Batalia de la Belgrad - 22 iulie 1456, Iancu de Hunedoara il invinge pe Mahomed al II–lea, cuceritorul Constantinopolului

22 iulie 1456, Iancu de Hunedoara il invinge pe Mahomed al II–lea, cuceritorul Constantinopolului

22 iulie 1456: Iancu de Hunedoara, voievod al Transilvaniei obtine victoria la Belgrad împotriva puternicei armate otomane conduse de Mahomed al II–lea, cuceritorul Constantinopolului.

În 1450, în orașul liber regesc Pojon (astăzi Bratislava), Ioan de Hunedoara a negociat cu Frederic al III-lea termenii predării lui Ladislau al V-lea, dar nu au ajuns la un acord.

Reîntors în Ungaria la începutul anului 1453, Ioan de Hunedoara a fost numit de Ladislau comite de Bistrița-Năsăud și căpitan general al regatului. Regele a inclus în blazonul familiei „Leii de Bistrița”.

Turcii au rupt armistițiul în 1454 și au asediat Semendria. Iancu a repurtat o nouă victorie împotriva lor la Kruševac (se pronunță Crușevaț), unde i-a invins. Miza cea mai mare era cetatea Belgradului, pe care sultanul Mahomed al II-lea se pregătea intens să o cucerească.

La rândul lui Iancu a luat măsuri pentru întărirea ei și a chemat oameni de la orașe și sate să ia parte la război. Pentru a avea un aliat în Țara Românească, l-a ajutat pe Vlad Țepeș să-și recapete tronul și a reușit să adune din Transilvania 20.000 de soldați și mici nobili.

De această dată a beneficiat și de un sprijin mai consistent din Apus. De asemenea a reușit să adune o armată de oameni simpli cu arme proprii, coase, furci, prăștii de circa 27-28.000 de țărani cu toată opoziția nobililor și a orășenilor.

Asediul Belgradului de către turci a început la 4 iulie 1456, și a fost deosebit de puternic. Însă, flota cruciată a câștigat bătălia pe apă distrugând, în 14 iulie, flota turcească, ce împiedica aprovizionarea orașului.

Lupta decisivă s-a dat între 21-23 iulie. Atacul musulman a fost respins în 21 iulie, iar în 23 iulie creștinii atacau tabăra turcilor.

Concepția strategică modernă a lui Iancu l-a ajutat să-l înfrângă pe sultan în ciuda raportului de forțe defavorabil creștinilor și să obțină cea mai mare victorie de până atunci a creștinătății împotriva turcilor.

Ca omagiu papa Calixt al III-lea elogiază victoria obținută de Ioan de Hunedoara ca fiind „cel mai fericit moment al vieții sale” și a ordonat ca toate clopotele bisericilor catolice din Europa să fie trase la amiază ca o reamintire pentru credincioși de a veni la rugăciune pentru apărarea cetății Belgradului.

Acest obicei există și astăzi iar trasul clopotelor la amiază este atribuit în mod expres victoriei obținute de Iancu împotriva turcilor, împotriva prigonitorilor creștinismului.

În urma victoriei în bătălia de la Belgrad, contra oștirii otomane a sultanului Mehmed al II-lea Cuceritorul Constantinopolului papa l-a numit pe Iancu de Hunedoara: „atletul cel mai puternic, unic al lui Cristos”.

20160815 144547 - 22 iulie 1456, Iancu de Hunedoara il invinge pe Mahomed al II–lea, cuceritorul Constantinopolului

22 iulie, cele mai reprezentative momente

22 iulie 1209: Simon de Montfort, lider al Cruciadei Albigensiene, a pradatorașul Beziers, ucigând cathari și catolici deopotrivă.

1298: Bătălia de la Falkirk. Edward I al Angliei i-a învins pe scoțienii lui William Wallace.

1451: Umanistul italian Poggio Bracciolini a mentionat, în lucrarea „Disceptationes convivales”, latinitatea limbii române, precum și continuitatea elementului romanic în cuprinsul vechii Dacii, din vremea împăratului Traian.

1800: Se naste, Jakob Lorber, scriitor austriac și muzician.

1812: Războiului Peninsular. Ducele de Wellington Arthur Wellesley a învins armatele franceze în bătălia de la Salamanca.

1822: Se naste, Gregor Mendel, părintele geneticii.

1826: Moare, Giuseppe Piazzi, astronom, matematician și astrolog italian.

1832:Moare, Împăratul Napoleon al II-lea al Franței.

1938: Moare, Ionel Fernic, compozitor român.

1939: Moare, Ioan I. Mironescu, scriitor român.

1940: Se naste, Alexandre Revcolevschi, chimist francez de origine română.

1941: Se naste, Peter Paulhoffer, actor german născut în România.

1945: Se naste, Se naste, Daniel Turcea, poet român.

1946:Se naste, Mireille Mathieu, cântăreață franceză

1946: A fost creată Organizația Mondială a Sănătății (OMS), instituție specializată a Națiunilor Unite, cu sediul la Geneva.

1946: Organizația sionistă teroristă „Irgun” bombardează hotelul „Regele David” din Ierusalim. Au rezultat 91 de decese.

1955: Se naste, Willem Dafoe, actor american.

1967:Se naste, Ileana Șipoteanu, solistă română de muzică ușoară.

1992: Se naste, Selena Gomez, actriță și cântăreață americană.

2005: Microsoft anunță numele final al noului sistem de operare: „Windows Vista”.

2011: 77 de oameni sunt uciși în cele două atacuri teroriste din Norvegia, atacuri comise de extremistul de dreapta Anders Behring Breivik.

2013: Se naste, Prințul George de Cambridge, primul copil al Prințului William, strănepot al Reginei Elisabeta a II-a.

by Kizzi

Please follow and like us:
follow subscribe - 22 iulie 1456, Iancu de Hunedoara il invinge pe Mahomed al II–lea, cuceritorul Constantinopolului1
en US Tweet - 22 iulie 1456, Iancu de Hunedoara il invinge pe Mahomed al II–lea, cuceritorul Constantinopolului 20
en US save - 22 iulie 1456, Iancu de Hunedoara il invinge pe Mahomed al II–lea, cuceritorul Constantinopolului20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PariPont
Citește articolul precedent:
Vampire - Damon, albastrul dureros al războiului pentru iubire: un Ian Somerhalder perfect
Damon, albastrul dureros al războiului pentru iubire: un Ian Somerhalder perfect

Damon Salvatore Ma declar total cucerita de acest personaj in adevaratul sens al expresiei "de la A la Z". Nu...

Închide