Simion Barnutiu - 21 iulie 1808: Se naste, Simion Bărnuțiu, conducător al Revoluției de la 1848 din Transilvania

21 iulie 1808: Se naste, Simion Bărnuțiu, conducător al Revoluției de la 1848 din Transilvania

21 iulie 1808: Se naste, Simion Bărnuțiu, istoric și estetician român, conducător al Revoluției de la 1848 din Transilvania

”Ţineţi cu poporul, toţi, ca să nu rătăciţi!”

Simion Barnutiu

Simion Bărnuțiu a fost preot greco-catolic, om politic, istoric, filozof, și profesor universitar. A fost unul dintre principalii organizatori ai Revoluției de la 1848 în Transilvania.

Si-a început studiile la școala comunală de la 6 ani. După terminarea școlii, a urmat studiile la gimnaziul din Careii Mari, iar, apoi, Academia Teologică din Blaj. După absolvire a fost hirotonit preot celib greco-catolic.

Din anul 1831 a predat istoria universală la Gimnaziul superior blăjean (Obergymnasium din Blaj).

Nu și-a mai putut continua studiile istorice, drept consecință a unui proces în care a fost implicat. Din această cauză s-a mutat la Sibiu, unde a urmat Academia Săsească de Drept timp de 3 ani.

În 1848 a răspândit prin Sibiu cunoscutul său manifest în care milita pentru egalitatea națională. Tot atunci se implică în revoluția română. A fost unul dintre principalii lideri ai mișcării de emancipare națională. Pe 14 mai 1848 a ținut un important discurs în Catedrala din Blaj „Sfânta Treime”, moment intrat în istorie ca Discursul de la Blaj.

Dupa ce revoluția a fost înfrântă, Simion Bărnuțiu s-a refugiat la Viena, unde a urmat cursurile universității din capitala austriacă până în 1853, când a trebuit să renunțe la studii, ca urmare a intervențiilor autorităților habsburgice, îngrijorate de de ideile programului său politic național și impactul acestuia asupra românilor din imperiu.

Se mută în Italia, la Pavia, unde se înscrie la cursurile Facultății Juridice. Acolo își ia doctoratul în drept, iar, apoi, revine la Viena, de unde August Treboniu Laurian îi face propunerea de a veni la Iași să predea la universitate, invitație pe care o acceptă, fiind la Iași din decembrie 1854. Simion Bărnuțiu a rămas la Iași timp de un deceniu.

În calitatea sa de profesor la Academia Mihăileană (1855-1860) și, apoi, la Universitatea din Iași (1860-1864), Bărnuțiu a format oameni cu o gândire nouă.

Acesti oameni , ulterior, au cerut reforme democratice, votul universal, exproprierea moșiilor boierești și a celor mănăstirești.

A murit în 28 mai 1864, la locul numit Gorgana, aparținător satului Sânmihaiu Almașului.

In acel moment, Bărnuțiu, grav bolnav, era în drum spre casă, Bocșa, de la Iași, împreună cu nepotul său Ioan Maniu, tatăl lui Iuliu Maniu.

A fost înmormântat în curtea bisericii de lemn din Bocșa pe 3 iunie 1864, de un sobor de 30 de preoți, în frunte cu vicarul Silvaniei Demetriu Coroianu. În 1948 rămășițele lui Bărnuțiu au fost mutate în interiorul mausoleului din Biserica greco-catolică din Bocșa.

”Numai până unde ţine dreptatea e umanitate; dincolo de drept, locuiesc fiarele sălbatice.” Simion Barnutiu

‘Cultura e puterea cea mai tare de pe pământ şi e o cetate nouă a unităţii naţionale.” Simion Barnutiu

21 iulie, cele mai reprezentative momente

21 iulie 356 î.Hr.: Templul zeiței Artemis din Efes a fost distrus prin incendiere de un anume Herostratus. Acesta a fost una dintre cele șapte minuni ale lumii antice.

1242: Bătălia de Taillebourg. Ludovic al IX-lea al Franței pune capăt revoltei vasalilor săi, Henric al III-lea al Angliei și Hugh al X-lea de Lusignan.

21 iulie 1718: Tratatul de la Passarowitz. Imperiul Otoman cedează Austriei Banatul, Oltenia, nordul Serbiei și al Bosniei.

1821: Se naste, Vasile Alecsandri, poet, dramaturg, politician român.

1831: A inceput domnia regelui Leopold I, primul rege al belgienilor.

1858: Se naste, Lovis Corinth, pictor german.

1861: Prima mare bătălie a Războiului Civil American. A fost denumită prima bătălie de pe Bull Run. S-a încheiat cu victoria armatei confederate.

1880: Poetul Alexandru Macedonski publică, în revista „Literatorul”, articolul „Despre logica poeziei”, considerat a fi primul manifest al poeziei române moderne.

1891: Se naste, Jean Yonnel, actor francez, originar din România.

1899: Se naste, Ernest Miller Hemingway, scriitor american, laureat al Premiului Nobel.

21 iulie 1907: Moare, Nicolae Grigorescu, pictor român.

21 iulie 1914: Consiliul de Coroană, întrunit la Sinaia, proclamă poziția de neutralitate a României în Primul Război Mondial.

1919: Moare, Eremia Grigorescu, general român, comandantul trupelor române în bătălia de la Mărășești, ministru de război.

1920: Se naste, Violeta Zamfirescu, poetă și prozatoare română.

1941: Primul bombardament al aviației germane asupra Moscovei.

1951: Se naste, Robin Williams, actor american.

1969: A fost inaugurat Combinatul petrochimic Pitești.

1971: A fost dată în exploatare definitivă ecluza românească de la Porțile de Fier.

1971: Se naste, Paul Anastasiu, pictor și sculptor francez de origine română.

1983: La stația Vostok din Antarctica de Est, se înregistrează cea mai scăzută temperatură de pe Pământ, -89,2 °C (−128.6 °F; 184.0 K).

2011: Moare, Mircea Ivănescu, poet, scriitor eseist și traducător român.

by Kizzi

Please follow and like us:
follow subscribe - 21 iulie 1808: Se naste, Simion Bărnuțiu, conducător al Revoluției de la 1848 din Transilvania1
en US Tweet - 21 iulie 1808: Se naste, Simion Bărnuțiu, conducător al Revoluției de la 1848 din Transilvania 20
en US save - 21 iulie 1808: Se naste, Simion Bărnuțiu, conducător al Revoluției de la 1848 din Transilvania20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PariPont
Citește articolul precedent:
Te iubesc - „Te iubesc! Si????”
„Te iubesc! Si????”

Ea …. Il priveste fix, cu ochii mari si dezmierdatori , hipnotizata de simpla lui prezenta. – Te iubesc! Ii...

Închide