Roshental 1 - 23 iulie 1851: Moare, Constantin Daniel Rosenthal, pictor și revoluționar pașoptist

23 iulie 1851: Moare, Constantin Daniel Rosenthal, pictor și revoluționar pașoptist

23 iulie 1851: Moare, Constantin Daniel Rosenthal, pictor și revoluționar pașoptist

Constantin Daniel Rosenthal a fost un pictor, sculptor și revoluționar român de etnie evreiască.

Perioada premergătoare Revoluției din 1848, pregătirea acesteia, lupta pentru cucerirea libertăților, intervalul de guvernare constituțională și activitatea politică pe care au desfășurat-o exilații după înfrângerea revoluției, au alcătuit o epocă remarcabilă pentru istoria României și pentru arta și cultura autohtonă.

Cei mai importanți artiști ai vremii s-au implicat activ în acțiunile revoluționare încă de la începutul lor. Acestia și-au adus aportul la alungarea domnitorului Gheorghe Bibescu și la instaurarea unui regim constituțional.

Arta românească a cunoscut în acel moment un puternic impuls, fapt pentru care nivelul atins a fost mult mai ridicat decât tot ce a existat mai bun în primele patru decenii ale secolului al XIX-lea.

Lupta dusa de artiștii pentru cauzele revoluției a avut o importanță semnificativa .

Datorită bătăliilor pe care le-au purtat animați de idealurile de independență națională, aceștia și-au schimbat felul de a simți și a gândi și au filtrat totul prin conștiința combatantului social și politic.

Cu ocazia Revoluției din 1848, arta a părăsit saloanele boierilor și ale negustorilor bogați și s-a adresat direct maselor populare.

Acest demers a dus la crearea unor opere pătrunse de un avânt eroic și grav.

Artiștii Gheorghe Tattarescu, Gheorghe Năstăseanu, Theodor Aman, Mișu Popp, Constantin Lecca, Costache Petrescu și Petre Mateescu au fost cu toții prezenți la revoluție.

Mișu Popp și Năstăseanu au fost chiar luptători în sensul militar și politic, ultimul luptând pe baricadele de la Roma și primul în Ardeal.

Constantin Daniel Rosenthal împreună cu Barbu Iscovescu și Ion Negulici au alcătuit celebrul grup de pictori revoluționari de la 1848 care au fost promotorii artei în România.

Până la ei, pictura românească se limitase, la realizarea de portrete convenționale care înfățișau figurile clientelei comanditare.

„… Muzica și arta desenului sunt îndeosebi potrivite să dezvolte simțământul național al mulțimilor… O muzică națională e vibrația sufletului unei națiuni, un tablou, o statuie națională este ca o pietrificare a unei mari gândiri naționale: poporul o prinde, pentru că ea are o formă care trece din generație în generație.”
—Scrisoarea lui Alexandru Golescu din decembrie 1846

Numele pictorului este cunoscut în România ca fiind Constantin Daniel Rosenthal și în arta plastică maghiară ca David (Constantin) Rosenthal.

Constantin Daniel Rosenthal s-a născut la Pesta, într-o familie de evrei unguri. Pictorul ar fi sosit la București în anul 1842.

În perioada 1843-1844, Rosenthal a pictat un număr mare de portrete printre care cele care îl reprezintă pe Nicolae Bălcescu, pe boierul Cătuneanu, și pe Mașenca Filliti.

Proaspăt sosit, Rosenthal a intrat, în primii doi ani, în cercurile intelectualilor bucureșteni și a legat prietenii cu inginerul Cretzeanu, Vasile Mălinescu și Constantin A. Rosetti. În anul 1844 a plecat la Paris împreună cu Mălinescu.

În ziua de 23 iunie 1848 in Piața Vorniciei din București a fost inaugurată prima statuie de for public intitulată „Statuia Libertății” sau „România Deliverată”, operă a lui Constantin Rosenthal.

Statuia, în stil neoclasic, reprezenta o alegorie a ideilor pașoptiste, sub chipul unei femei ținând în mâini o cumpănă și o cruce, amplasată pe un piedestal de piatră.

De frica unei intervenții ale trupelor otomane și rusești, caimacamul conservator Emanoil Băleanu a dispus ca în noaptea de 28 spre 29 iunie 1848 statuia să fie distrusă. Pașoptiștii au condamnat acest gest de distrugere a unei opere de artă, numindu-l un act de vandalism.

Prin creația lor și prin activitatea revoluționară la care aceștia au participat în mod activ și voluntar, Rosenthal, Negulici și Iscovescu au fost exponenții unei noi concepții artistice. Au răspândit prin opera lor, ideile revoluției pentru sprijinirea luptei poporului pentru libertate și independență.

In memoriam, sculptorul Ion Jalea a realizat statuia lui Constantin Daniel Rosenthal din ghips.

23 iulie, cele mai importante momente

23 iulie 1601: Mihai Viteazul dictează memoriul către marele duce al Toscanei, Fernando I de Medici, păstrat numai în traducere. Este prima autobiografie din literatura română.

1612: Lupta de la Cornul lui Sas. Constantin Movilă, domn al Moldovei, este înfrânt de tătari.

1859: Apare, la București, prima publicație a Armatei Române, „Observatorul militar, diariu, politicu și scientificu” .

1862: Serviciul de poștă a intrat în administrația statului. S-a înființat Direcția centrală a poștelor.

23 iulie 1869: Se naste, Gheorghe Adamescu, istoric literar, membru al Academiei Române.

1881: La Liège, Belgia, se înființeaza Federația Internațională de Gimnastică, cea mai veche federație sportivă internațională.

1885: Ulysses Simpson Grant, general american și cel de-al 18-lea președinte al Statelor Unite

1912: Se naste, Moses Rosen, fost șef al Cultului Mozaic din România.

1913: Se naste, Gherasim Luca, poet și prozator evreu român.

1914: Imperiul austro-ungar a emis un ultimatum Serbiei, după asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand. Actul a precedat izbucnirea Primului Război Mondial.

1920: Moare, Teodor V. Ștefanelli (Theodor V. Ștefaniu), istoric și scriitor, membru al Academiei Române.

23 iulie 1921: A fost semnată Convenția de la Paris (Belgia, Franța, Marea Britanie, Grecia, Italia, România, Regatul sârbilor, croaților și slovenilor și Cehoslovacia).

Convenția stabilea statutul definitiv al Dunării: navigația pe Dunăre era liberă și deschisă tuturor pavilioanelor în condiții de egalitate completă, pe tot parcursul navigabil al fluviului și pe toată rețeaua internaționalizată.

11 1024x768 - 23 iulie 1851: Moare, Constantin Daniel Rosenthal, pictor și revoluționar pașoptist

1925: Se naste, Nicolae Boșcaiu, biolog român, membru titular al Academiei Române

1952: Ultimul rege egiptean Farouk a fost răsturnat de o lovitură de stat militară condusă de Ali Muhammad Naguib și Gamal Abdel Nasser, punând astfel capăt domniei dinastiei Muhammad Ali.

1961: Se naste, Martin Lee Gore, membru al formatiei britanice Depeche Mode.

1961: Se naste, Woody Harrelson, actor american nominalizat de multe ori la premiile Oscar și Golden Globe.

1965: Se naste, Saul Hudson aka Slash, unul dintre cei mai de seamă chitariști ai tuturor timpurilor, membru al formațiilor Guns’N’Roses și Velvet Revolver.

1982: Se naste, Paul Wesley, actor american.

1991: Banca Națională a României emite norme privind înființarea și funcționarea caselor de schimb valutar.

2009: Moare, Dan Setlacec, medic și profesor de chirurgie român.

2011: Moare, Amy Winehouse, cântăreață britanică.

România – Ziua presei militare române

by Kizzi

Please follow and like us:
follow subscribe - 23 iulie 1851: Moare, Constantin Daniel Rosenthal, pictor și revoluționar pașoptist1
en US Tweet - 23 iulie 1851: Moare, Constantin Daniel Rosenthal, pictor și revoluționar pașoptist 20
en US save - 23 iulie 1851: Moare, Constantin Daniel Rosenthal, pictor și revoluționar pașoptist20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PariPont
Citește articolul precedent:
IMG 20200622 220031 scaled - Varza dulce cu marar
Varza dulce cu marar

Cand am ocazia, gatesc cu placere varza dulce pentru ca ador mirosul care se raspandeste in toata casa la finalizarea...

Închide