Peles7 1 - Castelul Peles, emblema istorica a Romaniei

Castelul Peles, emblema istorica a Romaniei

Peles2 - Castelul Peles, emblema istorica a Romaniei
Castelul Peles

Castelul Peles este un palat din Sinaia, construit între anii 1873 și 1914. Construită ca reședință de vară a regilor României, clădirea se află, în prezent, în proprietatea Familiei Regale a României. Constructia in prezent functioneaza ca muzeu, Muzeul National Peles.

 Castelul fost construit la dorința regelui Carol I al României (1866-1914), după planurile arhitecților Johannes Schultz, Carol Benesch și Karel Liman. Decoratiile sunt aduse de celebrii decoratori J. D. Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz și Bernhard Ludwig din Viena.

Castelul Peleș este unul dintre cele mai importante edificii de tip istoric din România. Este unul din cele mai importante monumente de acest fel din Europa celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea.

CArol1 1 - Castelul Peles, emblema istorica a Romaniei
Carol I – Castelul Peles

Valoarea istorica si artistica are un caracter unicat in regiune dar si in Europa.

Principele Carol I, vizitează pentru prima dată Sinaia în luna august a anului 1866 si rămâne încântat de frumusețea respectivelor locuri.

Pe vremea aceea, Sinaia era un mic sat de munte, numit Podul Neagului. Domnitorul hotărăște construirea unui castel într-un loc retras și pitoresc: Piatra Arsă.

Lucrările încep în 1873 dar lucrătorii au depus eforturi pentru a stăpâni elementele capricioase ale naturii, cum ar fi cursurile subterane de apă sau alunecările de teren si durata de executie a fost de 2 ani, timp in care au lucrat 300 muncitori.

In tot acest timp, domnitorul a supravegheat personal, în detaliu, lucrările. În 1875 se pune piatra de temelie a castelului, sub care sunt îngropate câteva zeci de monede de aur de 20 de lei, primele monede românești cu chipul lui Carol I.

Inaugurarea oficială a Peleșului este efectuata in 1883.

CAstelul Peles - Castelul Peles, emblema istorica a Romaniei

La Predeal, era pe vremea aceea granița României cu Austro Ungaria. Ulterior, după unirea Transilvaniei cu Vechiul Regat, castelul a ajuns să fie amplasat chiar în inima țării.

Pelesul devine reședința de vară a familiei regale române, care petrecea aici destul de multă vreme, de obicei din mai până în noiembrie. Aici s-au ținut importante întruniri politice, cum au fost Consiliile de Coroană din 1914 (când s-a hotărât neutralitatea României din primul război mondial, care tocmai începuse) și 1925.

Cea mai importantă vizită la castel a fost aceea a bătrânului împărat al Austro-Ungariei, Franz Joseph, în 1896.

Acesta a făcut o mulțime de fotografii cu acel prilej, fiind impresionat de frumusețea și bogăția castelului. În 1906 se aștepta o nouă vizită a împăratului, cu ocazia sărbătoririi a 40 de ani de domnie a regelui Carol I. Cu acest prilej a fost amenajat la castel apartamentul imperial, însă vizita lui Franz Joseph nu a mai avut loc.

Peles3 - Castelul Peles, emblema istorica a Romaniei

Castelul are 160 de camere iar turnul central măsoară nu mai puțin de 66 de metri înălțime. In zonă au mai fost înălțate încă două construcții mai mici, Pelișorul și Foișorul.

Castelul are și o sală de teatru, cu o mică scenă și 60 de locuri, plus loja regală. Dotările erau foarte moderne pentru epoca în care a fost construit. Încă din 1883, castelul are încălzire centrală.

Decorația interioară, concepută de Regina Maria în diverse perioade, 1902 – 1903 si 1925 – 1928, ilustra crezul ei în materie de frumos. În testamentul moral adresat ,,Țării și Poporului român” Regina mărturisea: ,,dacă toate cele frumoase vă vor aminti de mine, voi fi pe deplin răsplatită pentru dragostea ce v-am purtat-o, căci pentru mine frumosul a fost un crez.”

La castelul Peles s-a născut, în 1893, viitorul rege Carol al II-lea (1930 – 1940), primul rege al dinastiei născut pe pământ românesc și primul botezat în religia ortodoxă.

În 1921, la Foișor, s-a născut regele Mihai I.

În 1921 a avut loc nunta principesei Ileana, una dintre surorile lui Carol al II-lea, la care participă o mulțime de personalități ale vremii, inclusiv Nicolae Iorga.

Castelul a fost confiscat de regimul comunist 1948 proclamand faptul ca apartine Romaniei dar adevarul este ca atât Castelul Peleș cât și reședințele Pelișor și Foișor, au fost construite din banii personali ai Regelui Carol I, care a vândut o moșie din Germania pentru a putea plăti costurile terenului și a ridicării edificiului.

Regele nu a folosit bani din lista civilă. Domeniul nu a făcut niciodată parte din Domeniile Coroanei.

Castelul are imprejur șapte terase decorate cu statui din piatră, fântâni și vase ornamentale din marmură de Carrara.

peles6 - Castelul Peles, emblema istorica a Romaniei
Castelul Peles – curte

Castelul Peles a devenit muzeu in 1953 si este considerat al doilea muzeu din țară căutat de turiști.

În 2006, guvernul român a retrocedat castelului Regelui Mihai I al României dupa un lung proces. Regele a exprimat dorința sa ca palatul să continue să adăpostească Muzeul Național Peleș. Acesta reprezinta un muzeu de stat. Castelul este folosit ocazional pentru evenimentele cu semnificație națională, pe care le organizează Familia Regală.

Castelul Peles contine o serie de colectii

Muzeul detine o colectie de pictura ce cuprindea peste 200 de tablouri, colectii de arta decorativa, constituita treptat de Carol I prin achizitii importante de mobilier. Exista arme, tapiserii si covoare, piese de metal pretios, sticlarie şi ceramica, creatii ale celor mai faimoase ateliere şi manufacturi ale epocii.

Colectia de ceramica a Castelului Peles se compune din peste 5000 de piese. Coleactia onoreaza autorii si centrele ceramice europene şi orientale la moda in secolul al XIX – lea si la inceputul secolului al XIX – lea.

Ceramica orientala reprezinta un segment valoros al colectiei. Piesele orientale completeaza atmosfera eclectica a Castelului, alaturi de vasele chinezesti din secolele XVIII – XIX. Ceramica japoneza provenita din celebrele ateliere Imari-Arita si Satzuma se distinge prin bogatia decorativa si cromatica.

Ceramica persana este ilustrata de cateva vase pentru grasime din secolele al XVII-lea si al XVIII – lea, reprezentative pentru ceramica din epoca Safavizilor (1502 – 1736).

Ceramica europeana constituie nucleul colectiei. Se defineste printr-o mare diversitate stilistica. Faianta de secol XIX european este purtatoarea valorilor istorice si ideologice ale epocii Renasterii. 

Colectia de faianta italiana a Castelului Peles cuprinde piese semnificative din toate atelierele consacrate in epoca: Ginori, Caffaggiolo, Torelli, Cantagalli, Faenza, Deruta, etc.

PEles5 - Castelul Peles, emblema istorica a Romaniei
Castelul Peles

Regele Carol I a reusit sa creeze la Sinaia, una dintre cele mai inchegate colectii de arta decorativa, fara precedent in istoria noastra culturala.

Sursa cronologie: Wikipedia

by Kizzi

Please follow and like us:
follow subscribe - Castelul Peles, emblema istorica a Romaniei1
en US Tweet - Castelul Peles, emblema istorica a Romaniei 20
en US save - Castelul Peles, emblema istorica a Romaniei20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PariPont
Citește articolul precedent:
Cirpian POrumbescu1 - 6 iunie - cele mai reprezentative momente
6 iunie – cele mai reprezentative momente

6 iunie 1513: In  Bătălia de la Novara, armata condusa de  Ludovic al XII-lea al Franței este invinsa de Trupele...

Închide