Dem Radulescu - 17 septembrie 2000: Moare, Dem Rădulescu

17 septembrie 2000: Moare, Dem Rădulescu

17 septembrie 2000: Moare, Dem Rădulescu, actor român.

Dem Rădulescu s-a nascut pe 21 septembrie 1931 la Râmnicu Vâlcea.

A fost un actor de comedie român de teatru, film și televiziune.

A fost profesor la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București.

După terminarea liceului la Râmnicu Vâlcea, „Bibanul” , asa cum a fost poreclit in liceu a fost nevoit să aleagă între sportul de performanță și actorie.

A obținut chiar o stea de aur, la un campionat de amatori, la Râmnicu Vâlcea. A luptat în ring la categoria semi-mijlocie.

A debutat ca amator la vârsta de 17 ani, la un bal organizat de fanfara gării.

În 1956, a câștigat premiul I pentru interpretare cu piesa Steaguri pe turnuri. Il interpreta pe „banditul” Rijikov, la un concurs pentru tineri actori.

A fost remarcat de Sică Alexandrescu si a fost momentul de debut al carierei sale.

A fost prieten cu Ion Cojar și Liviu Ciulei.

Cu Liviu CIulei a colaborat pentru Farfuridi din „O scrisoare pierdută”, unde a avut colegi de excepție: Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Petre Gheorghiu, Ștefan Bănică, Mircea Diaconu, Octavian Cotescu, Aurel Cioranu și Fory Etterle.

Liviu Ciulei l-a numit „un actor de geniu”.

 Dem Rădulescu a trăit modest, decent şi demn. Viaţa sa a stat întotdeauna sub semnul profesionalismului.  Umorul cizelat prin studiu a devenit marca inconfundabilă a personalităţii sale.

A avut numeroase apariţii la radio şi la televiziune.

S-a remarcat prin roluri de comedie, întruchipând personaje în piese precum „O scrisoare pierdută”, „Conu Leonida faţă cu reacţiunea”, „D’ale Carnavalului”.

Nu a existat film important românesc în anii ’70 şi ’80 fără Dem Rădulescu. A jucat în peste 30 de filme.

Câteva pelicule au rămas pentru totdeauna în memoria românilor:


„Un surâs în plină vară” (1963), „Şapte băieţi şi o ştrengăriţă” (1966), seria „B.D.”, „Astă seară dansăm în familie” (1972), „Veronica” (1972), „Un Saltimbanc la Polul Nord” (1982), „Fram” (serial tv) (1983), „Coana Chi­riţa” (1986), „A doua cădere a Constantinopolului” (1994).

S-a stins din viață la București în urma unui infarct, la 17 septembrie 2000.

Este înmormântat la cimitirul Bellu.

A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”.

Dem Rădulescu a fost recompensat post-mortem cu titlul de cetățean de onoare al municipiului Râmnicu Vâlcea.

De Ziua Mondială a Teatrului din 2016, Dem Rădulescu a primit postum o stea pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului și Placheta Orașului București, în semn de recunoaștere și prețuire pentru întreaga sa activitate în domeniul teatrului și filmului.

„Era o instituţie a umorului!” „Era asistentul profesorului meu la Institut. Am lucrat doi ani împreună cu el. Iubea în primul rând meseria, iar cu noi, studenţii, avea o dragoste şi o preocupare permanentă de a ne arăta. Se urca pe scenă şi arăta cu un haz nebun ce trebuie să facem. Orele la el erau un adevărat regal, o mare bucurie. Ca actor, mai târziu, am reuşit să joc cu el în multe spectacole de divertisment, la radio şi la televiziune.

Era un partener care, prin imaginaţia sa, prin talentul pe care îl doborda, te inhiba. Era de o inventivitate cum rar mi s-a întâmplat să văd la alţi actori. Era o instituţie a umorului! Îmi amintesc că a fost la mine acasă, la Dolhasca, undeva lângă mănăstirea Probota, la o stână și am reușit să-i ofer o masă.

Era un mare gurmand. A fost extrem de fericit. I-au pregătit ciobanii mămăligă, brânză, smântână și tot ceea ce derivă din bunătățile pe care ni le oferă oile. A fost primit de oameni cu foarte multă dragoste. Am regretat foarte mult dispariţia lui timpurie. Ce importanţă ar fi avut în continuare pentru comedia românească, pentru teatrul românesc!”

Alexandru Arşinel

„Bibanu’ era un MARE COMIC” „Dispariţia lui Dem Rădulescu a lăsat un gol care nici acum nu s-a umplut. Nu a apărut niciun comic care să egaleze forţa extraordinară a lui Dem Rădulescu, hazul lui cu totul ieşit din comun. Se spune în teatru că există actori de comedie şi există MARI COMICI. Bibanu’ era un MARE COMIC.

Era comic şi ca aspect, dar avea un teribil haz în manipularea cuvântului. El scotea comedie mai mult chiar decât poate intenţionase autorul. Era extraordinar. Toţi studenţii lui l-au adorat. Un profesor extraordinar. Iubea studenţii buni, talentaţi, se lega sufleteşte de ei, îi învăţa meserie. Era fantastic!

Se spune că Dumnezeu îi ia pe cei buni la el. Eu cred că e nedrept, pentru că un actor ca Dem Rădulescu putea să aducă multă vreme bucurie în sufletele oamenilor. Ne făcea să suportăm mai uşor viaţa, greutăţile, să alungăm de la noi tot ce este urât şi rău şi să deschidem sufletul spre ce este frumos. Un mare comic care dispare este o uriaşă pierdere”.

Stela Popescu

17 septembrie, momente de amintit

642: Arabii ard biblioteca din Alexandria dupa ce au ocupat orasul.

1823: Moare, Gheorghe Lazăr, pedagog român.

1902: Se naste, Aurel Bordenache, pictor, sculptor și grafician român.

1917: Arestat de către guvernul țarist, revoluționarul rus Lev Davidovici Troțki este eliberat în urma Afacerii Kornilov.

1937: Se naste, Ilarion Ionescu-Galați, dirijor român.

1939: Armata sovietică a invadat Polonia dinspre est.

1939: Submarinul german U-boot U 29 scufundă portavionul britanic HMS Courageous cu două lovituri de torpile; la bord erau peste 500 de oameni.

17 septembrie 1944: Armata a IV-a română poartă lupte grele pentru forțarea Mureșului în centrul Transilvaniei, în zona Oarba de Mureș – Dealul Sângiorgiu – Iernut, zdrobind rezistența înverșunată și bine organizată a armatelor germano-ungare.

1953: Se naste, Valentin Teodosiu, actor român.

by Kizzi

Please follow and like us:
follow subscribe - 17 septembrie 2000: Moare, Dem Rădulescu1
en US Tweet - 17 septembrie 2000: Moare, Dem Rădulescu 20
en US save - 17 septembrie 2000: Moare, Dem Rădulescu20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PariPont
Citește articolul precedent:
VAleriu Sterian - 16 septembrie 2000: Moare, Valeriu Sterian, ''golanul'' din Piata Universitatii
16 septembrie 2000: Moare, Valeriu Sterian, ”golanul” din Piata Universitatii

Pe perioada celor 53 de zile cât a durat „Golaniada”, Vali Sterian, alături de Alexandru Andrieș și Cristian Pațurcă, au...

Închide