Regele MIhai si Petru Groza - 21 august 1945: Incepe ''greva regala'' in Romania

21 august 1945: Incepe ”greva regala” in Romania

21 august 1945: Regele Mihai I someaza guvernul dr. Petru Groza să demisioneze.

În urma refuzului primit, Mihai a hotărât să nu mai semneze decretele de legi.

Incepe „greva regală”.

La inceputul anului 1945 Regele Mihai era ingrijorat, “data fiind atitudinea diferitilor reprezentanti ai URSS in Romania, care in nenumarate ocazii nu au inteles problemele noastre”. Asa i s-a adresat Regele Mihai presedintelui SUA, Franklin Roosevelt, intr-o scrisoare semnata la data de 24 ianuarie 1945.

Situatia politica din Romania era dezastruoasa. Armata sovietica inainta linistita pe teritoriul tarii, iar contingentul militar atingea aproape 1 milion de militari. Armata rosie instaurase foametea si frica in randul populatiei romane.

Fortat de imprejurari si amenintat de sovietici ca Transilvania nu va fi retrocedata Romaniei, Regele Mihai accepta la 6 martie 1945, constituirea guvernului Petru Groza. Cu toate eforturile “formale” ale americanilor de a se impotrivi.

Pe 20 august 1945, Regele Mihai ii cere demisia lui Petru Groza din fruntea guvernului.

In acelasi timp, Regele Mihai a scris o scrisoare catre Comisia Aliata de Control in Romania in care i-a anuntat pe membrii sai de acest demers.

Groza a refuzat de trei ori sa demisioneze din fruntea Guvernului.

A fost pentru prima data in istoria Romaniei atunci cand un prim-ministru a refuzat sa isi paraseasca functia la cererea expresa a Regelui! (Europolitics.ro)

Greva regală este sintagma sub care este cunoscută în istoriografia română perioada dintre 21 august 1945 și 7 ianuarie 1946.

In timpul ”grevei regale” regele Mihai I al României a refuzat să semneze actele Guvernului Petru Groza. A refuzat, de asemenea, să primească miniștrii în audiență.

În toată această perioadă, Consiliul de Miniștri a funcționat în ilegalitate.

Greva regală nu a avut precedent în istoria monarhiei din România.

Regele Mihai , încurajat fiind pe plan extern de semnale ale americanilor și englezilor și pe plan intern de partidele istorice, urmărea înlocuirea guvernului aservit intereselor Moscovei și ale comuniștilor cu unul de uniune națională, în care să fie reprezentate forțele democratice din țară.

Prin grevă, Regele a invalidat decretele Guvernului. A refuzat să le sancționeze și să le promulge prin semnătura sa.

Conform Constituției democratice din 29 martie 1923, în vigoare la acea dată, un act poate dobândi putere de lege numai prin acordul tuturor celor trei ramuri ale puterii legiuitoare: Senatul, Adunarea Deputaților și Regele, iar acesta din urmă „poate refuza sancțiunea sa”.

Greva regala a incetat în ianuarie 1946.

Prin cooptarea în guvern a câte un ministru de la PNȚ și PNL, guvernul a fost recunoscut formal de către Statele Unite ale Americii și Marea Britanie.

În ciuda efortului Regelui de a menține un climat democratic, în următorii ani a continuat comunizarea țării, iar Regele a fost forțat să semneze un act de abdicare, la 30 decembrie 1947.

21 august, cele mai semnificative momente

1485: Sfârșitul războiului „celor două roze”.

21 august 1723: Moare, Dimitrie Cantemir, scriitor, istoric, filosof, om de știință umanist, voievod al Moldovei.https://www.paripont.ro/1-august-1714-dimitrie-cantemir-primul-roman-membru-al-unei-academii/

1772: Regele Gustav al III-lea impune o nouă constituție a Suediei. Se instaureaza un scurt regim absolutist.

1896: Se naste, Alexandru Pantazi, matematician român.

1897: Chimistul Felix Hoffmann de la Bayer a sintetizat heroina prin metoda folosită de chimistul englez C.R. Wright în 1874.

Pînă în 1910 a fost etichetată ca fiind un derivat substituit al morfinei, utilizat pentru tratarea tusei iritative la copii.

1920: Se naste, Marius Munteanu, poet român.

21 august 1925: Se naste, Toma Caragiu, actor român de teatru și film.https://www.paripont.ro/4-martie-43-de-ani-de-la-cutremurul-din-1977/

Toma Caragiu isi pierde viata la cutremurul din 1977.

21 august 1927: Se naste, Jean Constantin, actor român de teatru și film.

Jean Constantin, pe numele său real Constantin Cornel Jean a fost un actor român de film, estradă, radio, televiziune, scenă, voce și vodevil, care a excelat în roluri roluri comice, considerat „maestrul comediei”.https://www.paripont.ro/repere-istorice-pentru-ziua-de-26-mai/

1931: Se naste, Theodor Negrescu, inginer de sunet român.

1937: Se naste, Ioana Drăgan, actriță română.

1943: Sfârșitul bătăliei de la Kursk. A fost cea mai mare bătălie a blindatelor din istorie. Armata germană a pierdut peste 500.000 de oameni.

1945: Regele Mihai I a somat guvernul dr. Petru Groza să demisioneze.

În urma refuzului primit, a hotărât să nu mai semneze decretele de legi. Are loc Greva regala.

1955: Incepe prima emisiune experimentală de televiziune în România.

21 august 1965: Este proclamată Republica Socialistă România în urma adoptării unei noi constituții.

1972: Moare, Nichifor Crainic (Ion Dobre), scriitor, ziarist și politician român.

1991: Moare, Eugen Jebeleanu, poet și traducător român.

2016: Moare, Marin Moraru, actor român de teatru și film.

21 august – România: Ziua Medicinei Militare

La 21 august 1862, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat actul de înființare a corpului de ofițeri sanitari. Prin Înaltul Decret Românesc nr. 4629 a luat ființă Corpul Ofițerilor Sanitari din Armată, atestându-se astfel medicina militară ca element specializat pentru asigurarea sănătății efectivelor militare.

by Kizzi

Please follow and like us:
follow subscribe - 21 august 1945: Incepe ''greva regala'' in Romania1
en US Tweet - 21 august 1945: Incepe ''greva regala'' in Romania 20
en US save - 21 august 1945: Incepe ''greva regala'' in Romania20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PariPont
Citește articolul precedent:
Heart - Nu-ti si nu-i lasa inima sa se piarda
Nu-ti si nu-i lasa inima sa se piarda

Într-o zi, un bătrân înțelept și-a întrebat ucenicii:- De ce țipă oamenii unii la alții când sunt supărați? Adepții s-au...

Închide