lovinescu - 16 iulie 1943: Moare, Eugen Lovinescu, critic și istoric literar român

16 iulie 1943: Moare, Eugen Lovinescu, critic și istoric literar român

16 iulie 1943: Moare, Eugen Lovinescu, critic și istoric literar român.

Eugen Lovinescu a fost un critic și istoric literar, teoretician al literaturii și sociolog al culturii, memorialist, dramaturg, romancier și nuvelist român, cel mai de seamă critic după Titu Maiorescu.

Este autorul teoriei Sincronismului și al Mutației valorilor estetice.

Si-a susținut doctoratul la Paris cu Émile Faguet si a ocupat doar o catedră de profesor de latină la liceul Matei Basarab din București.

E. Lovinescu crescut în stima și admirația lui Maiorescu, format intelectualicește în spiritul junimismului, va pune prețuirea sa pe singurul teren posibil pentru un critic: acel al ideilor fundamentale.

În formația critică a lui Lovinescu au intrat insă și alte elemente. Contactul cu literatura franceză a fost, după acela cu opera critică a lui Maiorescu și scrierile antichității, decisiv pentru orientarea gustului său.

Lovinescu se află, acum, în pragul morții și toate ideile sale, de o limpezime și o gravitate nefirească, răzbat într-un tărîm metafizic. Deși împăcat de timpuriu cu ideea dispariției, omului care citise atîtea opere pline de ideea zădărniciei vieții îi e totuși teamă să privească negurile de dincolo de porțile negre. Bolnav, el se gîndește la izbăvire, și gestul de tandrețe al unui confrate îl mișcă pînă la lacrimi. „Uluit

— răspunde el lui Tudor Arghezi, în Informația zilei (31 mai 1943), cu cîteva săptămâni înaintea morții —

mă țin acum de zidurile prăbușite, ca după un cutremur, căci în timpul ei mi s-a arătat atîta interes, dragoste, devotament din partea atîtor persoane mai de aproape sau mai de departe, cărora nu le acordasem decît… răbdare și cifre de evaluări, încît întregul meu univers moral s-a zguduit din temelii… Mă simt sărac și umil, rușinat de mine însumi și mai nevrednic decît toți cei ce mă înconjoară […]. înfiorați, ne strângem uneltele sărace de lut și ascultăm torsul stelelor.”

Fiica sa, Monica Lovinescu emigrează în Occident și lucrează la postul de Radio Europa Liberă.

După moartea lui Lovinescu, soția sa Ecaterina Lovinescu Bălăcioiu este arestată la o vârstă înaintată, peste 70 de ani și condamnată să execute închisoare politică.

Reușește să salveze de percheziții unul dintre manuscrisele volumelor de Memorii publicat postum.

Întreaga poveste se găsește în volum non fiction alcătuit de Doina Jela, Această dragoste care ne leagă, dar și în volumele autobiografice ale Monicăi Lovinescu, La apa Vavilonului sau sunt presărate în Jurnalele acesteia. Biblioteca lui Eugen Lovinescu a fost confiscată și cărțile au fost arse într-o casă conspirativă a Securității Statului din centrul Bucureștiului.

În urma arestării soției lui Eugen Lovinescu, procurorul care s-a ocupat de caz s-a mutat imediat în apartamentul din blocul situat în fața Facultății de Drept a Universității din București. Fostul procuror comunist a eliberat acel apartament abia în anul 2001, după un proces lung și obositor. Acum, în acel spațiu funcționează în prezent fundația „Casa Lovinescu”.

16 iulie, cele mai reprezentative momente

16 iulie 1054: Are loc Marea Schismă dintre bisericile creștine occidentale și bisericile orientale de rit bizantin.

1264: Prima mentiune documentară a orașului Bistrița.

1544: Filip Moldoveanul tipareste la Sibiu Catehismul Luteran. Aceasta este prima carte tipărită în limba română.

1872: Se naste, Dimitrie Anghel, scriitor român.

1872:Se naste, Roald Amundsen, explorator norvegian

1661: Sunt emise primele bancnote din Europa de catre Banca suedeză „Stockholms Banco”. Acestea au purtat numele de Kreditivsedlar.

16 iulie 1898: Începe vizita oficială a regelui Carol I al României la Sankt Petersburg. Este prima vizită a unui șef de stat român în Rusia, după cucerirea independenței.

1921: Are loc primul Congres al medicilor din România, prezidat de prof. dr. Ioan Cantacuzino.

16 iulie 1943: Moare, Eugen Lovinescu, critic și istoric literar român.

1933: Se naste, Gheorghe Cozorici, actor român.

1945: Se naste, Virgil Tănase, scriitor român, stabilit la Paris după 1977.

16 iulie 1945: Proiectul Manhattan. În deșertul Alamogordo din SUA a avut loc primul test al unei bombe atomice „Trinity Test”. S-au folosit șase kilograme de plutoniu și s- a declanșat o explozie echivalentă cu puterea a 19 kilotone de TNT. Ca urmare a exploziei, suportul de lansare a fost pulverizat, iar nisipul, pe o rază de 700 metri, calcinat.

1961: Atleta Iolanda Balaș, multiplă campioană, a stabilit, într-un concurs desfășurat la Sofia (Bulgaria), al 14-lea și ultimul record mondial al său la săritura în înălțime: 1,91 m.

1969: Programul Apollo: Apollo 11, prima misiune cu echipaj uman care urmează să aterizeze pe Lună, este lansat de la Kennedy Space Center din Cape Canaveral, Florida.

1979: Președintele irakian, Ahmed Hassan al-Bakr demisionează și este înlocuit cu Saddam Hussein.

1992: Are loc prima ședință a „Consiliului Național al Audiovizualului”, în cadrul căreia Titus Raveica a fost ales președinte.

1999: John F. Kennedy, Jr., care pilota un avion Piper Saratoga, moare când avionul său s-a prăbușit în Oceanul Atlantic. Soția lui, Carolyn Bessette Kennedy, și cumnata lui, Lauren Bessette, de asemenea, au murit.

1999: Dan Sava, comedian român, membru al grupului de umor Vacanta Mare.

2000: Ultima eclipsă de lună a secolului XX.

2012: Jon Lord, muzician britanic (Deep Purple)

by Kizzi

Please follow and like us:
follow subscribe - 16 iulie 1943: Moare, Eugen Lovinescu, critic și istoric literar român1
en US Tweet - 16 iulie 1943: Moare, Eugen Lovinescu, critic și istoric literar român 20
en US save - 16 iulie 1943: Moare, Eugen Lovinescu, critic și istoric literar român20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PariPont
Citește articolul precedent:
CAnicula - Canicula, caldura mare mon cher!
Canicula, caldura mare mon cher!

Iar atunci cand vine vorba despre consumul de legume, cei mai multi dintre specialisti recomanda evitarea consumului de legume precum...

Închide