternative rock și altele, care la rândul lor au dat naștere unor subgenuri.

Primii artiști care au abordat stilul rock and roll au fost afro-americani (Chuck Berry, Bo Diddley, Little Richard, Fats Domino).

Ulterior au aparut un val de albi, care au fost acuzați că au „furat” un stil muzical al negrilor și l-au făcut „alb” (Bill Haley, Buddy Holly, Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, Johnny Cash). Spre sfârșitul anilor ’50, la concerte publicul a devenit mixt.

In Marea Britanie a luat naștere: rock-ul britanic.

Inspirat de rock and roll-ul american, rock-ul britanic avea să revoluționeze muzica, prin formații ca The Beatles, The Who, The Yardbirds, The Animals, The Kinks,The Rolling Stones sau Queen.

În Statele unite are Americii a aparut un curent care îmbina muzica rock cu aceea folk. Astfel s-a nascut folk rock. Acesta este reprezentat de Bob Dylan, The Byrds, Neil Young, Simon & Garfunkel, The Mamas & the Papas, Joni Mitchell, The Band ș.a.

Următorul curent important din istoria muzicii rock este subgenul psihedelic. Rock psihedelic și progresiv

A aparut ca reacție față de criza spirituală a societăților consumiste occidentale.

S-a imprumutat mult din alte genuri muzicale. Instrumentația este mult mai bogată și cuprinde efecte sonore din muzica araba, indiana sau a culturilor din Orientul Îndepărtat (China, Japonia, Indonezia).

Ca reprezentanți sunt: The Doors, Grateful Dead, Jefferson Airplane, Jimi Hendrix, The Velvet Underground, parțial The Beach Boys (S.U.A.), Pink Floyd, The Rolling Stones, The Who, dar și deja cunoscuții The Beatles, aflați într-o a doua etapă de creație, desfășurată după jumătatea anilor șaizeci.

Influența muzicii rock cunoaște un moment semnificativ în anul vara lui 1969. Cinci sute de mii de oameni iau parte la Festivalul de la Woodstock.

La începutul anilor 1970 se elaborează o muzică, intitulată rock progresiv, ce face adeseori apel la mijloacele muzicii culte. Este epoca unei mari diversificări stilistice, a momentelor instrumentale solistice extinse .

Promotori ai acestui stil: Genesis, Yes, King Crimson, Emerson, Lake and Palmer, Van der Graaf Generator, Renaissance (Marea Britanie), Amon Düül II, Can (Germania), Captain Beefheart, Frank Zappa și The Mothers of Invention, Kansas (S.U.A.), Rush (Canada) (Franta) și mulți alții.

La mijlocul anilor ’60, tot în Marea Britanie, apare hard rock-ul

Din hard rock se va desprinde mai târziu heavy metal-ul.

Acesta s-a separat mai târziu de restul rock-ului, devenind o cultură individuală. Sunt de amintit Led Zeppelin, Black Sabbath, Alice Cooper, Deep Purple, Van Halen, Iron Maiden, Judas Priest, AC/DC, Whitesnake, Scorpions.

În anii ’80 se vor dezvolta multe subgenuri: glam metal, power metal, speed metal, doom metal, gothic metal, symphonic metal, death metal, thrash metal, black metal.

Punk rock-ul apare la finele anilor șaptezeci, ca un curent împotriva comercializării genului rock.

Cele mai importante nume din primul val de punk sunt Sex Pistols, Ramones, The Clash și Patti Smith. În Marea Britanie, muzica punk a devenit instrument de propagandă anarhistă.

Următorul val important din rock se numește new wave. Este o variantă mai elaborată a muzicii punk. Este reprezentat de formații ca The Police, The Pretenders, Duran Duran sau Depeche Mode.

În anii ’80 apare termenul de „alternative rock” pentru a eticheta formațiile care nu se încadrează în nici unul dintre genurile cunoscute de rock.

Acest gen se va dezvolta mult în următoarele două decenii, când va da muzicii multe subgenuri, cum ar fi britpop, gothic rock, grunge, indie rock ș.a.

Rock ‘n’ roll-ul este o explozie de energie, în termenii sufletului l-aş traduce: bucuria de a cânta.
definiţie de Ştefan Bănică Jr. în interviu

”Blues-ul a avut un copil şi l-au numit rock ‘n’ roll.”

citat din Muddy Waters

„Prefer sa fiu detestat pentru ceea ce sunt cu adevarat, decat sa fiu iubit pentru ceea ce nu sunt” Kurt Cobain de la Nirvana

„Toate chestiile pe care le spune lumea despre heavy metal si hard rock. Nu sunt de acord cu nimic! Totul este doar muzica. Ceea ce s-a facut in anii 70 nu seamana cu ce s-a facut in anii 80, iar ce s-a facut atunci, nu seamana cu ce s-a facut in anii 90. Nimeni nu poate eticheta muzica„, Ozzy Osbourne

„Expune-te la cea mai mare teama a ta. Dupa aceea, teama nu va mai avea putere, iar teama de libertate va disparea. Acum esti liber” – Jim Morrison The Doors

13 iulie, cele mai semnificative momente

13 iulie 100 î.Hr.: Se naste, Iulius Cezar, general roman, om de stat, consul și autor de proză latină.

1793: Jean Paul Marat este înjunghiat de către Charlotte Corday.

1841: Este semnată Convenția Internațională de la Londra. Are ca scop regimul strâmtorilor Bosfor și Dardanele.

1878: Tratatul de la Berlin. Puterile europene redesenează harta Balcanilor. Serbia, Muntenegru și România devin complet independente de Imperiul Otoman.

1908: Femeile sunt acceptate la Jocurile Olimpice moderne pentru prima dată.

1940:Se naste, Patrick Stewart, actor britanic.

1942: Se naste, Harrison Ford, actor american.

1945: A fost transportată prima bombă atomică în deșertul din New Mexico. Este pregătită pentru primul test al unei bombe atomice care a avut loc două zile mai târziu.

1957: Moare, Constantin Balmuș, filolog român.

1966: Moare, Prințesa Beatrice de Saxa-Coburg-Gotha, sora reginei Maria a României.

13 iulie 1985: A avut loc (simultan la Londra și Philadelphia) celebrul concert Live Aid, organizat de Bob Geldof.

1995: Republica Moldova a semnat documentele de aderare la Consiliul Europei. Devine, oficial, cel de–al 35–lea membru al organizației.

2011: Moare, Cornel Fugaru, solist și compozitor de muzică ușoară român.

by Kizzi

Please follow and like us:
follow subscribe - 13 iulie Ziua internationala a rock-ului.1
en US Tweet - 13 iulie Ziua internationala a rock-ului. 20
en US save - 13 iulie Ziua internationala a rock-ului.20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PariPont
Citește articolul precedent:
Constantin Noica - 12 iulie 1909: Se naste, Constantin Noica, filosof și eseist român
12 iulie 1909: Se naste, Constantin Noica, filosof și eseist român

Noica, fidel ideii că lupta culturală și nu cea politică este calea pentru reînvierea culturală a României, refuză uniforma și...

Închide