Granicerul - 9 octombrie 1937: Moare, Gheorghe Cantacuzino-Granicerul

9 octombrie 1937: Moare, Gheorghe Cantacuzino-Granicerul

9 octombrie 1937: Moare, Gheorghe Cantacuzino-Grănicerul, general și politician român de extremă dreaptă.

Gheorghe (Zizi) Cantacuzino, supranumit Grănicerul a fost un moșier, general și politician român de extremă dreaptă, președintele oficial al partidului fascist-legionar Totul pentru Țară, o continuare a partidului Garda de Fier dizolvat în 1933, și membru al Senatului legionar.

Zizi Cantacuzino s-a născut la Paris ca fiu al inginerului I. G. Cantacuzino, descendent al domnitorului Șerban Cantacuzino.

A studiat la liceul român din Fontenay-aux-Roses și la Liceul „Sfântul Gheorghe” în Franța. A urmat incepand cu 1883 Școala militară din Craiova, iar începând cu 1890 la Școala de infanterie din București.

Gheorghe Cantacuzino a fost subiectul unui scandal din România de la finele anilor 1800. Principesa moştenitoare Maria, nepoata reginei Victoria a Angliei şi a ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei, rămăsese însărcinată cu un tânăr ofiţer din suita regală.

Relaţia amoroasă cu locotenentul Gheorghe (Zizi) Cantacuzino, un tânăr ofiţer din suita ei, a dus la naşterea unui copil pe care Ferdinand a trebuit să-l recunoască.

În 1910 G. Cantacuzinoeste avansat la gradul de maior și numit șef de cabinet al ministrului de război, Nicolae Filipescu.

Dupa campania din 1913 și a fost avansat la gradul de locotenent-colonel în 1914.

La începutul Primului Război Mondial a fost comandant al Regimentului I de grăniceri de la Predeal. De aici porecla „Granicerul”. Cu acest regiment a ocupat orașul Brașov, una din primele victorii de la începutul războiului.

În timpul retragerii trupelor române în fața ofensivei trupelor Puterilor Centrale a participat la luptele de pe Valea Prahovei, din trecătoarea Rucăr-Bran și apoi pe frontul din Munții Argeșului până la Olt. Rănit de un obuz, Cantacuzino a revenit la comanda regimentului după refacere.

În 1915 și-a vândut una din moșiile din Vâlcea pentru a cumpăra 15 mitraliere moderne cu care a înzestrat regimentul.

A fost înaintat la gradul de colonel și, ulterior, la cel de general.

A fost decorat cu Ordinul „Mihai Viteazul”, clasa III, pentru modul cum a condus Brigada de Grăniceri în campania anului 1916.

Pentru bravura și vrednicia arătată pe câmpul de luptă din Carpați.”
Înalt Decret no. 2990 din 1 octombrie 1916

În 1917 a comandat Brigada de grăniceri de la Târgu Ocna. A participat la luptele de pe Valea Oituzului asigurând stabilizarea frontului în această regiune.

După armistițiu această brigadă de grăniceri este deplasată la Iași.

Gheorghe Cantacuzino, in decembrie 1918, după semnarea Păcii de la București, a demisionat din armată considerând că tratatul este incompatibil cu onoarea de soldat. A fost trecut în rezervă cu gradul de general.

Generalul francez Berthelot, șeful Misiunii militare franceze în timpul Primului Război Mondial, îl caracteriza pe Gheorghe Cantacuzino astfel: „Este un om pe care trebuie să-l închizi în timp de pace și să-l eliberezi în timp de război.”

Gheorghe Cantacuzino fost numit administrator al spitalelor civile și a fost ales deputat de Vâlcea din partea Partidului Poporului condus de Mareșalul Averescu.

Ulterior a fost numit deputat de Tulcea din partea Partidului Conservator-Progresist.

În anul 1930 se înrolează în Mișcarea Legionară.

A devenit membru al Consiliului Politic al Gărzii de Fier. A fost judecat și achitat în 1934 în procesul asasinării lui I. G. Duca.

La 10 decembrie 1934 Corneliu Zelea Codreanu îl numește președinte al partidului naționalist Totul pentru Țară, urmașul Gărzii de Fier.

Zizi Cantacuzino a condus grupul de legionari care, în 1936, au plecat să lupte în Războiul Civil Spaniol de partea armatei franchiste.

9 octombrie, momente de amintit

9 octombrie 1003: Exploratorul viking Leif Erikson sosește în L’Anse aux Meadows, Canada. Devine primul european cunoscut care ajunge în America de Nord.

1760: În Războiul de Șapte Ani, trupele rusești invadează Berlinul.

1871: Este declanșat cel mai mare incendiu care a cuprins vreodată orașul Chicago.

1908: Se naste, Alexandru Sahia, scriitor și publicist român.

1915: Cucerirea orașului Belgrad de către trupele germane și austriece.

1934: Regele Iugoslaviei Alexandru I al Iugoslaviei este asasinat la Marsilia de un militant extremist bulgar.

1943: Se naste, Marius Porumb, critic și istoric de artă român, membru (2009) al Academiei Române.

1944: Orașul Hanovra, Germania, este atacat de avioanele diviziei 156 britanice și este distrus 80-90%.

9 octombrie 1954: Se naste, Adrian Pintea, actor și scriitor român.

1970: Este inaugurată „Uzina de cinescoape”, în zona industrială Pipera, din București.

1989: În Leipzig a avut loc cea mai mare „Demonstrație de luni” cu aproape 70.000 de participanți.

La demonstrație nu se ajunge la temutele acțiuni armate împotriva demonstranților, astfel începe schimbarea regimului politic al RDG-ului.

1995: Moare, Valentin Al. Georgescu, jurist și istoric român, membru al Academiei Române.

2006: Coreea de Nord a anunțat că a efectuat o explozie nucleară subterană de încercare, în ciuda îngrijorării comunității internaționale și a avertizărilor ONU.

by Kizzi

Please follow and like us:
follow subscribe - 9 octombrie 1937: Moare, Gheorghe Cantacuzino-Granicerul1
en US Tweet - 9 octombrie 1937: Moare, Gheorghe Cantacuzino-Granicerul 20
en US save - 9 octombrie 1937: Moare, Gheorghe Cantacuzino-Granicerul20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PariPont
Citește articolul precedent:
Cifra 3 - Sa numaram pana la trei
Sa numaram pana la trei

Un fizician, un inginer si un matematician se hotarasc sa faca prima lor sãriturã cu parasuta. Instructorul le spune: -...

Închide