Deportare SIberia - 13 iunie Ziua cand 31 000 de romani au luat drumul Siberiei

13 iunie Ziua cand 31 000 de romani au luat drumul Siberiei

13 iunie 1941: Deportarea din Basarabia și Bucovina de Nord în Siberia peste a peste 31.000 locuitori.

Deportare in Siberia - 13 iunie Ziua cand 31 000 de romani au luat drumul Siberiei

De aceasta data ma leaga in mod personal amintirile bunicului meu care a fost unul dintre cei 31 000 de romani deportati. A revenit in tara dupa 6 ani de izolare intr-un lagar in Siberia. Astazi par a fi doar niste date in calendar dar viata noastra, a multora dintre noi e strans legata de aceasta deportare.

Au existat trei valuri de deportări ale populației din Basarabia și Bucovina de Nord. Estimările se ridica la câteva sute de mii de persoane deportate în perioada iunie 1940 – martie 1953.

De organizarea deportării s-a ocupat Biroul politic al CC al PC al URSS.

În mai 1941, Culai Igor a fost numit împuternicit al partidului și guvernului sovietic în Moldova. 

Goglidze i-a trimis lui Stalin o Rugăminte. A fost relatat faptul că în Basarabia au activat multe partide și organizații burgheze.

După alipirea Basarabiei la URSS, conducerea acestor formațiuni politice s-au refugiat în România. Rămășițele acestor partide și organizații, fiind susținute activ de serviciile românești de spionaj, și-au intensificat activitatea antisovietică.

În legătură cu activizarea acestor elemente, Goglidze ruga să fie strămutate în regiunile îndepărtate de nord și est ale URSS 5.000 de familii.

Ca bază juridică a strămutării a servit Regulamentul cu privire la modul de aplicare a deportării față de unele categorii de criminali, aprobat în mai 1941.

La 7 iunie 1941, NKVD al RSS Moldovenești a cerut 1315 vagoane pentru transportul deportaților.

Deportare a început în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941 (ora 2.30) și a cuprins teritoriile anexate de URSS de la România în iunie 1940.

Urmau să fie ridicate 32.423 persoane. 6.250 să fie arestate, iar restul 26.173 de persoane – deportate.

În stațiile de cale ferată, membrii fiecărei familii erau separați. Capii de familii într-o parte, tinerii peste 18 ani în altă parte, iar femeile cu copii mici și bătrânii – aparte.

A urmat îmbarcarea în vagoanele de marfă, câte 70-100 persoane, fără apă și hrană.

Pe vagoane scria: Tren cu muncitori români care au fugit din România, de sub jugul boierilor, ca să vină în raiul sovietic. Ieșiți-le în cale cu flori! sau Emigranți voluntari.

Drumul spre punctele de destinație a durat vreo două-trei săptămâni. Condițiile erau îngrozitoare.

În plină vară, ei duceau lipsă de apă potabilă, fiecăruia revenindu-i doar câte 200 grame de apă pe zi, iar de mâncare li se dădea doar pește sărat.

La fiecare oprire a trenului, în câmp se aruncau cadavre, care, fie că erau îngropate sumar, fie că erau lăsate ca hrană animalelor.

Pe parcursul drumului, deportaților nu le-a fost acordată nici o asistență sau consultație medicală. Astfel, în vagoanele murdare și fără asigurarea celor mai elementare condiții sanitare s-au răspândit diverse boli infecțioase și mulți suferinzi au decedat din această cauză.

La unele gări feroviare, câtorva persoane li se permitea să iasă pentru câteva minute afară, la aer curat. Cineva era trimis după apă potabilă.

În cazul tentativelor de evadare, imediat se dădea ordinul de împușcare, astfel că nu era nicio posibilitate reală de a scăpa din acel tren al morții.

„Din toate vagoanele se auzeau plânsete și tânguieli: așa de obicei se bocesc morții. Nu e de mirare: își luau rămas bun de la patrie, de la pământul drag basarabean… În unele vagoane a început să se cânte un cântec de rămas-bun: ,,De ce m-ați dus de lângă voi, de ce m-ați dus de-acasă?”—Eufrosinia Kersnovskaia, Cât valorează viața unui om?, caietul 2, capitolul 6

Cei deportați în Siberia sau Kazahstan, erau repartizați la muncă în întreprinderile industriei silvice, în sovhozuri și în cooperative meșteșugărești.

Pentru munca depusă li se achita doar un minimum necesar pentru trai.

 La eliberare, majorității basarabenilor li s-a interzis să se întoarcă în RSS Moldovenească. Acestia au fost forțați să semneze declarații ca nu au pretenții și revendicări de la statul sovietic, pentru ceea ce li s-a confiscat în momentul deportării.

Câteva mii de basarabeni au hotărât să ramana în Kârgâzstan, având în vedere climatul blând și pământul roditor, condiții asemănătoare cu cele din Moldova.

După destrămarea URSS, mulți români basarabeni și bucovineni s-au întors în locurile natale. Peste o mie de persoane au rămas să trăiască în Kârgâzstan, pentru că în Republica Moldova și nordul Bucovinei (Ucraina) nu mai aveau pe nimeni și nici mijloace de a se intoarce.

Deportations Basarabia - 13 iunie Ziua cand 31 000 de romani au luat drumul Siberiei
13 iunie Incep deportarile in Siberia

13 iunie, alte semnificatii istorice

13 iunie 1720:  Danemarca ia în stăpânire întreg ținutul Schleswig-Holstein prin Pacea de la Frederiksborg.

1732: Se naste, Martha Washington, cea dintâi „Primă doamnă” a Statelor Unite ale Americii. 

1790: Se naste, José Antonio Páez, general și om politic, președintele Venezuelei.

1848: Abdicarea lui Gheorghe Bibescu, domnul Țării Românești (1842-1848).

1930: Se constituie al doilea guvern condus de Iuliu Maniu. Are loc  demisia primului guvern Iuliu Maniu determinată de refuzul lui Maniu de a accepta instaurarea ca rege a lui Carol al II-lea. Aceste renunțase de bunavoie la drepturile succesorale in 1925.

1932: Se inființeaza Institutului de Biooceanografie din Constanța.

1952: Are loc primul zbor fără motor din țara noastră pe o distanță de 300 km realizat de  Gheorghe Cucu 

13 iunie 1959: Se naste, Klaus Iohannis (n. Klaus Werner Iohannis), politician român de etnie germană, al 5-lea președinte al României.

1965: Echipa Rapid București cucerește pentru a treia oară Cupa de Cristal, decernată celei mai bune echipe de pe continent in finala Cupei campionilor europeni la volei masculin, desfășurată la Bruxelles.

1972: Moare, Nicolae Tăutu, poet român.

1986: Moare, Benjamin David Goodman — „Benny” — instrumentist și orchestrator de jazz, personalitate a epocii swing.

13 iunie 1990: Începutul represiunii violente a ceea ce s-a numit „Fenomenul Piața Universității”. Incepe cea de-a treia mineriada din anul 1990, cea mai sângeroasă dintre toate.

Please follow and like us:
follow subscribe - 13 iunie Ziua cand 31 000 de romani au luat drumul Siberiei1
en US Tweet - 13 iunie Ziua cand 31 000 de romani au luat drumul Siberiei 20
en US save - 13 iunie Ziua cand 31 000 de romani au luat drumul Siberiei20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PariPont
Citește articolul precedent:
Orez - Orez cu legume
Orez cu legume

Tot facand orez de-a lungul timpului, am invatat ca o cantitate prea mare facuta pentru o perioada mai mare de...

Închide