Victor Babes - 4 iulie 1854: Se naste, Victor Babeș, bacteriolog roman

4 iulie 1854: Se naste, Victor Babeș, bacteriolog roman

4 iulie 1854: Se naste, Victor Babeș, bacteriolog roman. Este fondatorul Scolii romane de bacteriologie si membru al Academiei Române.

În colaborare cu Victor André Cornil, este autorul primului tratat de bacteriologie din lume (Bacteriile și rolul lor în anatomia și histologia patologică a bolilor infecțioase) prin care a pus bazele moderne ale acestei științe.

Activitatea științifică a lui Victor Babeș a fost foarte vastă. A avut un accent deosebit în problemele de tuberculoză, lepră, vaccinare anti-rabică și seroterapie anti-difterică.

A demonstrat prezența bacililor tuberculozei în urina persoanelor bolnave și a pus în evidență peste 40 de microorganisme patogene.

Foare importanta este descoperirea unei clase de paraziți – sporozoari intracelulari nepigmentați – care cauzează febra de Texas la pisici și alte îmbolnăviri la animale vertebrate.

In 1892 a publicat împreună cu Gheorghe Marinescu și Paul Blocq un Atlas de Histologie patologică a Sistemului Nervos. A editat timp de mai mulți ani Analele Institutului de Patologie și Bacteriologie din București.

Activitatea lui Babeș a influențat și dezvoltarea medicinei veterinare. A introdus vaccinarea antirabică în România, ameliorând metoda prin asocierea, în cazurile grave, cu seroterapia.

Prin cercetările sale valoroase asupra antagonismelor microbiene, s-a situat printre precursorii ideilor moderne asupra antibioticelor.

Babeș s-a preocupat îndeaproape de problemele medicinei profilactice: alimentarea cu apă a localităților, organizarea științifică a luptei antiepidemice etc.

A susținut în mod consecvent caracterul obiectiv al lumii, al legilor naturii și al cauzalității.

Victor Babeș a pus bazele publicațiilor „Analele Institutului de Patologie și Bacteriologie“ (1889), „România medicală“ (1893) și „Archives des sciences médicales“ (1895).

În anul 1893 este ales membru titular al Academiei Române. A fost membru al Academiei Române, membru corespondent al Academiei de Medicină din Paris și ofițer al Legiunii de Onoare (Franța).

4 iulie, cele mai reprezentative momente

4 iulie 1456:  Începe Asediul Belgradului însă în timpul nopții de 22 spre 23 iulie sultanul Mehmed al II-lea, invins, și-a retras restul trupelor și s-a întors la Constantinopol.

1534: Moare, Christian al III-lea este proclamat rege al Norvegiei și Danemarcei. 

4 iulie 1776: A fost adoptat documentul numit Declarație de independență a Statelor Unite ale Americii prin ratificarea sa de către Congresul Continental, prima entitate conducătoare a noului stat creat.

4 iulie 1826: Thomas Jefferson, al 3-lea președinte al Statelor Unite, moare în aceeași zi cu John Adams, al 2-lea președinte al Statelor Unite, la cea de-a 15-a aniversare a adoptării Declarației de Independență a Statelor Unite.

4 iulie 1827: Sclavia este abolită în statul New York.

1831: Moare, James Monroe, al 5-lea președinte al SUA. 

1872 Se naste, Calvin Coolidge, al 30-lea presedinte american.

1876: S-a creat, la București, „Societatea națională de Cruce Roșie a României”.

1886: Se naste, Alice Calugaru, poeta romana.

1914: La Viena au loc funeraliile Arhiducelui Franz Ferdinand și ale soției sale Sofia, la șase zile după asasinarea lor la Sarajevo.

1928: Marea Britanie: Este acordat dreptul deplin de vot pentru femei.

1934: Moare, Marie Curie, om de știință de origine poloneză, laureat al Premiului Nobel.

1935: Moare, Nectarie Cotlarciuc, mitropolitul Bucovinei.

1941: Trupele naziste au masacrat oameni de știință polonezi și scriitori în orașul Lwów.

1950: Prima emisie a postului de radio Europa Liberă.

1957: S-a înființat, la București, Arhiva Națională de Filme.

1960: Se naste, Cristina Țopescu, editor și prezentator de televiziune.

1960: A fost inaugurat noul steag american, în urma admiterii statului Hawaii ca cel de-al 50-lea stat al SUA, în august 1959.

1991: Moare, Sigismund Toduță, compozitor și muzicolog român.

2003: Moare, Barry White, cântăreț american.

2009: Coroana Statuii Libertății se redeschide pentru public, după opt ani de închidere din motive de securitate în urma atacurilor din 11 septembrie 2001.

2011: Moare, Șerban Cantacuzino, actor român.

4 iulie, Ziua Independentei Statelor Unite ale Americii

Ziua independentei - 4 iulie 1854: Se naste, Victor Babeș, bacteriolog roman

by Kizzi

Please follow and like us:
follow subscribe - 4 iulie 1854: Se naste, Victor Babeș, bacteriolog roman1
en US Tweet - 4 iulie 1854: Se naste, Victor Babeș, bacteriolog roman 20
en US save - 4 iulie 1854: Se naste, Victor Babeș, bacteriolog roman20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PariPont
Citește articolul precedent:
Punga plastin in ocean - 3 iulie, Ziua Internatională fără pungi de plastic
3 iulie, Ziua Internatională fără pungi de plastic

Ziua internațională FĂRĂ pungi de plastic are scopul de a demonstra că există alternative sănătoase și oamenii pot trăi fără...

Închide