Petru si pavel 1 - 29 iunie, Sfintii Petru si Pavel

29 iunie, Sfintii Petru si Pavel

29 iunie Sfintii Apostoli Petru si Pavel sunt praznuiti in calendarul crestin.

Sfintii Apostoli Petru si Pavel sunt praznuiti in aceeasi zi deoarece amandoi s-au savarsit la Roma, din porunca imparatului Nero.

Petru a fost rastignit cu capul in jos, iar lui Pavel i s-a taiat capul.

Moastele Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, potrivit Sinaxarului, au fost puse impreuna. Traditia a consemnat ziua de 29 iunie ca data a martirajului Sfintilor Apostoli Petru si Pavel.

Sfântul Apostol Petru, care mai înainte de apostolie se numea Simon, era de neam iudeu, din hotarele Galileei cea din Palestina, dintr-o cetate mică şi neslăvită, care se numeşte Betsaida. El era fiul lui Iona şi frate cu Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat.

Petru era simplu la obicei şi neînvăţat, însă temător de Dumnezeu.

Petru era pescar căsătorit, neînvăţat, trudit îndelung pe malurile Mării Tiberiada, stors de puteri de mrejele grele şi goale ale profesiei lui. 

Un om trecut prin greutăţi, învăţat cu foamea, lipsit de subtilităţi şi de educaţie, cu mâinile brăzdate de rănile de funie şi lovit din toate părţile de valurile acestei lumi. 

 La chemarea lui Hristos Dumnezeu, lasă toate şi îi urmează, renunţă la statutul său de pescar şi de cap de familie şi merge pe urmele Mântuitorului.  Ascultă cu atenţie cuvintele care ies din gura lui Dumnezeu. 

Îl urmează cu o credincioşie totală pe Cel care i-a schimbat viaţa definitiv. E impulsiv, nehotărât, nervos, exploziv uneori, însă iubirea pentru Învăţător este mai mare decât toate defectele lui. 

S-a răstignit o viaţă pe durerea lepădării de Creator şi a ales cu smerenie să moară pe o Cruce, cu capul în jos, pentru a privi cerul pe care l-a dorit şi l-a aşteptat o viaţă întreagă şi a-şi mărturisi nevrednicia de a muri ca Dumnezeu.

Sfantul Apostol Pavel era originar din Tarsul Ciliciei, din neamul Veniamin.

Sfantul Pavel a fost elevul invatatului Gamaliel. Pavel locuia in Tars si lupta impotriva crestinilor. Sfantul Apostol Pavel a participat la uciderea arhidiaconului Stefan. Pe calea Damascului i se arata Hristos intr-o lumina orbitoare si il mustra: „Saule, Saule de ce ma prigonesti?”.

Se converteste si primeste botezul de la Anania, episcopul Damascului. Sfantul Apostol Pavel a pornit in trei mari calatorii misionare si a scris 14 epistole care se gasesc in Sfanta Scriptura.

Din cauza faptului ca Sfintii Apostoli Petru si Pavel au fost in temnita pentru ca L-au marturisit pe Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu, au devenit ocrotitori ai sistemului penitenciar din Romania. Ei sunt ocrotitori ai celor lipsiti de libertate si din cauza faptului ca cei ajunsi in penitenciare sunt persoane care au gresit fata de Dumnezeu, precum au gresit si ei: Petru S-a lepadat de Hristos, iar Pavel i-a prigonit pe crestini.

Petru si Pavel - 29 iunie, Sfintii Petru si Pavel
Sfintii Petru si Pavel

29 iunie – Ziua Penitenciarelor in Romania

29 iunie, cele mai semnificative evenimente

120 Este mentionat pentru prima data un guvernator al Daciei Superior pe o diploma militara descoperita la Porolissum (jud Salaj).

1400 Incepe domnia lui Alexandru cel bun in Moldova.

1521: Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung către Johannes Benkner, judele Brașovului;

Scrisoarea , datată 29 iunie 1521, reprezintă primul text redactat în limba română, cu caractere slavone care s-a păstrat.

29 iunie 1819:Se naste, Nicolae Bălcescu, istoric, scriitor și revoluționar român.

1880: Franța anexează Tahiti.

1893: Se naste, Demostene Botez, poet român.

29 iunie 1866: Parlamentul României adoptă prima constituție a țării. A fost una dintre cele mai avansate a acelor timpuri.

1900: Se naste, Antoine de Saint-Exupéry, scriitor și aviator francez.

1969: Se naste, Costin Mărculescu, actor și cântăreț român (d. 2020).

1941 Se sfârșește acțiunea trupelor sovietice de măcelărire a prizonierilor în celulele lor sau prin marșuri ale morții.  Aproximativ 12.000 persoane (majoritatea polonezi, ucraineni și evrei) au fost uciși.

1986: Argentina câștigă Campionatul Mondial de Fotbal

2003: Katharine Hepburn, actriță americană.

29 iunie Ziua Internațională a Dunării

2 1024x768 - 29 iunie, Sfintii Petru si Pavel

by Kizzi

Please follow and like us:
follow subscribe - 29 iunie, Sfintii Petru si Pavel1
en US Tweet - 29 iunie, Sfintii Petru si Pavel 20
en US save - 29 iunie, Sfintii Petru si Pavel20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PariPont
Citește articolul precedent:
Stefan luchian - 28 iunie 1916: Moare, Ștefan Luchian, pictor român.
28 iunie 1916: Moare, Ștefan Luchian, pictor român.

“Întocmai ca toţi marii artişti ai lumii, Luchian este un pictor profund naţional, înzestrat cu o întinsă ştiinţă a tuturor...

Închide