Inaltarea Sfintei Cruci - 14 septembrie: Înălțarea Sfintei Cruci

14 septembrie: Înălțarea Sfintei Cruci

14 septembrie: Înălțarea Sfintei Cruci este cea mai veche și cea mai importantă dintre sărbătorile creștine închinate cinstirii crucii lui Isus.

Atât în calendarul bizantin, ortodox și greco-catolic, cât și în cel latin această sărbătoare se ține pe data de 14 septembrie.

Prin această sărbătoare creștinii comemorează două evenimente deosebite din istoria lemnului crucii.

Primul este aflarea crucii de către Sfânta Elena, mama împăratului Constantin cel Mare, pe care a fost răstignit Isus și înălțarea ei solemnă, în văzul tuturor, de către episcopul Macarie de Ierusalim, în ziua de 14 septembrie 326.

Al doilea eveniment il reprezinta readucerea lemnului crucii de la perși, în anul 629, pe timpul împăratului bizantin Heraclius I.

Acesta a depus-o în biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Ulterior patriarhul Zaharia de Ierusalim a înălțat-o în văzul tuturor, la 14 septembrie 630.

Începutul sarbatorii crucii lui Iisus s-a petrecut în anul 335. Ocazia a fost sfințirea bisericii zidite de împăratul Constantin cel Mare.

Aceasta a fost facuta la propunerea împărătesei Elena, pe Golgota, locul Calvarului și al îngropării lui Isus. Mai exact, vestita Biserică a Sfântului Mormânt, sau Martirion/Martyrium, iar mai târziu „Ad Crucem”.

Conform pelerinei creștine Egeria (sec. IV), în această biserică, consacrată în ziua de 13 septembrie, a fost depusă spre păstrare cea mai mare parte a lemnului Sfintei Cruci, descoperită de puțină vreme de Sfânta Elena, mama lui Constantin.

Sărbătoarea liturgică a Înălțării Sfintei Cruci s-a stabilit o zi mai târziu, pe 14 septembrie. In aceasta forma s-a transmis și în Occident din secolele VII-VIII, când la evenimentul din 335 s-a adăugat comemorarea redobândirii relicvei Sfintei Cruci de către împăratul bizantin Heraclie în anul 629.

Cu paisprezece ani mai înainte, regele persan Cosroe Parviz, dupa ce a cucerit Cetatea Sfântă a Ierusalimului, a luat ca pradă de război și racla cu lemnul Sfintei Cruci.

Heraclie a recuperat Crucea prin război, și a depus-o în Biserica Sfântului Mormânt.

Câțiva ani mai târziu, în anii 634-635, lemnul Sfintei Cruci a fost adus de la Ierusalim la Constantinopol și înapoi într-o procesiune solemnă. Aceasta s-a păstrat până astăzi în cultul bizantin al sărbătorii din 14 septembrie.

Cel ce Te-ai înălțat pe Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou, numit cu numele Tău, îndurările Tale daruiește-i, Hristoase Dumnezeule. Veselește cu puterea Ta pe credinciosul nostru popor, dăruindu-i lui biruință asupra potrivnicilor, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruință. Condac

Părțile din Cruce care au rămas la Ierusalim s-au pierdut definitiv în anul 1187. Atunci au fost luate de episcopul de Betleem și duse în bătălia de la Hattin.

Au rămas doar bucățile trimise de Sfânta Elena la Constantinopol și la Roma.

Troparul sarbatorii:

Mântuiește, Doamne, poporul Tău, și binecuvintează moștenirea Ta. Biruință binecredincioșilor creștini asupra celor potrivnici dăruiește, și cu Crucea Ta păzește pe poporul Tău.

by Kizzi

Please follow and like us:
follow subscribe - 14 septembrie: Înălțarea Sfintei Cruci1
en US Tweet - 14 septembrie: Înălțarea Sfintei Cruci 20
en US save - 14 septembrie: Înălțarea Sfintei Cruci20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PariPont
Citește articolul precedent:
Crucea de pe Caraiman - 14 septembrie 1928, Inaugurarea Crucii Eroilor de pe Caraiman
14 septembrie 1928, Inaugurarea Crucii Eroilor de pe Caraiman

Crucea Eroilor de pe Caraiman a fost desemnata de către Guinness World Records ca fiind cea mai înaltă cruce din...

Închide