Elena - 17 iunie 1825 Se naste, Elena Cuza

17 iunie 1825 Se naste, Elena Cuza

17 iunie 1825 Se naste, Elena Cuza, sotia domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Elena Cuza  cunoscută și ca Elena Doamna, a fost soția domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1820-1873).

S-a născut la Iași, în familia Rosetti și a murit la Piatra-Neamț, fiind înmormântată la Solești, Vaslui.

Elena Rosetti era fiica postelnicului Iordache Rosetti-Solescu (1796-1846) și a soției sale Ecaterina Rosetti-Solescu (Catinca), fata logofătului Dumitrache Sturdza din Miclăușeni și sora boierilor cărturari Constantin Sturdza și Alexandru Sturdza.

Împlinind cincisprezece ani, Elena s-a stabilit la Iași unde a fost introdusă în înalta societate. Aici îl cunoaște pe Alexandru Ioan Cuza cu care se va căsători la Iași în ziua de 30 aprilie 1844. Rar se întâlnesc două făpturi mai deosebite. 

 Deși, căsătoria nu a fost din cele mai izbutite, Cuza nefiind un soț prea statornic, între ei s-au păstrat, totuși, întotdeauna relații de respect.

După înăbușirea revoluției de la 1848, Elena Cuza a dovedit o altă trăsătură de caracter. Pusă în fața unei situații periculoase ce amenința siguranța soțului ei, această tânără femeie timidă și aparent lipsită de încredere în sine, a dovedit o extraordinară energie, inițiativă și hotărâre. A pornit singură de la Solești spre Galați, unde a mers să-l vadă pe consulul britanic Cuninghan. Împreună au pus la punct evadarea lui Cuza la Brăila. De acolo, au fugit la Cernăuți și mai departe la Viena și Paris. S-au reîntors în Moldova peste un an, când venise domn Grigore Ghica.

Urmare a importantului eveniment istoric, Unirea din 1859, Elena Cuza a devenit Înalta Doamnă a României.

La îndemnul soțului, pentru a nu se expune intrigilor, Elena Cuza pleacă în 1860 la Paris. În această perioadă, în viața domnului intrase Maria Obrenovici, o doamnă de la curte, fiica cea mare a lui Costin Catargiu și mama viitorului principe al Serbiei, Milan. A revenit în țară, la îndemnul soțului, la mijlocul anului 1862 pentru a face onorurile Curții, uimindu-l atât pe soț, cât și pe rivala sa. A contribuit, cu modestia și demnitatea ce o caracterizau, la opera reformatoare a Domnului Unirii, fiind inspiratoarea fericită a legii instrucțiunii publice. De asemenea, s-a aplecat cu deosebită înțelegere asupra situației precare a țărănimii, fiind o susținătoare energică a înfăptuirii reformei agrare.

Calitățile sale sufletești și educația primită au îndemnat-o să-și dedice întreaga sa viață și avere acțiunilor caritabile. Și-a început opera de binefacere la București, patronând Azilul Elena Doamna de la Cotroceni, destinat fetelor orfane, și a încununat-o la Iași, unde a lucrat benevol ca infirmieră la spitalul „Caritatea”. Suflet generos, Elena Cuza a consimțit să-i adopte pe cei doi fii nelegitimi, Alexandru și Dimitrie, pe care soțul său îi avea cu prințesa Maria Obrenovici(fostă Maria Elena Catargiu) acordându-le întreaga sa atenție, ocupându-se de educația lor și înconjurându-i cu o afecțiune maternă.

 A împărtășit cu stoicism exilul soțului detronat și, după moartea acestuia la 16 mai 1873,

„i-a păstrat memoria cu o extraordinară devoțiune, neîngăduind să se rostească un singur cuvânt despre slăbiciuni pe care le cunoștea, le îngăduise și – o spunea cu mândrie – le iertase, ca singura care pe lume putea să aibă acest drept” (N. Iorga).

Supraviețuind tuturor celor pe care i-a iubit, și-a petrecut ultimii ani de viață la Piatra Neamț. Acolo s-a stins la 2 aprilie 1909, fiind înmormântată la Solești.

Elen - 17 iunie 1825 Se naste, Elena Cuza
Elena Cuza

17 iunie cele mai importante momente

17 iunie 1473 Finalizarea lucrarii „Tetraevangheliarul” de catre Calugarul Nicodim. Lucrarea este vestita pentru portretul lui Stefan cel mare, daruit de domnitor mănăstirii Humor.

1682 Se naste regele Carol al XII-lea al Suediei.

1818 Se naste, Charles Gounod, compozitor si dirijor francez.

17 iunie 1889 Inmormantarea lui Mihai Eminescu la cimitirul Bellu.

1910 Are loc primul zbor al lui Aurel Vlaicu pe Dealul Cotrocenilor.

1923 Înființarea Oficiului National de fizica.

1925 Moare, Anghel Saligny, inginer roman, membru al Academiei Române.

1932 Se naste, Sabin Balasa, pictor, regizor si scriitor roman.

1940 Se naste, Virgil Ogășanu, actor roman de teatru si film.

1944 Islanda se separa de Danemarca. Se proclama zi nationala.

1947 Se naste, Ninela Caranfil, actrita romana.

1950 Are loc primul transplant de rinichi. Este efectuat de medicul american Richard Lawler la spitalul „Mary” din Chicago.

1954 Ratificarea de catre Romania a Convenției asupra drepturilor politice ale femeilor adoptata de Onu la 20 decembrie 1952.

1977 Inaugurarea lucrarilor de construcție a uzinei Oltcit de la Craiova, cooperare romano-franceza.

by Kizzi

Please follow and like us:
follow subscribe - 17 iunie 1825 Se naste, Elena Cuza1
en US Tweet - 17 iunie 1825 Se naste, Elena Cuza 20
en US save - 17 iunie 1825 Se naste, Elena Cuza20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PariPont
Citește articolul precedent:
Cafea cu ginseng - Cafea cu ginseng, deliciu cu aroma deosebita, bogata in fibre.
Cafea cu ginseng, deliciu cu aroma deosebita, bogata in fibre.

Datorită prezenței sale în băuturile populare, cofeina este fără îndoială cea mai larg consumată dintre toate medicamente active comportamental

Închide