Regina Maria a Romaniei - 18 iulie 1938: Moare, Regina Maria a României

18 iulie 1938: Moare, Regina Maria a României

18 iulie 1938: Moare, Regina Maria a României

„Oricâte greșeli va fi comis regina Maria, înainte și după război, războiul rămâne pagina ei, pagină cu care se poate făli, pagină care se va așeza în istorie la loc de cinste.

O găsim în tranșee printre combatanți în rândurile înaintate, o găsim în spitale și în toate posturile sanitare printre răniți și bolnavi. O găsim de față la toate adunările care încercau să facă puțin bine. Nu a cunoscut frica de gloanțe și de bombe, cum nu a cunoscut teama și scârba de molimă sau nerăbdarea față de eforturile așa de des inutile, provocate de dorința ei de mai bine.

Regina Maria și-a îndeplinit datoria pe toate fronturile activităților sale, dar mai presus de toate pe acela al încurajării și ridicării moralului acelora care o înconjurau și care au trebuit să decidă, în cele mai tragice momente, soarta țării și a poporului său. Se poate afirma că, în răstimpul pribegiei noastre în Moldova, regina Maria a întrupat aspirațiile cele mai înalte ale conștiinței românești.

Prin modul cum a influențat în 1916 intrarea României în război și din nou în 1918, când aproape numai datorită ei, regele Ferdinand nu a ratificat dezastruoasa pace de la București, regina s-a așezat ca ctitoriță a României întregite și ca una din cele mai mari figuri ale istoriei noastre naționale.”

—Constantin Argetoianu , Pentru cei de mâine: Amintiri din vremea celor de ieri

Maria a României a fost principesă de coroană și a doua regină a României, în calitate de soție a Principelui de Coroană devenit ulterior Regele Ferdinand I al României.

A fost mama Regelui Carol al II-lea. Maria, născută Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, a fost mare prințesă a Marii Britanii și Irlandei, fiind nepoata reginei Victoria a Marii Britanii.

Părinții săi au fost Alfred Ernest Albert de Saxa-Coburg și Gotha, duce de Edinburgh, iar mama, Maria Alexandrovna Romanova, mare ducesă a Rusiei, unica fiică a țarului Alexandru al II-lea al Rusiei.

Se căsătoreste la 29 decembrie 1892 cu Ferdinand I, Principele moștenitor al tronului României. Incearca de la început și reușeste să se integreze națiunii care o adoptase ca Principesă și, începând din 1914, ca Regină.

„Românii sunt latini. Vorbesc cu inima și cu mâinile. Din primul moment o adoptă pe Maria. În spatele acestei spontaneități afective se ascunde ceva mai profund. Începutul, poate, al unui sentiment monarhic profund în România. După aproape treizeci de ani de monarhie prusacă serioasă și competentă, dar care duce lipsă de imaginație, a venit în sfârșit momentul pentru o regalitate care vorbește sufletului. Este un dialog care între Maria și poporul român va continua, în ciuda vicisitudinilor istorice, timp de patruzeci și cinci de ani.”
—Guy Gauthier, Missy, regina României

A urmărit constant întărirea legăturilor dintre România și Marea Britanie. A dovedit reale calități diplomatice în susținerea și apărarea intereselor României.

S-a opus intrării României în Primul Război Mondial de partea Puterilor Centrale și a susținut alianța cu Antanta, în vederea susținerii de către aceasta a realizării statului național român.

Pe timpul războiului a mers cu soțul în refugiu în Moldova, activând ca soră de caritate în spitalele militare, activitate care a făcut să fie numită în popor „mama răniților”.

În perioada Conferința de Pace de la Paris (1919), dar și după încoronarea, alături de Regele Ferdinand, ca suverani ai României Mari (Alba Iulia, 15 octombrie 1922) a participat la o campanie diplomatică pentru recunoașterea internațională a statului român reîntregit.

A avut întrevederi oficiale cu suveranul englez, cu președintele Statelor Unite ale Americii, Woodrow Wilson, prim-ministrul Franței, Georges Clemenceau sau cu reprezentanții de marcă ai mass-mediei europene.

După moartea Regelui Ferdinand și venirea la putere a fiului său, Carol al II-lea (1930), acesta a reușit îndepărtarea Reginei Maria din viața politică, obligând-o practic să trăiască într-un soi de exil intern la reședințele sale de la Balcic și Bran.

În ultimii doi ani de viață, bolnavă fiind, s-a tratat la diferite sanatorii din Europa. A revenind în țară în vara lui 1938 si a murit la reședința sa de la Pelișor.

A cerut prin testament ca trupul să-i fie înhumat în biserica episcopală de la Curtea de Argeș. A dorit ca inima să fie păstrată într-o raclă la capela Stella Maris a reședinței din Balcic. După cedarea Cadrilaterului în 1940, inima Reginei a fost mutată la Bran.

Regina Maria a fost o iubitoare și o colecționară de artă.

A susținut o serie de personalități artistice și literare cu burse și bani. Este autoarea unor interesante scrieri memorialistice, precum și a unor povești și versuri pentru copii.

Ca descendentă în linie masculină a suveranului britanic, Maria avea dreptul să poarte armele Regatului Unit, peste care era suprapus un ecuson de argint reprezentând Saxonia, având cinci compartimente: o pereche exterioară cu ancore albastre, o pereche interioară cu cercuri cu smalț roșu și cel central cu o cruce, de asemenea cu smalț roșu. În 1917, ecusonul Saxoniei a fost scos de pe stemă printr-un act al regelui George al V-lea.

Steagul Reginei României avea culoarea roșu-purpuriu, cu o bordură din triunghiuri galbene și albastre, dispuse alternativ. Pe mijlocul steagului este amplasată acvila cruciată de aur, încoronată, similară cu cea de pe stema României Mari.

Regina Maria a primit de-a lungul vieții sale următoarele ordine naționale sau ale altor țări:

Marea Cruce a ordinului Coroana României (România)
Marea Cruce a ordinului Carol I (România)
Legiunea de Onoare (Franța)
Medalia Militară (Franța)
Ordinul Coroana Italiei (Italia)
Ordinul Imperial al Coroanei Indiei (Marea Britanie)
Ordinul Crucea Roșie Regală (Marea Britanie)
Ordinul Victoria și Albert (Marea Britanie)
Ordinul Sfântului Ioan (Marea Britanie)
Ordinul Vulturul Alb (Serbia)
Ordinul Sfântul Sava (Serbia)
Ordinul Regina María Luisa (Spania)

”OARE CE AŞ PUTEA FACE EU, REGINA VOASTRĂ,


pentru a vă ţine trează speranţa, în acest ceas cumplit
când am fost cu toţii izgoniţi din ceea ce fusese viaţa
noastră? V-am văzut disperarea şi odată cu ea am simţit
acea deznădejde ce îţi macină sufletul, după o înfrân –
gere şi un refugiu; am trăit-o şi eu, ştiu ce efort trebuie
să faci ca să-ţi înalţi capul din nou şi să priveşti viitorul
în faţă.”

Cum să mă fac auzită, cum pot pătrunde în inimile
voastre; cum să vă vorbesc şi despre ce anume? Pana
mea şovăie – este prea mult de spus, durerea e prea
mare –, spaima stăruie deasupra capetelor noastre ca
un nour, dar cineva trebuie să-şi facă glasul auzit,
cineva trebuie să găsească curajul să sfarme această
tăcere infernală ce ne striveşte, făcându-ne să ne simţim
deja morţi, uitaţi, excluşi din rândul celor vii.

Scrie:

MARIA,
REGINA ROMÂNIEI
in
ŢARA PE CARE
O IUBESC

Regina MAria - 18 iulie 1938: Moare, Regina Maria a României
MARIA,
REGINA ROMÂNIEI

18 iulie, cele mai semnificative mmomente

18 iulie 586 î.Hr.: Cucerirea Ierusalimului de catre Nabucodonosor al II-lea.

387 î.Hr.: Romanii au fost infranti de celti în bătălia de la Allia.

64: Roma a fost cuprinsă de un incendiu de proporții. Impăratul Nero s-a folosit de acest eveniment pentru a începe persecuția asupra creștinilor.

1610: Moare, Caravaggio, artist italian.

1658: La Frankfurt, Leopold I este ales Sfânt Imparat Roman.

1711: Marea confruntare de la Stănilești dintre forțele ruso–române, conduse de țarul Petru I al Rusiei și de Dimitrie Cantemir, domnul Moldovei, și cele otomane.

Victoria turcilor a obligat pe Cantemir să–și părăsească tronul și să se refugieze în Rusia, unde a devenit consilierul țarului.

1721: Moare, Antoine Wateau, pictor francez.

18 iulie 1868: Se naste, Miron Cristea (Elie Cristea), primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, prim-ministru al României (1938-1939).

1872: Moare, Benito Juárez García, președinte al Mexicului (1858–1872).

1883: Ia ființă Serviciului Meteorologic al României sub conducerea lui Ștefan Hepites.

1898: Marie și Pierre Curie au anunțat descoperirea unui nou element și au propus să se numească poloniu.

1903: Moare, Anghel Demetrescu, teoretician și critic literar român.

18 iulie 1918: Se naste, Nelson Mandela, primul președinte de culoare al Republicii Africa de Sud, laureat al Premiului Nobel.

1925: Adolf Hitler a publicat manifestul său personal, intitulat Mein Kampf.

18 iulie 1938: Moare, Regina Maria a României (n. Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha), soția Regelui Ferdinand I al României (n. 1875).

1942: Statele Unite declară război Ungariei, Bulgariei și României.

1955: A luat ființă Adunarea Parlamentară a NATO.

1968: Se naste, Florin Piersic junior, actor român

1969: Inceput lucrările pentru construcția barajului Brazi-Valea Neagră, în cadrul sistemului hidrotehnic Runcu-Baia Mare.

1977: Se naste, Andreea Raicu, manechin, prezentator TV.

1993: Moare, Jean Negulesco, regizor american de origine română, membru de onoare al Academiei Române

2007: Un Airbus A320, al companiei TAM, s-a lovit de o clădire a aeroportului Congonhas din Sao Paulo. In urma incidentului au murit 200 de oameni.

2009: Moare, Petre Alexandrescu, istoric român.

2010: Moare, Mircea Micu, poet, prozator și dramaturg român.

2012: Sapte oameni au fost uciși, și alți 32 au fost răniți, în urma unui atentat terorist cu bombă plasată într-un autobuz, cu turiști israelieni, aflat la Aeroportul Burgas din Bulgaria.

by Kizzi

Please follow and like us:
follow subscribe - 18 iulie 1938: Moare, Regina Maria a României1
en US Tweet - 18 iulie 1938: Moare, Regina Maria a României 20
en US save - 18 iulie 1938: Moare, Regina Maria a României20

2 thoughts on “18 iulie 1938: Moare, Regina Maria a României

  1. Foarte interesanta informare.Felicitari pentru conceptie.Va rog sa-mi mai trimiteti astfel de date.Va multumesc si mult succes in continuare

    1. Va multumesc frumos! Imi face onoare faptul ca informatii care fac parte din istoria noastra si a oamenilor care au iubit aceasta tara sunt citite! Va asteptam cu drag sa ne urmariti!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PariPont
Citește articolul precedent:
Theodor Rosetti - 17 iulie 1923: Moare, Theodor Rosetti, publicist și politician român
17 iulie 1923: Moare, Theodor Rosetti, publicist și politician român

,Să stăm deci liniștiți la o parte, să ne vedem de nevoile și de necazurile noastre și să ne căznim...

Închide