Castel 1 - Castelul Corvinilor, Hunedoara, semnificatii si marturii

Castelul Corvinilor, Hunedoara, semnificatii si marturii

20160815 144547 - Castelul Corvinilor, Hunedoara, semnificatii si marturii
Castelul Corvinilor

Castelul Corvinilor, numit și Castelul Huniazilor sau al Hunedoarei,este cetatea medievală a Hunedoarei, unul din cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România.

Este situat în „top 10 destinații de basm din Europa”, Este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume.

Castelul a fost ridicat în secolul al XV-lea de Iancu de Hunedoara. 

Este o construcție prevăzută cu turnuri, bastioane și un donjon. Castelul a fost restaurat și transformat în muzeu.

Cu trecerea anilor, diverșii stăpâni ai castelului i-au modificat înfățișarea. A fost îmbogățit cu turnuri, săli și camere de onoare. 

Ultimul turn de apărare a rămas neschimbat de pe timpul lui Ioan de Hunedoara. Turnul Capistrano  reprezintă câteva dintre cele mai semnificative părți ale construcției.

Mai pot fi amintite Sala Cavalerilor (o mare încăpere de recepții), Turnul buzduganelorBastionul alb care servea drept depozit de bucate și Sala Dietei. Acestea au medalioane pictate pe pereți. Printre ele se găsesc și portretele domnilor Matei Basarab  și Vasile Lupu .

În aripa castelului numită Matia se mai deslușește destul de vag, o pictură referitoare la legenda cu corbul de la care se zice că își trag numele urmașii lui Ioan de Hunedoara (Corvini).

Castelul Corvinilor - Castelul Corvinilor, Hunedoara, semnificatii si marturii
Castelul Corvinilor

În curtea castelului, alături de capela zidită tot în timpul lui Ioan de Hunedoara, se află o fântână adâncă de 30 de metri.

Conform legendelor, această fântână ar fi fost săpată de trei prizonieri turci, cărora li s-a promis libertatea dacă vor ajunge la stratul de apă.

Dar după 15 ani de trudă, când au terminat fântâna, stăpânii nu s-au ținut de cuvânt. Se spunea că inscripția de pe zidul fântânii inseamnă „Apă ai, inima n-ai”.

Castelul Corvinilor, marturii

„Prima noastră datorie în Hunedoara a fost să vizităm vechiul castel, deoarece este interesant din punct de vedere istoric, fiind construit de cel mai mare om pe care Transilvania l-a avut vreodată, Ioan de Hunedoara, guvernatorul Ungariei şi tatăl lui Mathias Corvinus”, îl descria autorul englez John Paget, în urma vizitei din 1840.

„Acest castel feudal, unul dintre cele mai frumoase pe care le-am văzut, este perfect conservat. Vast, foarte bun pentru apărare, este foarte pitoresc şi supraveghează o vale superbă, pe care am descoperit-o în întreaga ei splendoare. Arhitectura sa îndrăzneaţă şi poziţia sa vorbesc imaginaţiei. Şi când ne gândim că a fost reşedinţa atâtor oameni celebri, capătă o frumuseţe şi mai mare în ochii noştri”, relata August Frederic de Marmont, ducele de Ragusta, care a vizitat Castelul Corvinilor în 1834.

Incendiul care a mistuit Castelul Corvinilor a avut loc în noaptea de 13 aprilie 1854. Potrivit unor istorici, a fost cauzat cel mai probabil de un trăznet.

Incendiul a distrus acoperişul care era din şindrilă şi restul structurii din lemn a castelului.

De acest incendiu a scăpat numai uşa închisorii, care are o mare valoare, fiind considerată singura uşă originală din lemn a castelului.

Poarta are o vechime de peste cinci secole. Timp de aproape un deceniu, monumentul a rămas ruinat.

„Încăperile castelului sunt în mare parte distruse, fie de incendiul care l-a mistuit în urmă cu câţiva ani, fie din cauza neglijării lor care i-a urmat acestuia. Sala mare şi camerele alăturate, coridoarele frumoase sunt sortite prăbuşirii şi se află într-o stare periculoasă”, scria David Thomas Ansted, un geolog englez care a vizitat Hunedoara în 1862.

De la mijlocul anilor 1860 Lajos Aranyi a contribuit decisiv la transformarea acestuia dintr-o ruină medievală în aşezarea maiestuoasă din zilele noastre.

Alături de Aranyi, în demersul de salvare au fost implicaţi unii dintre cei mai renumiţi oameni de ştiinţă, istorici şi arhitecţi ai Imperiului Austro-Ungar.

20160815 131335 1 - Castelul Corvinilor, Hunedoara, semnificatii si marturii
Castelul Corvinilor

„Scopul restaurării castelului este mai presus de toate ideea păstrării lui ca parte a istoriei şi ca monument al ţării. Acest monument ar trebui să fie menţinut în întregime, aşa cum a fost în vremea Huniazilor. Un singur scop ar fi potrivit pentru locaţia sa minunată: castelul regal. Această clădire este atât de sacră încât numai celei mai înalte persoane, regele, să îi fie permis să locuiască acolo”, scria Ferenc Schulcz în 1869.

Deşi restaurarea Castelului Corvinilor a fost oprită la sfârşitul anilor 1870, înainte ca acesta să fie finalizat, Castelul a devenit unul dintre cele mai renumite monumente ale Imperiului Austro-Ungar, iar maghiarii i-au atribuit o semnificaţie naţională profundă, legată de cultul Huniazilor. A fost de asemenea, considerat un model de castel medieval.

by Kizzi

Please follow and like us:
follow subscribe - Castelul Corvinilor, Hunedoara, semnificatii si marturii1
en US Tweet - Castelul Corvinilor, Hunedoara, semnificatii si marturii 20
en US save - Castelul Corvinilor, Hunedoara, semnificatii si marturii20

One thought on “Castelul Corvinilor, Hunedoara, semnificatii si marturii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PariPont
Citește articolul precedent:
Lady Di - 1 iulie 1961: Se naste, Diana, Prințesă de Wales.
1 iulie 1961: Se naste, Diana, Prințesă de Wales.

1 iulie 1961: Se naste, Diana, Prințesă de Wales Diana, Prințesă de Wales a fost prima soție a lui Charles,...

Închide