mihai viteazul - 3 august 1601, Batalia de la Guruslau

3 august 1601, Batalia de la Guruslau

3 august 1601: Trupele lui Mihai Viteazul și cele ale lui Gheorghe Basta obțin în bătălia de la Guruslău victoria împotriva celor transilvănene conduse de Sigismund Báthory.

Mihai Viteazul ii cere ajutor împăratului Rudolf al II-lea de Habsburg cu ocazia unei vizite făcute la Praga în perioada 23 februarie – 5 martie 1601.

Împăratul i-a acordat ajutor auzind că generalul Giorgio Basta a pierdut controlul asupra Transilvaniei în favoarea nobilimii maghiare transilvănene conduse de Sigismund Báthory, care acceptase protecția Imperiului Otoman.

Bătălia de la Guruslău a avut loc între oastea Imperiului Habsburgic condusă de Giorgio Basta și oastea Țării Românești condusă de Mihai Viteazul, pe de o parte și oastea Transilvaniei condusă de Sigismund Báthory pe de altă parte.

Batalia de la Guruslau face parte dintr-o serie de confruntări militare între Imperiul Otoman și statele europene în perioada 1591-1606 denumite „Războiul cel lung”. Bătălia de la Guruslău a avut loc pe câmpia râului Guruslău.

În luptă, Sigismund a avut 40.000 de oșteni transilvăneni, polonezi, turci și tătari.

Trupele lui Sigismund au fost cele care au atacat primele, fiind respinse.

Apoi trupele lui Mihai și cele ale lui Basta care erau la numar in jumatatea celor ale lui Bathory, au atacat pe două coloane și au nimicit oștile lui Sigismund.

In batalia de la Guraslau, Sigismund a pierdut 10.000 de oameni și 45 de tunuri, în timp ce aliații au avut doar 1.200 de morți.

După lupta de la Guraslau, Mihai Viteazul a primit felicitări de la împăratul Rudolf al II-lea. Acest lucru a stârnit invidia lui Basta. Din ordinul lui Basta, Mihai Viteazul a fost ucis de către un detașament de mercenari valoni la 9/19 august 1601.

Senatul Romaniei a adoptat in acest an proiectul de lege privind declararea lui Mihai Viteazul martir și erou al națiunii române și instituirea datei de 27 mai ca zi de omagiere a acestuia.

Senatorii au votat telefonic, exprimând 110 voturi favorabile și 23 de abțineri, conform site-ului Senatului.

„Se declară un martir și erou al națiunii române Mihai Viteazul, domn al Țării Românești, domn al Moldovei și Principe al Transilvaniei, pentru rolul marcant pe care l-a avut în săvârșirea primei Uniri a poporului român, pentru curajul și sacrificiul său”, scrie în proiectul de lege.

Data omagierii domnitorului a fost aleasă pentru a marca data la care acesta a înfăptuit prima unire politică a celor trei teritorii locuite de români.

Conform proiectului, autoritățile centrale și locale pot sprijini material și logistic organizarea ceremoniilor și programelor culturale dedicate personalității lui în data de 27 mai. Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune pot promova aceste manifestări și pot include programe care să contribuie la marcarea zilei de 27 mai.

Propunerea a fost transmisă Camerei Deputaților, for decizional.

3 august, cele mai semnificative momente

3 august 1492: Cristofor Columb incepe prima sa călătorie spre America din portul spaniol Palos de la Frontera.

1571: Bătălia de la Famagusta. Turcii cuceresc insula Cipru de la venețieni.

1778: A fost inaugurat Teatrul Scala din Milano.

1783: Vulcanul Asama din Japonia erupe si omoara 35.000 de oameni.

1865: Se naste, Iancu Flondor, om politic român din Bucovina.

1889: Moare, Veronica Micle, poetă română.

1913: Se naste, Marin Voiculescu, medic român.

3 august 1914: Germania declară război Franței in primul război mondial.

3 august 1914: Consiliul de Coroană din 3 august desfășurat la Castelul Peleș, la inițiativa regelui Carol I, dezbate problema intrării României în Primul Război Mondial. S-a votat cu o majoritate zdrobitoare în favoarea neutralității.

3 august 1919: Armata română intră în Timișoara. Aduce astfel o mare contribuție la reîntregirea teritoriilor românești.

1924: Moare, Vladimir Hertza, jurist și politician român.

3 august 1941: Are loc un puternic bombardament sovietic asupra municipiului Constanța. Catedrala și alte clădiri din zona peninsulară sunt grav afectate.

1942: Moare, Richard Willstätter, biochimist german, laureat al Premiului Nobel.

1954: Moare, Sidonie-Gabrielle Colette, memorialistă, eseistă și romancieră franceză.

1961: Moare, George Breazu, muzicolog român.

1963: Se naste, James Hetfield, membru fondator al trupei Metallica.

1975: Se încheie vizita oficială efectuată în România de președintele american Gerald Ford.

Ziua Municipiului Timisoara

by Kizzi

Please follow and like us:
follow subscribe - 3 august 1601, Batalia de la Guruslau1
en US Tweet - 3 august 1601, Batalia de la Guruslau 20
en US save - 3 august 1601, Batalia de la Guruslau20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PariPont
Citește articolul precedent:
Kids party - Petrecerea copiilor
Petrecerea copiilor

Petrecerile pentru copii necesita cateva gustari si un tort, fructe, sucuri asezate pe masute special aranjate pentru ei, in camera...

Închide