100 bmp scaled - "AKCENT" și ale tinereții valuri

„AKCENT” și ale tinereții valuri

Din start, trebuie sa marturisesc ca a mea adolescenta n-ar fi fost la fel fara:

– primul si ultimul meu walkman, facut cadou de frumoasa mea mama in 2004, alaturi de albumul „Poveste de viata„;

Walkman 1024x768 - "AKCENT" și ale tinereții valuri

– pasiunea mea pentru „N-am bani de bileeeet!” + posterele cu care imi umpleam peretii camerei, la propriu;

– zilele in care tata descoperea ca varul de pe pereti a disparut sub zecile de postere si insista autoritar – dar, deja gandindu-se ca o sa le relipesc – , sa le dau jos;

Akcent, Akcent, Akcent!

Akcent 1 - "AKCENT" și ale tinereții valuri

„Akcent” a fost fondată de Adrian Claudiu Sînă în anul 1999, alături de vocalista feminină Ramona Barta. În acea perioadă, Adrian lucra ca DJ la Radio Contact. Albumul lor de debut „Senzatzia„, lansat în anul 2000, sub forma de casetă, a fost electro-pop. Acesta conținea melodia „Ultima Vara„, care a ajuns hit.

Ulterior, Ramona a plecat, luandu-i locul 3 băieți care, la acea vreme, creau furori: Sorin Brotnei, Mihai Gruia și Marius Nedelcu. Astfel, Akcent s-a transformat intr-o trupă de băieți. Cel de-al doilea album, „În culori„, a fost lansat în România pe data de 10 ianuarie 2002 si a inclus single-ul „Ți-am promis„.

În 2003, baietii au lansat cel de-al treilea album, „100 BPM„, cu melodiile „Buchet de trandafiri” și „Suflet pereche„, care au avut un foarte mare succes.

In 2004, a aparut albumul „Poveste de viață” alaturi de o schimbare radicală de stil.

Urmand pasii trupei „O-Zone”, baietii de la Akcent au obținut recunoaștere internațională cu hitul lor european „Kylie” – locul 21 în Franța -, de altfel versiunea engleză a melodiei „Dragoste de inchiriat„.

Au urmat primul lor album în limba engleză, „French Kiss with Kylie„, compus cu Gigi d’Agostino, și lansat în Europa pe 23 august 2006.

Ulterior, au scos single-ul „Jokero” care a concurat pentru a reprezenta România la Eurovision 2006, dar nu a fost selectat.

Mai apoi, au lansat cel mai bun album al lor, „Primul Capitol„, începand, totodata, si un turneu internațional.

Single-ul „French Kiss” a fost folosit pe post de cover in melodia Stelei Enache, „Extemporal la dirigentie”.

In anul 2007, „King of Disco” a fost numele noului lor album. Cele mai reprezentative single-uri ale acestui album au fost „King of Disco” – un omagiu adus Madonnei, în actualul stil de renaștere a disco-pop-ului – și „Red Bikini” – varianta in engleza a epopeicului „Ti-am promis„.

In 2008, Marius Nedelcu a părăsit proiectul pentru a începe o carieră solo.

Corneliu Ulici, fost membru al grupului de băieți „Bliss”, i-a luat locul. In acest an a fost lansat un singur single: „Umbrela ta„.

In anul 2009, Corneliu a părăsit proiectul. Akcent a lansat noul lor album „Fără lacrimi„. Versiunea internațională a albumului a fost redenumită „True Believers„. Edward Maya a contribuit la single-urile „Stay With Me” si „That’s My Name”, care au ocupat pozitii in clasamente din intreaga Europa. Toate au aparut sub egida lui Adrian Sina.

In 2010, Akcent a încetat colaborarea cu Edward Maya, acuzându-l că a furat melodia din „That’s My Name” pentru propriul single, „Stereo Love”.

Adrian Sină a început să compună singur piese noi pentru proiect, în paralel conturandu-si si o cariera solo sub numele „Adrian Sina”. Noile single-uri „Love Stoned” – al carui videoclip a fost filmat in Desertul Sahara – și „My Passion” au avut foarte mult succes, în special în țările arabe și in India.

In 2011, Akcent a semnat un contract de înregistrare cu Robbins Entertainment, iar în mai 2012, „My Passion” a fost lansata oficial în Statele Unite. Baietii au scos single-ul „Feelings On Fire” – al carui videoclip a fost filmat pe Transfagarasan -, apoi „I Can’t Live Without You„. In acelasi an, aparea „XFactor” in Romania, unde Adrian avea sa devina, pentru un an, unul dintre cei 3 jurati – alaturi de Paula Selling si Mihai Morar.

In luna ianuarie a anului 2012, Akcent scoate piesa „I’m sorry„, alaturi de Sandra N. Single-ul a fost ulterior licențiat pentru casa de discuri „Disco Wax” și distribuit de Sony Music Entertainment în Regatul Unit, Finlanda și Danemarca. Multe dintre single-urile Akcent au fost adăugate la compilații de dans și / sau lansate în mod singular în diferite mărci de înregistrare majore, inclusiv Warner Music Group, Universal Music Group și Ministry of Sound.

În decembrie 2012, videoclipurile și single-urile de pe YouTube ale Akcent aveau aproape 1 miliard vizualizari și 2 milioane de fani pe Facebook.

Akcent a fost singurul band care a susținut concerte live în Pakistan de mai multe ori în ultimii 2 ani. Hitul „My Passion” a ajuns pe locul 32 al clasamentului postului de radio KNHC Seattle, WA FM, in ziua Ajunului Revelionului, 2012.

2013 a fost anul in care Mihai Gruia si Sorin Brotnei au parasit proiectul, Akcent identificandu-se, pana in prezent, doar in Adrian Sina, fondatorul initial al band-ului.

Principalul motiv al separarii celor patru a survenit in urma monopolizarii de catre Adrian Sina a single-urilor create: se simtea indreptatit sa iasa mult mai mult in evidenta comparativ cu ceilalti, sa apara mai des in imaginile videoclipurilor si sa interpreteze intr-o proportie mai ridicata, prin comparatie, insusindu-si, totodata, dreptul de a fi remunerat in plus in raport cu ceilalti.

In acest context, in ultimele lor single-uri si videoclipuri este evidenta diferenta colosala dintre aparitiile lui Adrian si a celorlalti doi membri ramasi.

Astfel, din motive lesne de inteles, Sorin si Mihai au lasat in urma proiectul din care au facut parte 13 ani.

In luna martie a anului 2014, a apărut EP-ul „Around the world„. În luna iunie, Akcent a lansat noul single „Kamelia„, alaturi de cântăreața Lidia Buble și de rapperul DDY Nunes. În luna august, impreuna cu Ronnie Bassroller, Akcent a scos videoclipul „Everytime (Turn My Life Around)„.

Din luna septembrie a anului 2013, Adrian Sina este artistul masculin intern cu cele mai multe înregistrări în Romanian Top 100. În general, doar artiști precum Madonna sau Rihanna au mai multe pozitionari decât el.

Prin raportare la muzica, pentru mine, Akcent reprezinta toata adolescenta mea si mult mai mult de atat.

Dar nu Akcent de acum.

Akcent, adica cei patru baieti, versiunea atat de perfecta pe care o stiam de la Atomic TV, ale caror casete pe care draga mea mama mi le cumpara de fiecare data cand apareau, le ascultam cu atata patos si neintrerupere.

Akcent, adica cei patru baieti si inconfundabilul inceput al melodiei „Ti-am promis” sau, cum o fredonam mereu in gura mare prin casa, „N-am bani de bileeet” in timp ce executam la perfectie pasii dansului din videoclip. Am incercat si ieri – p.s.: comparativ, atunci eram o profesionista. 😀

Akcent, adica Sorin, Marius, Mihai, Adrian cu casetele lor.

Akcent 2007 - "AKCENT" și ale tinereții valuri

Si eu.

Cu walkman-ul meu.

Please follow and like us:
follow subscribe - "AKCENT" și ale tinereții valuri1
en US Tweet - "AKCENT" și ale tinereții valuri 20
en US save - "AKCENT" și ale tinereții valuri20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PariPont
Citește articolul precedent:
Phone addiction - Spune-mi: mai stii cum sa traiesti?
Spune-mi: mai stii cum sa traiesti?

Am 2727 de prieteni si, totusi, sunt singura. Vorbesc cu fiecare dintre ei, insa majoritatea nu ma cunosc. Am facut...

Închide