Matei Millo 1 - 9 septembrie 1896: Moare, Matei Millo

9 septembrie 1896: Moare, Matei Millo

9 septembrie 1896: Moare, Matei Millo, actor și cântăreț, autor de texte dramatice român.

Matei Millo s-a nascut pe 25 noiembrie 1814, la Stolniceni-Prăjescu, Iași, Principatul Moldovei.

Părinții mei boieri de neam din moși strămoși | De a lor vechi tradiții erau foarte geloși, | Pe mine mă creșteau în cuibu de mătasă, | Ca primul născut eram stăpân în casă! | Vreau să mă facă nobil ștrengaraș, | Un tener netrebnic, în fine, un cuconaș | De multe ori tata zice părintește: | Ascultă, băiete, și te potolește, | Cu prea multă carte nu voi să te amețesc | Nu vezi cei pricopsiți că mai toți nebunesc?” Matei Millo

Matei Millo a fost un actor și autor dramatic român.

Matei Millo a început învățătura în casa părintească din Stolniceni-Prăjescu si a continuat studiile la școala lui Victor Quenim din Iași.

Aici i-a avut colegi, printre alții, pe Vasile Alecsandri și Mihail Kogălniceanu. De Vasile Alecsandri l-a legat ulterior o lungă prietenie. Poetul a fost un mare admirator al actorului. Pentru el a creat Chirița și cele mai multe dintre Cânticelele comice.

A urmat apoi Academia Mihăileană. Printre profesori, l-a avut și pe Gheorghe Asachi. Dupa absolvirea acesteia, în 1840, a plecat la Paris, unde a studiat arta dramatică timp de cinci ani.

Matei Millo a desfășurat la Iași și la București o activitate multilaterală de actor. A fost director de scenă, autor dramatic, conducător de trupă și director de teatru, precum și de profesor.

Matei Millo a fost un fervent susținător al repertoriului național. A fost un interpret strălucit al comediilor lui Vasile Alecsandri.

A cultivat în teatrul românesc interpretarea realistă si a reacționat împotriva stilului declamator.

Jocul lui Millo a fost caracterizat printr-un fin simț de observație, sobrietate, capacitate de nuanțare, minuțiozitate în caracterizarea variată a personajelor, umor și vervă neobosită.

Pe 26 decembrie 1848 la Teatrul Național din Iași a avut loc premiera primei operete românești, Baba Hârca, pe text de Matei Millo și muzică de Alexandru Flechtenmacher.

Matei Millo a interpretat rolul principal fiind și primul actor român care a jucat în travesti.

Matei Millo travesti - 9 septembrie 1896: Moare, Matei Millo

A jucat „îmbrăcat femeiește”, un travesti ce l-a făcut să rămână în istoria treatrului românesc și ca primul actor român într-un astfel de rol.

Costumul este păstrat și astăzi la Muzeul Mihai Eminescu.

Printre rolurile care i-au asigurat popularitatea se numără travestiurile: Chirița, Mama Anghelușa, Baba Hîrca, Ciubăr din Despot-Vodă, Barbu Lăutaru de V. Alecsandri, Shylock din Neguțătorul din Veneția de Shakespeare, Sancho Panza din Don Quijote de Cervantes etc.

Concepția artistică a lui Matei Millo a influențat puternic teatrul românesc de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea.

Ca autor dramatic a scris comedii satirice.

După o viață de teatru, în 1895, a luat decizia să se retragă de pe scenă. Spectacolul de adio, Chirița la Iași, a avut loc în orașul unde și-a făcut debutul, la Iași.

„…ieșenii i-au făcut o manifestație grandioasă. Rechemat de nenumărate ori, Millo apare pe scenă înconjurat de membrii comitetului teatral de atunci […] a spus că uită de cei 80 de ani care’l apasă și se simte reîntinerit când vede că Iașul îi dă cea mai frumoasă răsplată a muncii.” Rudolf Suțu

Matei Millo a murit pe 9 septembrie 1896, în București.

Mai bine de jumătate de secol a încântat și fermecat țara cu talentul și spiritul său scântâietor. […] Lumea boierască a fost furioasă pe acest fapt, căci Millo avea origine boierască. Dar dânsul se mulțumi cu aplauzele nesfârșite ale poporului. […] Millo a fost cel dintâi care s-a scuturat de searbăda declamație, de gesturi fantastice, pentru a ne da pe scenă oameni plini de viață, tipuri cunoscute de toți. Evreul Moise, cucoana Chirița, grecul Gelos, baba Hârca sunt ființi care au trăit, iar Millo n-a făcut decât să le eternizeze. […] N-a lăsat avere după dânsul, n-a lăsat pe nimeni în urma sa, dar numele său va trăi în vecie în inimile românilor a cărui fală era”. Rudolf Sutu

9 septembrie, Cele mai semnificative momente

337: Constantin al II-lea, Constanțiu al II-lea și Constant îl succed pe tatăl lor Constantin I. Imperiul Roman a fost împărțit între cei trei augusti.

1543: Maria Stuart, în vârstă de nouă luni, a fost încoronată „regina scoțienilor” în centrul orașului scoțian Stirling.

1743: Rescriptul împărătesei Maria Terezia prin care copii de iobagi români din Transilvania au dreptul de a frecventa școala.

1791: Washington, D.C., capitala Statelor Unite, a fost numită după președintele George Washington.

1804: Are loc un incendiu violent în București; Curtea Domnească și o bună parte a orașului sunt distruse.

1828: Se naste, Lev Tolstoi, scriitor rus.

1863: Se naste, Agatha Bârsescu, actriță română.

1885: Se naste, Victor Vâlcovici, matematician român, membru al Academiei Române.

1886: S-a adoptat, la Berna, prima Convenție internațională pentru protecția operelor literare și artistice. In Romania a intrat in vifoare la 17 decembrie 1887.

1894: Se naste, Mihail Andricu, compozitor român.

1896: Moare, Matei Millo, actor și cântăreț, autor de texte dramatice român.

1901: Moare, Henri de Toulouse-Lautrec, pictor francez.

1912: Este dezvelit bustul generalului dr. Carol Davila, lucrare a lui Constantin Brâncuși, și primul monument al lui Brâncuși la București.

1918: Este constituita, din inițiativa lui C. I. Parhon, a Societății de neurologie, psihiatrie și psihologie din Iași (din 1921 și de endocrinologie).

9 septembrie 1940: Asasinatele hortyste din comuna Treznea, județul Sălaj.

Au fost uciși sau răniți, de către armata maghiară, împreună cu localnicii maghiari din Transilvania de Nord, 263 de români.

Drama populației românești din Transilvania de Nord-Est a continuat și în celelalte zile, în perioada 1 septembrie 1940 – 1 septembrie 1942, fiind asasinați 991 de români. In comuna Ip, Sălaj au fost asasinați, în noaptea de 13-14 septembrie 157 de români.

1946: Se naste, Costin Cazaban, compozitor și muzicolog.

1992: Moare, Margareta Sterian, pictor, ceramist, artist decorator și poetă.

2004: Secretarul de stat american Colin Powell declara că violențele din provincia sudaneză Darfur constituie o gravă încalcare a drepturilor omului.

A invocat Convenția internațională din 1948 asupra prevenirii și pedepsirii crimelor de genocid.

Conflictul din vestul Sudanului a început în februarie 2003, când milițiile proguvernamentale (numite de localnici „diavolii călări”) au silit populația de culoare să-și părăsească locuințele, terorizând și exterminând zeci de mii de persoane.

ONU a declarat cu privire la criza din Darfur că a fost cea mai gravă criză umanitară în curs de desfășurare din lume.

By Kizzi

Please follow and like us:
follow subscribe - 9 septembrie 1896: Moare, Matei Millo1
en US Tweet - 9 septembrie 1896: Moare, Matei Millo 20
en US save - 9 septembrie 1896: Moare, Matei Millo20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PariPont
Citește articolul precedent:
IMG 20200602 101832 EFFECTS scaled - Proportia unei situatii
Proportia unei situatii

"Proportia unei situatii" este un titlu la care trebuie sa recunosc m-am gândit mult inainte de a-l alege. De foarte...

Închide