Batalia din dealul spirii - 13 septembrie 1848: Bătălia din Dealul Spirii

13 septembrie 1848: Bătălia din Dealul Spirii

13 septembrie 1848: O companie românească de pompieri incearca apărarea revoluției de la 1848 din Țara Românească împotriva intervenției otomane în bătălia din Dealul Spirii.

Bătălia din Dealul Spirii, lângă București, a fost ultima confruntare armată disputată pe teritoriul românesc dintre structuri militare ale Țării Românești și un corp de armată otoman.

Pe 13 septembrie 1848, Batalionul 2 Infanterie din Regimentul 2 Linie Infanterie, Compania a 7-a din Regimentul 1 Linie Infanterie și Compania de pompieri condusă de Căpitanul Pavel Zăgănescu s-au impotrivit corpului de armată otoman.

Revoluția de la 1848 în Țara Românească a avut inițial succes.

Principele Bibescu a abdicat după ce guvernul revoluționar a preluat puterea.

Guvernul a încercat să implementeze unele reforme democratice precum limitarea puterii domnești și crearea unei gărzi naționale.

Marile imperii europene au intervenit.

Astfel, la 13 septembrie 1848, trei puternice coloane militare otomane au pătruns în București, după arestarea fruntașilor revoluționari și zdrobirea rezistenței poporului neînarmat.

În fața celei de-a treia coloane otomane, comandată de Kerim-pașa, s-au aflat trupele aflate sub comanda Colonelului Radu Golescu, Comandantul Garnizoanei București.

Comandantul Regimentului 2 Infanterie si seful garnizoanei capitalei, colonelul Radu Golescu, au primit ordin in ziua de 12 septembrie din partea Locotenentei domnesti sa deplaseze in ziua urmatoare subunitatile din Dealul Spirii, pentru a participa la primirea unei coloane otomane formate din aproximativ 6000 de luptatori comandati de Kerim Pasa.

Acestia aveau sa preia cazarma din acea zona.

Evenimentele au luat un alt curs. In acea zi, 13 septembrie, avusese loc inmanarea noilor drapele ale Regimentului 2 infanterie. Ostasii romani aveau un moral ridicat si vointa de a apara demnitatea nationala.

Infanteria și artileria otomană erau în apropierea cazărmii, în preajma unui podeț care îngusta mult calea Companiei de pompieri.

Conflictul s-a declansat ca urmare a unei altercatii a unui ofiter al Campaniei de Pompieri, sublocotenentul Dinca Balsan si unul otoman.

La trecerea acesteia, Sublocotenentul Bălășan l-a atins cu cotul pe un artilerist turc. Incident aparent fără importanță, ura crâncenă dintre români și turci a făcut ca acest incident să degenereze.

Sublocotenentul român a fost lovit de un maior turc cu latul sabiei.

Ofițerul român a tras două focuri de pistol, întâi asupra maiorului turc, pe care l-a ucis, apoi asupra lui Kerim-Pașa, căruia i-a ucis calul.

Desi inconjurati din toate partile de turci, pompierii s-au avantat curajosi impotriva acestora alternand focurile de arma cu lupta cu baioneta.

In pofida superioritatii numerice inamicul a fost cuprins de panica.

Ulterior au intervenit ostașii români pentru a-și apăra comandantul.

Trupele otomane atacă cu violență Compania de pompieri.

Otomanii au reusit sa puna in pozitie de tragere doua tunuri si au deschis focul impotriva pompierilor.

Acestia opun o puternică rezistență și străpung liniile inamice.

Pompierii au pornit impotriva tunurilor si dupa o scurta lupta le-au capturat. Apoi le-au indreptat impotriva otomanilor.

Efectele au fost puternice, otomanii au pierdut multi luptatori, morti sau raniti. Din lipsa de munitie ulterior tunurile au fost abandonate.

Kerim Pasa, vazand rezistenta pompierilor din Dealu Spirii, a trimis un ofiter care a propus incetarea focului. A garantat ”libera iesire din cazarma”.

Angajamentul nu a fost ulterior respectat de otomani.

Revoluția de la 1848 din Țara Românească a fost înăbușită.

Primul Parlament al Romaniei, apreciind sacrificiul eroilor de la 13 decembrie, curajul si patriotismul pompierilor militari, acorda in 1860 participantilor la actul eroic, pensii pe viata si prima medalie romaneasca: ” PRO VIRTUTE MILITARI”.

Pentru comemorarea eroilor pompieri căzuți în luptă, pe Dealul Spirii a fost ridicat în anul 1901 Monumentul Eroilor Pompieri din București.

Momentul istoric de la 13 septembrie 1848 a fost oficializat in documentele institutionale postbelice, fiind desemnat ulterior ca Ziua Pompierilor din Romania in toate documentele de functionare a Corpului Pompierilor Militari.

13 septembrie, cele mai semnificative momente

1475: Se naste, Cesare Borgia, politician și cardinal italian.

1515: Bătălia de la Marignano, Italia. Armata franceză înfrânge armata cantoanelor elvețiene.

1584: În Spania se finalizează El Escorial, cea mai mare construcție a Renașterii mondiale.

13 septembrie 1724: Sfințirea Mănăstirii Văcărești, ctitorie a familiei Mavrocordat.

A fost cel mai valoros ansamblu arhitectonic în stil brâncovenesc și cea mai mare mânăstire din Balcani. Ca urmare a activității de „sistematizare teritorială urbană și rurală” inițiată în 1974 prin Legea nr.58, în decembrie 1984 întregul ansamblu al Mănăstirii Văcărești a fost dărâmat.

1745: Francisc I a devenit împărat al Sfântului Imperiu Roman.

1860: Se naste, Thoma Ionescu, medic român, întemeietorul școlii românești de chirurgie și de anatomie topografică, membru de onoare al Academiei Române.

1899: Se naste, Corneliu Zelea Codreanu, politician român, liderul și fondatorul Gărzii de Fier.

1902: Intră în vigoare „Legea pentru organizarea meseriilor”. A fost cunoscută sub numele de Legea Missir, adoptată la 5 martie 1902.

13 septembrie 1913: Moare Aurel Vlaicu în apropiere de Câmpina, în timpul unei încercări de a traversa Munții Carpați cu avionul său, Vlaicu II.

1917: Se stabilesc relațiilor diplomatice dintre România și Japonia.

Regele Ferdinand I al României semnează decretul de numire a lui Nicolae Xenopol ca ministru plenipotențiar la Tokyo.

1929: Se naste, Ecaterina Oproiu, autoare, scriitoare, traducătoare, biograf, realizatoare de filme documentare, dramaturg, critic de film și magistrată română.

1939: Al Doilea Război Mondial: Canada intră în război.

1940: Al Doilea Război Mondial: Italia invadează Egiptul.

1952: Se naste, Augustin Pop, poet și eseist român.

2010: Moare, Anton Șuteu, compozitor român.

13 septembrie România : Ziua Pompierilor

13 septembrie ZIua pompierilor - 13 septembrie 1848: Bătălia din Dealul Spirii

by Kizzi

Please follow and like us:
follow subscribe - 13 septembrie 1848: Bătălia din Dealul Spirii1
en US Tweet - 13 septembrie 1848: Bătălia din Dealul Spirii 20
en US save - 13 septembrie 1848: Bătălia din Dealul Spirii20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PariPont
Citește articolul precedent:
Armistitiu de la Moscova - 12 septembrie 1944: Conventia de armistitiu de la Moscova
12 septembrie 1944: Conventia de armistitiu de la Moscova

''Guvernul şi Inaltul Comandament al României, recunoscând faptul înfringerii României, în războiul împotriva Uniunii Republicilor Socialiste Sovietice, Regatul Unit şi...

Închide