Masacrul de la Moisei - 14 octombrie 1944: Masacrul de la Moisei

14 octombrie 1944: Masacrul de la Moisei

14 octombrie 1944: Masacrul de la Moisei.

Masacrul de la Moisei a avut loc la data de 14 octombrie 1944 de către unități militare maghiare aflate în retragere din Transilvania de Nord, pe Valea Izei, în două case de lemn aflate la ieșirea din comună.

Au fost uciși 29 de etnici români.

La începutul lunii mai 1944 numeroși locuitori ai satelor din Câmpia Transilvaniei au primit ordin de chemare la concentrare.

Au fost organizați pe companii și detașamente de muncă și repartizați în diferite zone din nordul Ardealului ocupat. Cei concentrați aveau peste 45 de ani.

In comuna Moisei au fost aduși câteva sute pentru executarea de construcții de geniu: cazemate, tranșee, drumuri strategice, transporturi de muniții, de alimente și alte munci de corvoadă.

Moiseiul a fost pregătit ca linia a doua de front, de rezistență, prima linie de rezistență era considerată Prislopul.

Trupele horthyste s-au asteptat la o puternică rezistență în zona trecătorii Prislop.

Pentru ca localnicii le-ar fi putut încurca socotelile în desfășurarea luptelor de rezistență, trupele au dat ordin de evacuare.

Astfel moisăienii și borșenii au fost nevoiți să-și părăsească vetrele, urcând în munți sau coborând pe văile Izei și Vișeului, unde au găsit adăpost la sătenii de acolo.

Așezările din regiune au rămas aproape pustii.

Maramureșul și întreaga Transilvanie, se transformau rapid in violenta, cel mai mic gest de nesupunere din partea oricui ar fi venit – țărani, muncitori, intelectuali, preoți, studenți sau militari reprezinta o dovadă de înaltă trădare față de regimul horthyst.

Închisorile fiind pline, orice clădire, cu ziduri ceva mai puternice și ferestre zăbrelite, era transformata in loc de detenție: școli, biserici, primării, conace părăsite.

Pe văile Izei, Marei, Vișeului, Tisei și Vaserului au apărut lagăre înconjurate cu garduri de sârmă ghimpată și acoperite de cerul liber.

Arestările și execuțiile erau fara judecată iar victimele erau mai ales bărbații care nu pactizaseră cu ocupanții, nu se făcuseră părtași la politica de deznaționalizare.

In Moisei aproape toată suflarea românească era trecută pe listele negre ale jandarmilor unguri.

Moisei este o comună situată în partea de sud-est a județului Maramureș.

După Dictatul de la Viena din 30 august 1940, Nordvestul Transilvaniei intră sub ocupație maghiară, întreg Maramureșul fiind alipit Ungariei.

Comuna Moisei a fost printre primele așezări românești ce au intrat sub administrație ungară în 7 septembrie 1940.

La data de 23 august 1944, România trece de partea Aliaților și alături de armatele sovietice încep luptele pentru recâștigarea Transilvaniei de Nord.

La începutul lunii octombrie a anului 1944, frontul înainta în interiorul Ardealului, fiind eliberate primele teritorii.

În aceste condiții au avut loc crimele din Moisei.

La data de 14 octombrie 1944 trupele maghiare aflate în retragere pe Valea Izei au omorât 29 de români în două case de lemn de la periferia comunei Moisei, pe drumul principal ce duce spre Borșa.

Au fost identificate 31 de victime, dintre care doi au rămas în viață. Cei doi supravietuitori sunt Vasile Petean, originar din comuna clujeană Pălatca, și Vasile Ivașcu, care ulterior a înnebunit parțial.

Dintre cele 31 de victime, 24 erau originari din județul Mureș, 3 din județul Cluj și 4 din județul Maramureș.

Acești țărani ardeleni se aflau în lagărele de muncă din orașul Vișeu de Sus, fiind acuzați de „trădare de patrie”, de patriotism românesc ori partizanat.

În condițiile înaintării forțelor militare aliate, cei mai mulți dintre cei încorporați în unități de muncă obligatorie au dezertat si au încercat să treacă linia frontului, să se întoarcă în localitățile de domiciliu.

Unii au reușit, alții, între care și cei uciși la Moisei, au fost prinși de jandarmii unguri de front și duși într-un lagăr improvizat în casa unui evreu transilvănean deportat în lagărele de exterminare naziste.

În ziua de sâmbătă, 14 octombrie 1944, prizonierii din lagărul de la Vișeu de Sus au fost transportați la Moisei.

12 dintre ei au fost închiși într-o căsuță de lemn si au fost împușcați de către soldații maghiari, care au tras prin geamuri și ușă.

În continuare au fost uciși și ceilalți români.

In aceeași noapte, militarii au incendiat satul și au ars circa 300 de case.

Cadavrele erau deja intrate în putrefacție cand au fost îngropate, la două săptămâni după comiterea masacrului, de localnicii au revenit la gospodăriile lor.

Deasupra gropii comune a fost înălțat o troiță de lemn, înlocuită dupa câțiva ani de un obelisc din piatră.

Masacrul de la Moisei a fost sursa de inspirație a filmului artistic Ultima frontieră a morții, regizat de Virgil Calotescu în anul 1979. In distribuție: Florin Piersic, Ion Dichiseanu, Vlad Rădescu, Emanoil Petruț, Mihai Mereuță, Mariana Mihuț.

14 octombrie, momente importante

14 octombrie 1465: Prima mențiune documentară a Bucureștilor ca reședință domnească a lui Radu cel Frumos, domnul Țării Românești.

1777: Se naste, Costache Conachi, poet român.

1802: În Țara Românească are loc un puternic cutremur de pământ, cel mai mare seism din România, consemnat de documente.

Cutremurul s-a produs în Vrancea și se apreciază că a avut o magnitudine de 7,7-7,9 grade. Bucureștiul a fost grav afectat, s-a prăbușit Turnul Radu Vodă, Hanul Șerban Vodă, o parte din Turnul Colței și multe alte construcții.

1853: Se naste, Ciprian Porumbescu, compozitor român.

1912: Înstalarea guvernului Titu Maiorescu 2 până la 31 decembrie 1913.

1912: Se naste, Nucu Păunescu, actor român.

1923: Se naste, Victor Kernbach, scriitor român.

1928: Se naste, Paul Lavric, actor român.

1933: Se naste, Dan Beizadea, instrumentist, dirijor și compozitor român.

1944: Erwin Rommel este ucis din ordinul lui Hitler.

1948: Se naste, Marian Papahagi, filolog român, critic și istoric literar român.

1964: Dr. Martin Luther King devine cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel pentru Pace.

1978: Moare, Cezar Grigoriu, interpret român de muzică ușoară, regizor de teatru și televiziune.

1994: Liderul palestinian Yasser Arafat, primul ministru israelian Yitzhak Rabin și ministrul de externe israelian Shimon Peres au primit Premiul Nobel pentru Pace.

1998: Moare, Leopoldina Bălănuță, actriță română de teatru și film.

by Kizzi

Please follow and like us:
follow subscribe - 14 octombrie 1944: Masacrul de la Moisei1
en US Tweet - 14 octombrie 1944: Masacrul de la Moisei 20
en US save - 14 octombrie 1944: Masacrul de la Moisei20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PariPont
Citește articolul precedent:
tragedie - Tragedie dupa tragedie
Tragedie dupa tragedie

Intr-un bar, un tip, mort de beat, plangea cu un pahar in fata. Barmanul, milos din fire, il intreaba: -Domnule,...

Închide