nicolae paulescu - 19 iulie 1931: Moare, Nicolae Paulescu, medic român, descoperitorul insulinei

19 iulie 1931: Moare, Nicolae Paulescu, medic român, descoperitorul insulinei

19 iulie 1931: Moare, Nicolae Paulescu, medic român, descoperitorul insulinei

Nicolae Constantin Paulescu a fost un om de știință român, medic și fiziolog, profesor la Facultatea de Medicină din București, care a contribuit la descoperirea hormonului antidiabetic eliberat de pancreas, numit mai târziu insulină.

Nicolae Paulescu a desfășurat o remarcabilă activitate de cercetare științifică în domeniul fiziologiei. A urmarit în special metabolismul glucidelor, patogeneza diabetului zaharat, rolul pancreasului în asimiliția nutritivă, coagularea sângelui, mecanismul morții subite ș.a.

În 1906 a elaborat o metodă originală de extirpare a hipofizei la câine pe cale trans-temporală, care ulterior va fi aplicată în chirurgia hipofizei la om.

Cercetările lui novatoare în chirurgia hipofizei, au inspirat, mai târziu, activitatea neurochirurgului american Harvey Cushing.

În sesiunea din 23 iulie 1921 a Societății de Biologie, Nicolae Paulescu prezintă în patru comunicări rezultatele cercetărilor sale privind acțiunea extractului pancreatic în cazurile de diabet.

Paulescu publică separarea unui principiu activ antidiabetic din pancreas, pe care îl denumește pancreina, și în numărul din 31 august 1921 al revistei de specialitate Archives Internationales de Physiologie. Revista a aparut simultanîn Franța și Belgia.

În anul 1922, Paulescu obține, de la Ministerul Industriei și Comerțului din România, brevetul de invenție nr. 6255 intitulat „Pancreina și procedeul său de fabricare”.

Aceste publicații au precedat cu 8-10 luni anunțarea de către Fr. Grant Banting și Ch. Herbert Best din Toronto (Canada) a descoperirii insulinei.

Bazându-se pe o traducere incorectă a textului articolelor publicate, Banting și Best neagă influența rezultatelor la care ajunsese profesorul Paulescu și afirmă că deși Paulescu a demonstrat eficacitatea extrasului pancreatic în a reduce cantitatea zahărului sau a ureei din sânge a animalelor diabetice, el ar fi declarat că injecțiile nu ar avea efect.

Comitetul de acordare a Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină din anul 1923 îi recompensează pe Frederick G. Banting și John Macleod pentru demonstrarea primului tratament eficace pentru diabet la om.

În ce-i privește pe Banting și Best, Ian Murray îi considera drept niște cercetători care au confirmat descoperirile lui Paulescu.

Răspunzând campaniei internaționale inițiată de fiziologul scoțian Ian Murray, profesorul A.W.K. Tiselius, vicepresedinte al Fundatiei Nobel, recunoaște în 1969 meritele lui Nicolae Paulescu în descoperirea tratamentului antidiabetic, exprimându-și speranța că „opera de pionerat” a lui Paulescu va fi elogiată cum se cuvine de forurile științifice internaționale.

În cartea The Priority of N.C. Paulescu in the Discovery of Insulin, publicată în 1976 profesorul Ioan Pavel a prezentat documente incontestabile care atestă meritele lui Paulescu.

În anul 1990, Nicolae Paulescu a fost numit post mortem membru al Academiei Române.

Concepția politică a lui Paulescu nu este lipsită de controverse, în special datorită antisemitismului și susținerii extremei drepte.

În 1922, Paulescu a înființat, alături de Alexandru C. Cuza, Uniunea Națională Creștină, primul partid din Europa care a adoptat zvastica drept simbolul său oficial.

Un an mai târziu, cei doi au pus bazele Ligii Apărării Naționale Creștine și au păstrat zvastica neagră în mijlocul tricolorului românesc ca însemn al noului partid.

Paulescu a fost vicepreședintele Ligii și șeful filialei Ilfov, la a cărei inaugurare declara:

„România Mare e ca un fruct splendid de o frumusețe uimitoare. Dar ea poartă în sânul ei un parazit de curând pripășit care-i suge toată vlaga. Acest vierme neadormit e Jidanul, care îi otrăvește fiii în cârciumi nenumărate, care îi răpește fecioarele și le face să devină sterpe, care prin tot felul de speculații fură pâinea de la gura bieților Români și care, în sfârșit, prin Francmasonerie, prin Socialism, prin Bolșevism, încearcă să aducă pe acești jefuiți în starea urgisită de robi ai lui Iuda.”

Nicolae Paulescu a fost membru în Senatul legionar.

În anul 2005, după studierea scrierilor antisemite ale lui Nicolae Paulescu, organizația International Diabetes Federation a decis să renunțe la orice asociere cu Nicolae Paulescu și să nu accepte decernarea de premii în numele lui Paulescu la congresele organizației.

19 iulie, cele mai reprezentative evenimente

19 iulie 1553: Lady Jane Grey este înlocuită de Maria I ca regină a Angliei după numai nouă zile de domnie.

1814: Se naste, Samuel Colt, industrialist și inventator american.

1821: George al IV-lea este inscaunat rege al Regatului Unit.

1834: Se naste, Edgar Degas, pictor francez.

1870: Franța a declarat război Prusiei. Conflictul se va încheia la 26 februarie 1871 prin înfrângerea Franței.

1900: Se deschide prima linie a metroului din Paris.

1903: Maurice Garin a câștigat primul Tur al Franței.

1907: Se naste, Constantin Drâmbă, astronom și matematician român, membru al Academiei Române.

1923: Se naste, Constantin Țoiu, prozator român.

1930: Se naste, Pompiliu Teodor, istoric român, membru al Academiei Române.

1934: Se naste, Tita Chiper, ziaristă română, scenaristă de filme de animație, autoare de proză pentru copii.

1943: Se naste, Maria Luiza Cristescu, prozatoare română.

1946: Se naste, Ilie Năstase, jucător român de tenis.

1948: Se naste, Argentina Menis, sportivă româncă, aruncatoare de disc, medaliată olimpic.

1952: Are loc ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară de la Helsinki, Finlanda.

1965: Nicolae Ceaușescu a fost ales în funcția de secretar general al Partidului la Congresul al IX-lea al Partidului Comunist Român.

19 iulie 1976: Moare, Henri Catargi (Togo), pictor român.

1984: Se naste, Diana Mocanu, înotătoare română.

1993: Moare, Dionisie M. Pippidi, arheolog, epigrafist și istoric român, membru al Academiei Române.

1996: Senatul Statelor Unite ale Americii a aprobat prin consens proiectul de lege care prevede acordarea clauzei națiunii celei mai favorizate, pe bază permanentă României.

2011: Moare, Arsenie Papacioc, duhovnic român.

2013: Alpiniștii Zsolt Török, Marius Gane, Aurel Sălășan și Teo Vlad au cucerit, în premieră românească, vârful pakistanez Nanga Parbat, înalt de 8125 m.

by Kizzi

Please follow and like us:
follow subscribe - 19 iulie 1931: Moare, Nicolae Paulescu, medic român, descoperitorul insulinei1
en US Tweet - 19 iulie 1931: Moare, Nicolae Paulescu, medic român, descoperitorul insulinei 20
en US save - 19 iulie 1931: Moare, Nicolae Paulescu, medic român, descoperitorul insulinei20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PariPont
Citește articolul precedent:
Regina Maria a Romaniei - 18 iulie 1938: Moare, Regina Maria a României
18 iulie 1938: Moare, Regina Maria a României

Regina Maria și-a îndeplinit datoria pe toate fronturile activităților sale, dar mai presus de toate pe acela al încurajării și...

Închide