Wgaca - 4. De ce (credem ca) avem ghinion in dragoste?

4. De ce (credem ca) avem ghinion in dragoste?

M-am saturat de atat ghinion. Ghinion peste tot. La munca toti sunt niste neispraviti, niciunul nu-si asuma responsabilitatea, fiecare da vina pe celalalt, nici nu imi mai vine sa merg la munca.

Ma bazez uneori pe prieteni. Macar cu ei sunt apropiat, le mai povestesc una-alta. Da` de unde? Nici prietenii nu mai sunt ce-au fost odata.

Sper ca macar fratii sa fie aproape de inima mea. Macar ei sa fie cei care imi simt durerea. Nici cu fratii nu ma mai pot intelege.

Macar in dragoste daca as avea si eu putin noroc. Si m-am casatorit cu tine si am sperat ca ne va fi bine, da` uite cu cine m-am pricopsit. Vedeti si voi? Nu ma mai respecta, nu ma mai iubeste, nu stie nici care sunt dorintele mele, nici nu stie care e culoarea mea preferata. Ce sa mai vorbesc de lucrurile care imi sunt in suflet, care imi sunt pe plac, care fac parte din viata mea si-s cele mai importante pentru mine?

Un ghinionist. Sunt un ghinionist incurabil.

Bad Luck - 4. De ce (credem ca) avem ghinion in dragoste?

Va suna familiar?

Ati avut vreodata sentimentul acesta, ca n-aveti noroc in dragoste? Sunt convinsa, la un moment dat, ca da.

Pentru inceput, o sa va familiarizez cu aceasta iubita figura geometrica de care sunt convinsa ca va e dor. 🙂 Acum, cu ceva mai multe implicatii:

Triunghi 1 - 4. De ce (credem ca) avem ghinion in dragoste?

Acesta este numit „Triunghiul dramei”.

Aici sunt reprezentate trei roluri in care, mai devreme sau mai tarziu, toti intram dar un rol este preponderent al nostru, rol pe care ni-l asumam de-a lungul vietii.

Rolul de VICTIMA

Victima abordeaza situatiile in felul urmator: „Saracul de mine…toate mi se intampla numai mie. Toti au ceva cu mine. Orice as incerca sa fac, nu iese: mediul este de vina, politicienii sunt de vina, partenerul este de vina„.

Rolul de SALVATOR

Expresiile de ordine din viata lui se identifica in: „Pot sa fac ceva pentru tine? Pot sa te ajut?” Este la dispozitia tuturor.

Rolul de PERSECUTOR

Din cauza ta! Totul este pe dos din cauza ta!” Da vina mereu pe altii. Altii sunt mereu de vina.

Cum sa scapi de ghinionul in dragoste?

Iesi odata din rolul de victima! Termina odata cu victimizarile! Termina odata cu „Toate mi se intampla numai mie si n-am parte de putin noroc in viata asta„. Intra in:

Rolul de ADULT.

Acesta este al patrulea rol in care oamenii sanatosi intra. Un adult este un om responsabil. Un om care isi asuma ceea ce i se intampla. Un om care stie ca de faptele lui, de gandurile lui, de deciziile lui depind si rezultatele.

In alta ordine de idei, toti stim ca exista o lege universala: legea cauzei si a efectului. Aceasta lege se aplica foarte bine si in relatiile de cuplu, indiferent daca esti casatorit sau necasatorit.

Give Get 1 - 4. De ce (credem ca) avem ghinion in dragoste?

Iata, mai intai, cateva maxime legate de aceasta lege:

„Ceea ce semeni, aceea vei si culege”.

„Cum iti asterni, asa dormi”.

„Dupa fapta, si rasplata”.

„Ceea ce emiti, se intoarce la tine”.

Stim foarte bine acest traseu pe care multi ni-l arata de-a lungul vietii, mai exact:

GANDURILE noastre devin VORBE.

VORBELE devin FAPTE.

FAPTELE devin OBICEIURI.

OBICEIURILE formeaza un CARACTER.

CARACTERUL determina DESTINUL (sau, cum ar zice unii, ghinionul sau norocul).

Toate, lucrurile, situatiile de natura negativa de care ai parte astazi in relatia de cuplu sunt din cauza ta. Poate suna dur ceea ce spun.

Cine ti-a ales partenerul pe care il ai acum? Daca alegerea a fost a ta, tot ceea ce se intampla acum in relatia ta are la baza acea alegere facuta acum cine stie cat timp.

Because of yoou - 4. De ce (credem ca) avem ghinion in dragoste?

Hai sa vedem ceva exemple.

1. De ce te jigneste partenerul tau? Din, cel putin, trei motive:

a. Pentru ca tu ti-ai ales un astfel de partener, care jigneste;

b. Daca continua sa te jigneasca si, sa zicem ca nu este el de vina, inseamna ca tu esti de vina: poate il provoci sa te jigneasca;

c. In cazul in care nu il provoci tu – este el un om care jigneste pe toata lumea, nu numai pe tine -, atunci de ce esti tu de vina? Esti de vina pentru ca accepti sa ramai intr-o relatie in care cineva te jigneste.

Asadar, ai parte de jignirile partenerului tau ori pentru ca l-ai ales, ori pentru ca, intr-un fel sau altul, il provoci ori pentru ca accepti jignirile si stai acolo.

2. De ce te loveste partenerul tau? Din acelasi rationament: pentru ca ti-ai ales un partener care loveste sau pentru ca il provoci sa te loveasca sau pentru ca accepti (stai intr-o relatie unde barbatul loveste si tu incasezi).

3. De ce te insala partenerul tau? Aceeasi idee: ori ti-ai ales un partener care are obiceiul acesta, ori, cumva, nu reusesti sa-l tii aproape, il provoci cumva, il impingi la a te insela ori daca nu, accepti. Si indiferent care ar fi raspunsul, cel care este de vina, si imi pare rau ca trebuie sa spun, esti tu.

Pentru tot ceea ce ti se intampla acum, exista o cauza pentru care tu esti responsabil: ALEGEREA, PROVOCAREA sau ACCEPTAREA.

Ce inseamna, mai exact, sa-ti asumi responsabilitatea?

Adultul stie ca si-a ales partenerul, iar daca lucrurile nu merg bine, atunci acest adult nu se victimizeaza! Nu incepe sa spuna ca are parte de ghinion. Incepe sa isi dea seama ca este vorba despre alegerile lui. Daca, totusi, nu-i place relatia actuala, are cateva variante la dispozitie:

a. Face tot ce poate ca sa schimbe lucrurile – citeste carti, ii da partenerului sa citeasca, merge la seminarii, merge la psiholog ca sa incerce sa schimbe lucrurile;

b. Daca i se pare ca partenerul este incurabil, are iar doua variante:

1. ramane in acea relatie si suporta cu stoicism jignirile, inselarile si toate lucrurile rele de acolo;

2. iese din relatie.

In niciun caz si sub nicio forma nu este o solutie sa nu fie multumit de ce se intampla acolo si stea sa isi planga de mila si sa considere ca tot ce este in jur, este impotriva sa.

N-am vazut niciodata o relatie toxica rezolvata cu plangeri, cu victimizari din partea unor persoane care tot timpul dau vina pe altii. Lucrurile se rezolva cand tu iti asumi responsabilitatea.

Time of beeing responsible - 4. De ce (credem ca) avem ghinion in dragoste?

Stim ca exista legi si, cu toate acestea, le incalcam. Stim ca, de regula, orice incalcare de lege duce la o consecinta negativa. Cu toate acestea, de ce facem acest lucru? Pentru ca ne simtim bine pe moment.

Luam niste decizii in viata pentru ca ne place ACUM sa avem parte de acele lucruri si nu ne gandim cum ne influenteaza pe VIITOR. Ne bucuram acum, pe moment, luam deciziile care ne plac, nu principial si nu cu gandul la viitor iar apoi, cand ni se intampla lucruri rele, spunem: „Mai, ce ghinionist sunt!”

Aici nu e vorba de ghinion ci despre faptul ca la momentul respectiv ai luat niste decizii pe baza de impuls si nu te-ai gandit ce impact vor avea mai tarziu.

Today  - 4. De ce (credem ca) avem ghinion in dragoste?

Cand vei culege roadele a ceea ce ai semanat? Uneori mai devreme, alteori mai tarziu.

Din ce spun statisticile, undeva intre 5 si 9 ani incepem sa culegem roadele. Cam atunci se rup cele mai multe relatii.

Asadar: ce facem acum, ne influenteaza pe viitor!

De „ghinionul in dragoste” scapi asumandu-ti responsabilitatea, constientizand faptul ca nu este suficient doar sa cunosti niste legi ci chiar sa tii cont de ele.

Ce poti face?

1. Identifica 5 lucruri daunatoare relatiei tale si renunta la ele incepand de ACUM.

2. Stabileste-ti trei obiective pe termen lung: ce vrei sa obtii peste 5 ani, peste 10 ani?

3. Scrie 3 actiuni concrete care sa te ajute la indeplinirea obiectivelor.

Si ce e cel mai important:

Investeste in relatia ta cat de mult poti (citeste, mergi la seminarii, participa la webinarii, acorda timp pentru cuplu)! Investeste in tine, investeste in partenerul tau! Investeste in relatia voastra stiind ca de investitia de acum depinde foarte mult viitorul vostru.

Please follow and like us:
follow subscribe - 4. De ce (credem ca) avem ghinion in dragoste?1
en US Tweet - 4. De ce (credem ca) avem ghinion in dragoste? 20
en US save - 4. De ce (credem ca) avem ghinion in dragoste?20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PariPont
Citește articolul precedent:
Paripont2 1 - 5 iunie Ziua Mondiala a Mediului (ONU) si alte semnificatii
5 iunie Ziua Mondiala a Mediului (ONU) si alte semnificatii

Ecologia Umană, Ziua Mondiala a Mediului

Închide