razboi serbia - 28 iulie 1914 Inceputul primului război mondial

28 iulie 1914 Inceputul primului război mondial

28 iulie 1914 Austro-Ungaria a declarat război Serbiei, fapt care a marcat începutul primului război mondial (1914-1918).

Pe 23 iulie, Austro-Ungaria a cerut Serbiei să respecte declarația acesteia din martie 1909 către Marile Puteri de a menține relații apropiate cu Austro-Ungaria și a emis Ultimatumul din iulie.

Serbia a acceptat toate punctele, cu excepția punctului 6, în care se cerea o anchetă penală împotriva acelor participanți la conspirație ce au fost prezenți în Serbia și să permită unei delegație austriece să participe la anchetă.

Austro-Ungaria a declarat război Serbiei pe 28 iulie 1914, izbucnind Primul Război Mondial.

Războiul împotriva Serbiei a început pe 28 iulie când Austro-Ungaria a declarat război Serbiei. Artileria a bombardat Belgradul pe 29 iulie. Ulterior, Pe 12 august armatele Austro-Ungariei au trecut râul Drina.

La inceput trei din cele șase armate ale Austro-Ungariei au fost mobilizate la granița Serbiei. Datorită intervenției rușilor, a II-a armată a fost trimisă pe Frontul din Galiția.

Austro-ungarii mai aveau la dispoziție încă două armate (a V-a și a VI-a) pentru un atac la granița Bosniei. Acestea aveau aproximativ 270.000 de luptători deci mult mai bine echipate decât armata sârbă.

Imperiul Austro-Ungar a avut a treia mare populație din Europa în 1914, după Rusia și Germania, și aproape de douăsprezece ori populația Regatului Serbiei.

Comandantul armatelor austro-ungare,Potiorek a grăbit atacul împotriva Serbiei din nordul Bosniei, cu a V-a armată, sprijinită de componente ale armatei a II-a de la Sirmia.

Armata a doua urma să fie trimisă la Galiția să lupte împotriva rușilor de la sfârșitul lunii august, până atunci a fost uzată. A șasea a fost poziționată în sudul Bosniei și nu a fost încă pregătită să înceapă operațiunile ofensive.

El a făcut două erori strategice grave, atacând cu puțin peste jumătate din putere, și atacând vestul deluros al Serbiei și nu nordul neted. Această mișcare l-a surprins pe mareșalul Putnik, care a așteptat un atac din nord, inițial crezând că a fost un atac simulat.

După o luptă de patru zile, austro-ungarii au fost nevoiți sa se retragă, marcând prima victorie a aliaților în război.

Daca Armata a doua ar fi fost folosita pentru a dezvolta un atac din nord si, in combinatie cu un atac dinspre Bosnia-Hertegovina, Austro-Ungaria ar fi distrus armata Serbiei.

Infrangerea suferita in fata sarbilor s-a produs din cauza modului total nepregatit in care era armata imperiului. Politica practicata la Budapesta si la Viena era rezultatul unor aspiratii nationaliste. Armata era omisa din toate planurile. Nimeni nu a dorit sa aloce cheltuieli pentru a mentine armata cu o pregatire potrivita.

Pierderile au ajuns la aproximativ 23.000 de austro-ungari (dintre care 4.500 au fost luați prizonieri) și 16.500 pentru sârbi.

Disputa dintre Austro-Ungaria și Serbia a escaladat în cea ce este cunoscut ca fiind Primul Război Mondial, în care au fost implicate Rusia, Germania, Franța și Marea Britanie.

După o săptămână, Austro-Ungaria a fost nevoită să facă față unui război cu Rusia, care avea cea mai mare armată din lume la acea vreme.

Serbia a devenit doar un alt front de luptă intensă care a început să se manifeste de-a lungul frontierei Austro-Ungaria cu Rusia.

Serbia a avut o armată cu experiență. Aceasta a luptat în două războaie în ultimii doi ani, dar a fost, de asemenea, epuizată și prost echipată iar austro-ungari au crezut că va fi înfrântă în mai puțin de o lună.

Strategia Serbiei a fost să reziste cât mai mult în speranța că rușii vor înfrânge pricipala Armată Austro-Ungară.

28 iulie, cele mai semnificative momente

28 iulie 1468: Tratatul moldo-polon. Cazimir al IV-lea s-a obligat să nu adăpostească nici un pretendent la tronul Moldovei.

1540: Cancelarul britanic Thomas Cromwell este executat din ordinul regelui Henric al VIII-lea fiind acuzat de trădare.

1609: Se naste, Judith Leyster, pictor olandez al barocului.

1655: Moare, Cyrano de Bergerac, poet, eseist și dramaturg francez.

1741: Moare, Antonio Vivaldi, compozitor italian.

1750: Moare, Johann Sebastian Bach, compozitor și organist german.

1794: Are loc, execuția lui Robespierre împreună cu Saint-Just, Couthon și alți 19 adepți ai celui supranumit „Incoruptibilul”.

1818: Moare, Gaspard Monge, matematician francez, creatorul geometriei descriptive.

1821: Peru își declară independența față de Spania.

1868: A fost ratificat cel de-al 14-lea amendament al Constituției SUA. Populația afro-americană poate beneficia de cetățenie.

1887: Se naste, Marcel Duchamp, pictor francez.

28 iulie 1914: Austro-Ungaria a declarat război Serbiei, fapt care a marcat începutul primului război mondial (1914-1918).

1929: Se naste, Jacqueline Kennedy Onassis, soția președintelui american John F. Kennedy.

1949: Se naste, Ioana Pavelescu, actriță română de teatru și film.

1955: Se naste, Ioana Pavelescu, actriță română.

1965: Războiul din Vietnam. Președintele american Lyndon B. Johnson anunță creșterea numărului de trupe americane în Vietnamul de Sud de la 75.000 la 125.000.

1976: Cutremur devastator în Tangshan-China. Peste 250.000 de victime. Este considerată cea mai mare catastrofă seismică.

2019: Moare, Monica Ghiuță, actriță română de teatru și film.

28 iulie – Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei

by Kizzi

Please follow and like us:
follow subscribe - 28 iulie 1914 Inceputul primului război mondial1
en US Tweet - 28 iulie 1914 Inceputul primului război mondial 20
en US save - 28 iulie 1914 Inceputul primului război mondial20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PariPont
Citește articolul precedent:
ion tuculescu - 27 iulie 1962: Moare, Ion Țuculescu, pictor român
27 iulie 1962: Moare, Ion Țuculescu, pictor român

Opera lui Țuculescu este produsul unic al unui artist original si care nu se poate incadra in nimic artificial. El...

Închide