VAleriu Sterian - 16 septembrie 2000: Moare, Valeriu Sterian, ''golanul'' din Piata Universitatii

16 septembrie 2000: Moare, Valeriu Sterian, ”golanul” din Piata Universitatii

16 septembrie 2000: Moare, Valeriu Sterian, cântăreț, muzician și compozitor român de muzică folk și rock.

Valeriu Octavian Sterian a fost unul dintre liderii generației care a pus bazele folkului românesc, a adus contribuții majore în dezvoltarea genurilor folk și folk-rock în România.

Valeriu Sterian a criticat constant în cântecele sale lipsa de orientare a omului societății contemporane, nedreptatea, subproducțiile muzicale și de critică ale vremii sau ororile determinate de Războiul Rece.

A colaborat cu importanți muzicieni români precum Dan Andrei Aldea, Alexandru Andrieș, Nicu Alifantis, Doru Stănculescu, Mircea Bodolan sau Maria Gheorghiu.

A cântat pe aceeași scenă cu nume sonore ca Joan Baez și Cliff Richard și a sprijinit mulți tineri muzicieni de folk, rock sau pop.

Vali Sterian, împreună cu cei mai importanți artiști folk și rock ai momentului s-au alăturat Cenaclului Flacara.

A contribuit la apariția și popularizarea acestuia. Nemulțumit de intențiile și regulile impuse de Adrian Păunescu, dar și de faptul că tindea să devină o mișcare populistă, Sterian va părăsi Cenaclul la începutul anilor ’80

Pe 25 decembrie 1989, piesa „Nopți”, cenzurată încă de la apariția ei, răsună la Televiziunea Română Liberă.

Piesa a capatat o formă nouă, de baladă rock, adaptată evenimentelor de atunci. Realizează și o filmare la Televiziune pentru această melodie, cu secvențe din timpul Revoluției.

„Nopți” a devenit primul hit liber al României și intră în conștiința publicului ca „Vino, Doamne!”, rămânând o piesă lipită de amintirea celor care au murit la revolutie.

A participat activ la fenomenul Piața Universității din aprilie-iunie 1990, implicându-se în evenimentele sociale de atunci și devenind pentru foarte mulți un lider de opinie.

Pe perioada celor 53 de zile cât a durat „Golaniada”, Vali Sterian, alături de Alexandru Andrieș și Cristian Pațurcă, au oferit suportul muzical principal al manifestațiilor.

Nopți” era unul dintre cântecele de rezistență din Piața Universității, cântat de multe ori de întreaga mulțime în genunchi și cu lumânări aprinse.

In 1991 este lansat albumul Vino, Doamne!.

A fost primul dintr-o serie de trei materiale discografice canalizate pe lupta împotriva regimului neocomunist al lui Ion Iliescu.

Mesajele de protest la adresa noului sistem politic scot în evidență curajul fantastic al artistului și ajung foarte repede în inimile fanilor și ale familiilor neîndreptățite de regim. Piesa „Exercițiu”, devine în scurt timp un hit și rămâne un cântec simbol al anilor ’90, datorită modului în care reflectă realitățile politice și sociale ale perioadei de tranziție.

Valeriu Sterian se stinge din viață pe data de 16 septembrie 2000, cu câteva zile înaintea aniversării a 48 de ani, bolnav de cancer.

„Era unul dintre puținii oameni care aveau o verticalitate a spiritului și a gestului, care știa să spună nu, indiferent de eventualele consecințe pe care le știa.”
— Florin Chilian

„Eu zic să ascultăm cântecele lui și să ne bucurăm de lumina din ele, primindu-l pe Vali Sterian în sufletul nostru ca pe un prieten adevărat.”
— Alexandru Andrieș

16 septembrie, cele mai semnificative momente:

16 septembrie 1836: Domnul Țării Românești, Alexandru Ghica, instituie ca monedă a țării, leul, unitate teoretică de cont, echivalentul a 60 de parale.

În secolul al XVII-lea, în statele românești se foloseau ca monedă taleri olandezi, care aveau gravat pe revers un leu rampant (ridicat în două labe).

1868: Se deschide, la Sibiu, primul „Congres național-bisericesc al românilor ortodocși” din Transilvania și Ungaria.

Se adoptă „Statutul organic”, care consfințește principiile fundamentale ale autonomiei Mitropoliei ortodoxe române din Transilvania și Ungaria.

1880: Se inființeaza societățea farmaciștilor din România.

1916: Se naste, David Davidescu, inginer agrochimist român, membru al Academiei Române.

1957: Se naste, Anca Parghel, interpretă și profesoară română de jazz.

1993: Moare, Silvia Popovici, actriță română de teatru și film.

1996: Miniștrii de externe ai României și Ungariei, Theodor Meleșcanu și László Kovács, au semnat la Timișoara tratatul bilateral de prietenie și bună vecinătate, Tratatul de la Timișoara.

16 septembrie 2000: Moare, Valeriu Sterian, cântăreț, muzician și compozitor român de muzică folk și rock.

16 septembrie: Ziua europeană de prim ajutor

A fost desemnată în anul 2000 de către forurile coordonatoare ale Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie pentru a atrage atenția asupra importanței cunoașterii regulilor de acordare a primului ajutor în acțiunile de salvare a persoanelor aflate în primejdie.

By Kizzi

Please follow and like us:
follow subscribe - 16 septembrie 2000: Moare, Valeriu Sterian, ''golanul'' din Piata Universitatii1
en US Tweet - 16 septembrie 2000: Moare, Valeriu Sterian, ''golanul'' din Piata Universitatii 20
en US save - 16 septembrie 2000: Moare, Valeriu Sterian, ''golanul'' din Piata Universitatii20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PariPont
Citește articolul precedent:
neagoe basarab - 15 septembrie 1521: Moare, Neagoe Basarab.
15 septembrie 1521: Moare, Neagoe Basarab.

15 septembrie 1521: Moare Domnitorul Țării Românești Neagoe Basarab. Neagoe Basarab a fost domnul Țării Românești între 1512 și 1521....

Închide