Ferdinand I INtregitorul Romaniei 1 - 24 august 1865: Se naste, Ferdinand I, ''Intregitorul'' României

24 august 1865: Se naste, Ferdinand I, ”Intregitorul” României

24 august 1865: Se naste, Regele Ferdinand I al României, al doilea rege al României.

Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen a fost al doilea rege al României, din 10 octombrie 1914 până la moartea sa. A venit pe tron în împrejurări extaordinar de grele, în septembrie 1914, la câteva săptămâni după ce începuse războiul.

Ferdinand Viktor Albert Meinrad von Hohenzollern-Sigmaringen a fost al doilea fiu al prințului Leopold de Hohenzollern-Sigmaringen și al Infantei Antónia a Portugaliei, fiica regelui Ferdinand al II-lea al Portugaliei și a reginei Maria a II-a a Portugaliei.

Ferdinand a crescut la reședința familiei din Sigmaringen, Germania.

În 1885 a terminat cursurile Școlii de ofițeri din Kassel si a fost numit cu gradul de sublocotenent în cadrul Regimentului 1 Gardă de la Curtea Regală a Prusiei.

A studiat la Universitatea din Leipzig și la Școala Superioară de Științe Politice și Economice din Tübingen, pe care le-a absolvit în 1889.

A devenit Principe de Coroană al Regatului României, incepand cu 1889, în urma renunțării tatălui și fratelui său mai mare, Wilhelm, la drepturile de succesiune la coroana regală a României.

S-a stabilit în România, unde și-a continuat cariera militară si a fost înaintat până la gradul de general de corp de armată.

S-a căsătorit la 29 decembrie 1892, la Sigmaringen, cu prințesa Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, nepoată a reginei Victoria, fiică a ducelui Albert de Edinburgh și a marii ducese Maria Alexandrovna Romanov, unica fiică a țarului Alexandru al II-lea al Rusiei.

Ferdinand devine rege al Regatului României la 10 octombrie 1914, sub denumirea de Ferdinand I, în urma morții unchiului său, regele Carol I.

A condus România în timpul Primului Război Mondial si a ales să lupte de partea Antantei împotriva Puterilor Centrale. Ferdinand I a domnit 13 ani în condiţii extraordinar de grele, dar a înfăptuit lucruri mărețe.

Rezultatul a fost excluderea sa din Casa Regală de Hohenzollern de către împăratul Wilhelm al II-lea al Germaniei.

La sfârșitul războiului România a încheiat procesul de realizare a statului național-unitar, prin unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu Vechiul Regat.

La 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, Ferdinand s-a încoronat drept rege al României Mari.

Punând pe capul meu, într-această străveche cetate a Daciei romane, coroana de oţel de la Plevna, pe care noi şi glorioasele lupte au făcut-o pe veci coroana României Mari, mă închin cu evlavie memoriei celor care, în toate vremurile şi de pretutindeni, prin credinţa lor, prin munca şi prin jertfa lor, au asigurat unitatea naţională, şi salut cu dragoste pe cei care au proclamat-o într-un glas şi o simţire, de la Tisa până la Nistru şi până la Mare.

Ferdinand I – Discurs 15 octombrie 1922

TELEGRAMA CĂTRE PREŞEDINTELE SFATULUI ŢĂRII DIN BASARABIA

1918 martie

Cu adâncă emoție și inima plină de bucurie am primit știrea despre importantul act ce s-a săvârșit la Chișinău. Sentimentul național ce se deșteaptă atât de puternic în timpurile din urmă în inimile moldovenilor de dincolo de Prut a primit, prin votul înălțător al Sfatului Țării, o solemnă afirmare. Un vis frumos s-a înfăptuit.

Din suflet mulțumesc bunului Dumnezeu că Mi-a dat în zile de restriște, ca o dulce mângâiere, să văd după o sută de ani pe frații basarabeni revenind iarăși la Patria mumă. Aduc prinosul Meu de călduroase mulţumiri Domniilor Voastre şi Sfatului Ţării ale cărui patriotice sforţări au fost încoronate de succes.

În aceste momente solemne şi înălţătoare pentru Patrie, de aci înainte comună, vă trimit la toţi cetăţenii din noua Românie de peste Prut regrescul Meu salut, înconjurându-vă cu aceeaşi inimoasă şi caldă iubire părintească.

Ferdinand, R.

(Neculai Moghior, Ion Dănilă, Leonida Moise, FERDINAND I. CUVÂNT PENTRU ÎNTREGIREA NEAMULUI ROMÂNESC, Editura Metropol, 1994, doc. 64., pp.144-145)

RĂSPUNSUL DAT LA CUVÂNTUL DOMNULUI GOLDIŞ CU OCAZIA PRIMIRII DELEGAŢILOR ARDELENI, CARE VENISERĂ PENTRU A PREZENTA DOCUMENTUL CU HOTĂRÂREA LUATĂ LA ALBA-IULIA

1/14.XII.1918

În numele românilor din vechiul Regat, din Basarabia şi Bucovina, astăzi, uniţi cu profundă recunoştinţă, primesc hotărârea fraţilor de peste Carpaţi de a săvârşi Unirea Naţională a tuturor românilor şi declar pe veci unite în Regatul Român toate ţinuturile locuite de români, de la Tisa până la Nistru.

Cu dragostea neţărmurită Mi-am închinat viaţa scumpului Meu popor, plin de credinţă în menirea lui istorică.

Prin lupte şi prin jertfe, Dumnezeu ni-a dat să înfăptuim aspiraţiile noastre cele mai sfinte. Mulţumindu-i din adâncul sufletelor, ne îndreptăm gândurile către cei cari cu sângele lor au clădit noul temeiu al desvoitârii noastre naţionale.

Prin devotament neclintit pentru opera lor li vom arăta recunoştinţa noastră, prin el vom asigura roadele binefăcătoare ale crudelor încercări.

Pe acest temeiu al unei puternice democraţii şi al vieţii frăţeşti între popoare vom răspunde totdeauna simţemintelor aliaţilor no­ştri, alături de cari am luptat pentru marea cauză a dreptăţii şi a libertăţii în lume.

Să trăiască România pe veci unită!

Ferdinand I

(Neculai Moghior, Ion Dănilă, Leonida Moise, FERDINAND I. CUVÂNT PENTRU ÎNTREGIREA NEAMULUI ROMÂNESC, Editura Metropol, 1994, doc. 66., pp.146-147)

Dupa terminarea Primului Război Mondial România a cunoscut o serie de transformări profunde, în special prin aplicarea reformei agrare și a votului universal.

În anul 1925 a izbucnit criza dinastică. A fost provocată de renunțarea principelui Carol la drepturile sale de succesiune la Coroana României.

Ferdinand l-a exclus pe Carol din Casa Regală a României și să l-a numit drept principe moștenitor pe fiul acestuia, Mihai, care avea să succeadă la tron.

Abnegaţia regelui, tăria sa de caracter, au făcut ca ţara să nu se prăbuşească. Jertfa soldatului român a fost efectul atitudinii sale ferme, a exemplului dat de rege. Ferdinand se face foarte iubit de soldat, de ţăranul român, este respectat.

Ferdinand a murit la Sinaia, la 20 iulie 1927, în urma unui cancer galopant la colon.

https://www.paripont.ro/castelul-peles-emblema-istorica-a-romaniei/

S-a stins noaptea, în Castelul Pelişor, pe care îl alesese ca reşedinţă după căsătoria cu Maria.

L-au vegheat Regina Maria şi copiii lor: Maria, Elisabeta, Prinţul Nicolae, Principesa Ileana. La un moment dat, a părut să-şi revină. A spus „Sunt obosit”. Au fost ultimele sale cuvinte.

A fost înmormântat la Mănăstirea Curtea de Argeș.

24 august, cele mai semnificative momente

24 august 79: Erupe Vezuviul. Orașele Pompei, Herculaneum și Stabiae sunt acoperite de lavă.

410: Vizigoții conduși de Alaric au ocupat Roma, jefuind-o în trei zile.

1200: Regele Ioan al Angliei este primul care semnează Magna Carta. Se căsătorește cu Isabella de Angoulême în Catedrala Bordeaux.

1215: Papa Inocențiu al III-lea declară Magna Carta invalidă.

24 august 1572: Noaptea Sfântului Bartolomeu. Masacrarea hughenoților la Paris. Este declandat cel de-al patrulea război civil în Franța (1572-1573).

1750: Se naste, Letizia Ramolino, mama împăratului Napoleon I al Franței.

1820: Moare, Ion Budai-Deleanu, scriitor român.

1868: Moare, Costache Negruzzi, prozator, poet și dramaturg român.

1884: Moare, Carol Davila, medic român de origine franceză.

1928: Moare, Aurel Băeșu, pictor român.

24 august 1929: Are loc Masacrul de la Hebron, când 67 de evrei au fost uciși la Hebron.

1938: Se naste, Radu Scutelnicu, inginer constructor și inventator român.

1932: Moare, Gheorghe Cucu, compozitor, dirijor și folclorist român.

1968: Franța detonează prima sa bombă cu hidrogen.

1991: Mihail Gorbaciov renunță la funcția de lider al PCUS și cere autodizolvarea acestuia.

1991: Ucraina își declară independența față de Uniunea Sovietică.

2006: Uniunea Astronomică Internațională a votat redefinirea termenului de planetă, retrogradând Pluto la statutul de „planetă pitică” și a lasat sistemul solar cu numai opt planete.

2006: Moare, Cristian Nemescu, regizor și scenarist român.

2018: Moare, Rudi Rosenfeld, actor român.

by Kizzi

Please follow and like us:
follow subscribe - 24 august 1865: Se naste, Ferdinand I, ''Intregitorul'' României1
en US Tweet - 24 august 1865: Se naste, Ferdinand I, ''Intregitorul'' României 20
en US save - 24 august 1865: Se naste, Ferdinand I, ''Intregitorul'' României20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PariPont
Citește articolul precedent:
Hugg1 - Deschide-te catre copil: el iti va lua orice durere
Deschide-te catre copil: el iti va lua orice durere

Ca părinte, vor exista multe dati în viața ta cand îți vei îmbrățișa copilul știind că ai nevoie de acea...

Închide