saracie - 17 octombrie: Ziua Internațională pentru eradicarea sărăciei

17 octombrie: Ziua Internațională pentru eradicarea sărăciei

Ziua internaţională pentru eradicarea sărăciei este marcata, in fiecare an pe 17 octombrie, cu scopul de a conștientiza importanța combaterii sărăciei în toate țările, în special în cele în curs de dezvoltare.

Decizie a fost adoptată de către Adunarea Generală a ONU încă din anul 1992.

Sărăcia poate fi definită ca o stare socială în care un individ, activ pe piața forței de muncă, nu are posibilitate să-și asigure, lui și familiei sale, mijloacele materiale minime de subzistență.

Sărăcia trebuie privită în corelație cu nivelul de dezvoltare al fiecărei țări, baza de evaluare fiind un anumit standard minim de nivel de trai.

Alte repere pentru stabilirea limitei sărăciei sunt insuficiența venitului pentru acoperirea cheltuielilor necesare unei alimentări regulate. Incapacitatea asigurarii sau a necesarului pentru îmbrăcăminte, încălzire și alte necesități indispensabile traiului.

Sărăcia atrage după sine deficiențe culturale, o lipsă de calificare și creșterea analfabetismului populației.

Sărăcia absolută este o stare extremă a existenței umane când individul în lupta pentru supraviețuire este expus la lipsuri și umilințe de neînchipuit, ce depășesc fantezia lumii privilegiate”. Robert McNamara


În lume, aproape 850 de milioane de oameni suferă de foame sau subnutriție. Dintre acestia 170 de milioane sunt copii.

La fiecare 5 secunde moare un copil de o vârstă de sub 5 ani, în total mor anual cca. 30 de miloane de oameni din cauza subnutriției.

Pe glob, circa 1,4 miliarde de oameni nu au acces la energie electrică, circa 880 de milioane de persoane trăiesc fără apă potabilă.

2,6 miliarde de semeni de-ai noștri nu au canalizare.

România se numără printre statele din UE care sunt afectate de riscul de sărăcie și excluziune socială.

Datele Eurostat arată că peste 7 milioane de români, respectiv 35,7% din populație, sunt expuși riscului de sărăcie sau excluziunii socială.

Ziua Internațională pentru eradicarea sărăciei reprezintă un bun prilej pentru reflecție. Peste 7 milioane de români – mai mult de o treime din populație, respectiv 35,7% – sunt expuși riscul de sărăcie sau excluziune socială, conform ultimelor date Eurostat. Chiar dacă cifrele arată o tendință descendentă (-8,5% comparativ cu 2008), România figurează în continuare printre cele trei state membre ale Uniunii Europene cu cel mai mare procent din populație în această situație, alături de Bulgaria (38,9%) și Grecia (34,8%).

sursa europa.eu

Cauzele principale ale sărăciei sunt: inegalitatea socială, conflictele militare
structura politică care nu permite sau ,prin măsurile luate , descurajează libera initiativă, structura economică ineficienta , cu multă birocrație și activități economice neadaptata progresului economic si social.


Guvenarea ineficientă, incompetentă , coruptia, instabilitatea legislativă, lipsa reformelor necesare avântului economic care să conducă la diminuarea ratei șomajului sunt factori principali care nu permit eradicarea saraciei.


In urma pandemiei care blocheaza activitatea economică si implicit raporturile comerciale gradul de saracie va creste pe intreg globul, cu atat mai mult in locurile unde masurile de relansare economica vor lipsi sau vor fi gestionate in mod negativ.

17 octombrie, momente semnificative

17 octombrie 1346: Bătălia de la Neville’s Cross. Regele David al II-lea al Scoției a fost capturat de Eduard al III-lea al Angliei. A fost închis în Turnul Londrei timp de 11 ani.

1448: A doua bătălie de la Kosovo Polje. O armată maghiară condusă de Iancu de Hunedoara a atacat fără succes armata otomană condusă de sultanul Murad al II-lea.

1849: Moare, Frédéric Chopin, muzician și compozitor polonezo-francez.

1873: Se naste, Gheorghe Țițeica, matematician român.

1904: Se naste, Dinu Bădescu, tenor român.

1904: Moare, Ștefan Petică, poet român.

1912: Bulgaria, Grecia și Serbia declară război Imperiului Otoman în Primul Război Balcanic.

1905: Se naste, Alexandru Dima, critic și istoric literar român.

1915: Se naste, Arthur Miller, scriitor american.

1979: Maica Tereza a primit Premiul Nobel pentru Pace datorită acțiunilor de sprijinire a săracilor din Calcutta, India.

1989: Cutremur de 7.1 pe scara Richter lovește San Francisco.

2008: Moare, Gheorghe Pavelescu, etnolog și folclorist român.

by Kizzi

Please follow and like us:
follow subscribe - 17 octombrie: Ziua Internațională pentru eradicarea sărăciei1
en US Tweet - 17 octombrie: Ziua Internațională pentru eradicarea sărăciei 20
en US save - 17 octombrie: Ziua Internațională pentru eradicarea sărăciei20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PariPont
Citește articolul precedent:
Constantin I Nottara
16 octombrie 1935: Se stinge din viata, Constantin I. Nottara

16 octombrie 1935: Se stinge din viata, Constantin I. Nottara, actor, fost societar și regizor la Teatrul Național din București....

Închide