P1060657 - Campulung al Moldovei

Campulung al Moldovei

Orasul Campulung Moldovenesc s-a numit până în 1950 Câmpulung, uneori Câmpulung-Bucovina si în germană Kimpolung.

Câmpulung Moldovenesc este un municipiu în județul Suceava, Bucovina, România.

A fost declarat municipiu în anul 1995.

Înainte de reforma administrativă din anul 1950 a fost reședința fostului județ Câmpulung.

Municipiul Câmpulung Moldovenesc este situat în partea central-vestică a județului Suceava.

Orașul este localizat în depresiunea intramontană Câmpulung, ce desparte Obcinele Bucovinei de Munții Stânișoarei.

Zona locuită a localității este de aproximativ 24 km² și se întinde pe o lungime de peste 10 km de-a lungul râului Moldova, care traversează orașul.

P1060687 1024x417 - Campulung al Moldovei

Localitatea se învecinează la nord cu Obcina Feredeului și Obcina Mestecănișului, la est cu comuna Vama, la sud cu munții Rarău și Giumalău, iar la vest cu comunele Sadova și Pojorâta.

Campulung Moldovenesc si conexiuni

Municipiul este situat pe șoseaua europeană E576 (DN 17) la o distanță de aproximativ 70 km de municipiul Suceava.

Distanțele până la alte centre urbane din județ sunt următoarele: 25 km până la Frasin, 32 km până la Gura Humorului, 43 km până la Vatra Dornei, 61 km până la Solca, 69 km până la Fălticeni, 76 km până la Rădăuți.

Regiunea poate fi usor vizitata plecand din Campulung Moldovenesc.

Câmpulung Moldovenesc este dispus pe principala legătură a Moldovei cu Transilvania (prin pasul Mestecăniș și pasul Tihuța) și cu Maramureș (prin pasul Prislop).

Orașul are legătură la sistemul feroviar, prin două stații CFR (Gara Câmpulung Moldovenesc și Gara Câmpulung Est) situate pe magistrala feroviară Suceava–Vama–Floreni–Ilva Mică.

Distanța pe calea ferată până la Suceava este de circa 80 km. Aeroportul cel mai apropiat este Aeroportul Internațional „Ștefan cel Mare” Suceava, aflat în orașul Salcea, la circa 80 km distanță.

P1060685 1024x768 - Campulung al Moldovei

Campulung Moldovenesc- relief

Cadrul geomorfologic al localității este constituit din Depresiunea Câmpulung și din patru unități muntoase care o înconjoară.

Din Campulung se poate ajunge la Masivul Rarău, Obcina Mestecănișului, Obcina Feredeului și Munții Stânișoarei.

Depresiunea este formată din trei compartimente înlănțuite. Câmpulungul Sadovei este drenat de pârâul Sadova.

Câmpulungul Moldovei este drenat de râul Moldova și Câmpulungul Hurghișului care este drenat de pârâul Hurghiș.

Altitudinea relativ joasă a depresiunii (600–650 metri) este bine subliniată în partea sud-vestică de niște măguri piramidale care se înalță cu 450–500 metri deasupra ei.

Sunt Munceii Câmpulungului, cele mai nordice subunități ale masivului Rarău: Măgura (1176 metri), Runc (1129 metri), Bodea (1073 metri) și Cucoara (944 metri).

În partea opusă, Obcina Feredeului se inalta prelung, în trepte, ceea ce dă depresiunii un caracter asimetric în profil transversal.

Culmile Hâga (904 metri), Runcul Corlățeni (875 metri), Butia Deluțului (876 metri), Ginaș (950 metri), care alcătuiesc o primă treaptă, ca și valul ce se înalță în spatele lor, Dealul Lung (1073 metri), Cocoșu (1061 metri), Prislop (1169 metri) și apoi, în ultimul plan, Măgura Deii (1202 metri), Tomnatec (1302 metri), Runcul Prisăcii (1141 metri), au înălțimi comparabile cu Munceii Câmpulungului, dar fragmentarea lor mare, lipsa de unitate și pantele dulci le fac mai puțin impunătoare.

P1060663 1024x768 - Campulung al Moldovei

Despre Campulung

Ținut de legende și meleag pitoresc, înconjurat de codrii de brad și molid, Câmpulung Moldovenesc are o istorie îndelungată, care începe cel puțin odată cu întemeierea Moldovei.

Potrivit tradiției, au trecut, venind din Maramureș, și Dragoș descălecătorul și Bogdan I (1359–1365), întemeietorul Moldovei.

Istoricul Dimitrie Onciul afirma: „Voievodatul Câmpulungului a fost, după tradiție, primul centru al descălecătorilor din țara vlahilor de peste munți.”

De aici, cât și din alte surse, Teodor Bălan conchide că:

„Voievodatul câmpulungean a fost primul centru politic al descălecătorilor maramureșeni, întemeiat fiind de Dragoș Vodă odată cu Principatul Moldovei”.

Prima mențiune scrisă despre Câmpulung Moldovenesc și cunoscută până acum datează din 14 aprilie 1411, din vremea lui Alexandru cel Bun (1400–1432), prin care Mănăstirea Moldovița primea satul Vama, „mai jos de Câmpulung”.

P1060665 1024x768 - Campulung al Moldovei

Dimitrie Cantemir, în opera sa „Descriptio Moldaviae”, scrisă între 1714–1716, amintește de Ocolul Câmpulungului, care constituia un fel de republică, compusă din 15 sate de pe văile Moldovei, Bistriței și Dornei, cu legi și judecătorii proprii:

„Cele ce am spus mai sus despre supușii Moldovei nu trebuie să se aplice țăranilor din trei ținuturi ale Moldovei, care, este drept, nu sunt nobili, totuși nu ascultă de nici un boier și alcătuiesc un fel de republică. Primul este Câmpulungul din ținutul Sucevei, încins de un lanț neîntrerupt de munți foarte înalți. Cuprinde cam cincisprezece sate, care toate își au legi și judecători proprii. Uneori primesc și doi vornici trimiși de domn, dar nu rareori, dacă aceștia jignesc pe țărani, îi izgonesc, bizuindu-se pe acele mijloace de apărare pe care li le-a dat natura.”

Același lucru îl subliniază și Mihai Eminescu într-un articol: „Celula constitutivă a vechilor sate române este republica țărănească, precum s-a păstrat mult timp la Câmpulung (în Bucovina) și la Vrancea.”

Atractii in Campulung Moldovenesc

Codrul secular Slătioara, rezervaţie forestieră care se află pe versantul răsăritean al masivului Rarău si este una din cele mai mari rezervaţii forestiere din ţară.

Se apreciază că este cea mai veche pădure de răşinoase în amestec cu fag din ţară, chiar din Europa.

Această zonă a dobândit statutul de Rezervație Naturală încă din 1941. Molizi şi brazi uriaşi, cu circumferinţe care amintesc de Sequoia, ruda lor mai îndepărtată, fac dovada unei vitalităţi extraordinare.

Slatioara - Campulung al Moldovei
Codrul secular Slatioara

Aici, brazi cu diametru de 1 m şi cu înălţimi de 50 m au chiar 300-400 ani.

În anul 2017 Codrul Secular Slătioara, alături de alte păduri seculare din România și Europa, a fost inclus pe Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO.

Masivul Rarău

Pietrele Doamnei - Campulung al Moldovei

Masivul (1650 m) reprezintă epicentrul turismului din zonă. De oriunde ar fi privit, se dezvăluie ca o cetate impunătoare, fortificată cu ziduri sure și argintii, înălțându-se din verdele pădurilor din jur, ca o apariție ireală și de basm. În mijlocul acestei cetăți se înalță, semețe, turnurile de strajă ale „Pietrelor Doamnei”.

Cheile Moara Dracului

Sunt Situate la poalele nord-estice ale Rarăului, pe cursul superior al pârâului Valea Caselor, Cheile Moara Dracului sunt cele mai frumoase şi mai bine păstrate chei din întreaga zonă.

Ocrotite ca rezervaţie geologică, pe o suprafaţă de 10 ha, ele se găsesc la 10,5 km distanţă de centrul municipiului Câmpulung Moldovenesc.

În preajma acestor chei se mai întâlnesc şi azi câteva specii de tisă, relict glaciar, lemnul de aur al pădurilor noastre de altădată, dar şi rarităţi din lumea plantelor şi animalelor ca: floarea de colţ, clopoţeii, vulturica; râsul, jderul, vulpea etc.

Cheile Moara DRacului - Campulung al Moldovei
Cheile Moara Dracului

Campulung ofera o varietate intreaga de activitati pentru cei activi: ciclismul montan, zborul cu parapanta, drumețiile, offroad-ul, escalada, plimbările cu ATV-ul sunt doar câteva din activitățile dedicate celor care doresc să îmbine vacanța cu mișcarea și vor să se bucure cât mai mult de natură.

Pârtia de ski „Rarău”

Un alt punct de atracție al zonei este pârtia de schi „Rarău”. Partia este situată în vecinătatea sudică a municipiului Câmpulung Moldovenesc, într-o zonă împădurită de pe versantul nordic al masivului Rarău.

Lungimea pârtiei este de 2850 m, iar lățimea acesteia variază de la 30 m în zona de plecare și ajunge la 80 m în zona de sosire.

Panta medie a acestui tronson este de 16,6%. Pârtia este de categorie uşoară spre medie.

PArtia Rarau - Campulung al Moldovei
Partia RArau

Muzee in Campulung Moldovenesc

In Orasul Campulung se pot vizita si obiective care pastreaza simbolurile traditiilor in zona.

Muzeul „Arta Lemnului” situat în centrul oraşului a fost fondat în anul 1936.

Muzeul Arta LEmnului - Campulung al Moldovei
Muzeul „Arta Lemnului”
Arta lemnului interior - Campulung al Moldovei

Muzeul detine o colecție impresionantă, unică în România. Colectia prezinta arta consacrată prelucrării lemnului de pe meleagurile câmpulungene.

Muzeul are 19 săli de expoziţie şi o secţie în aer liber. Secţia în aer liber cuprinde două case tradiţionale, una huţulă, datată în sec.al XVII-lea şi alta de la mijlocul sec.al XVIII-lea.

Un alt obiectiv este Colecția Etnografică „Ioan Grămadă”. Aceasta a fost deschisă publicului în anul 1999.

Colectia surprinde atmosfera încărcată de farmec dintr-o casă tradițională bucovineană, la finele secolului al XIX-lea. Cu un patrimoniu de peste 9000 de exponate, grupate în 14 săli și 4 spații cu expunere în aer liber, ilustrează întreaga sferă ocupațională a locuitorilor zonei și este un obiectiv turistic de neratat.

Ion GRamada - Campulung al Moldovei

Un alt obiectiv impresionant este Colecția Lingurilor de Lemn „Ioan Țugui”.

Colectia lingurilor 1024x683 - Campulung al Moldovei
Colecția Lingurilor de Lemn „Ioan Țugui”

Colecția cuprinde peste 5.000 de exponate, de diverse mărimi şi forme, simplu sau bogat ornamentate. Colectia este unica in Romania.

Sunt prezentate uneltele de lucru, esenţele lemnoase folosite, apoi, întregul proces de prelucrare, până ce lemnul amorf capătă contururile atât de bine cunoscute.

Timp de peste trei decenii, profesorul Ioan Ţugui, întemeietorul colecției, a adunat linguri din România şi din alte țări, găsindu-se aici exponate din SUA, Japonia, Africa, China, Tanzania, Pakistan, Noua Zeelandă, Mexic.

Sunt linguri de diverse mărimi şi forme, realizate din specii diferite de lemn şi având diferite forme.

Expozitia lingurilor - Campulung al Moldovei
Expozitia lingurilor

Campulung Moldovenesc

by Kizzi

Please follow and like us:
follow subscribe - Campulung al Moldovei1
en US Tweet - Campulung al Moldovei 20
en US save - Campulung al Moldovei20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PariPont
Citește articolul precedent:
sigla securitatea - 30 august 1948: A fost creata ''Securitatea''
30 august 1948: A fost creata ”Securitatea”

Expresie a politicii de teroare exercitată de statul comunist, Securitatea s-a caracterizat prin brutalitatea metodelor de anchetă. Din instrumentariul Securității...

Închide