ceahlau national park romania nvea l 150x150 - Ceahlau, refugiu al sufletului

Ceahlau, refugiu al sufletului

Cand ajungi in Ceahlau, o lume aparte se deschide in fata ta: natura si viata salbatica, oameni si traditii ancestrale.

Masivul Ceahlau este unul din reperele Muntilor Carpati, o destinatie de referinta, atat prin patrimoniul natural de exceptie cat si prin impresionanta sa zestre culturala.

La inceputurile de vara, natura se exprima in cel mai generos mod cu putinta.

Parcul National Ceahlau se suprapune peste masivul Ceahlau, munte emblematic al Moldovei, munte care apare ca o fortareata. In „Descriptio Moldaviae”, Dimitrie Cantemir il asemuia Olimpului. Este un munte special care, datorita maretiei sale, a spectrului peisajului, a bogatiei de flora si fauna a fost declarat arie naturala protejata.

e0cbc2385ca080b84d9ec7a32d08a2a0 - Ceahlau, refugiu al sufletului

Masivul si zonele ce-l marginesc sunt protejate pentru conservarea biodiversitatii din ecosistemele prezente aici in mai multe tipuri de habitate naturale.

Unul dintre cele mai reprezentative habitate ale Masivului Ceahlau este cel forestier, aflat aici intr-o gama foarte larga incepand cu padurile de foioase, brad si molid, pana la marile aglomerari de jnepeni aflate in zona superioara muntelui.

Habitatele de padure sunt dominante, astfel Obcinele Ceahlaului sunt acoperite cu padure (ca ecosistem, in Masivul Ceahlau urca de la 900 metri pana la 1700 metri – la baza abrupturilor anterior amintite). Mai jos exista un habitat al padurilor de foioase, de fagete pure, apoi padurile de amestec si rasinoasele – in care predomina molidul.

Patria Apelor Minerale Padurile Muntilor Ceahlau 6 1024x576 - Ceahlau, refugiu al sufletului

Un habitat foarte important este habitatul de stancarie. Aceste abrupturi au o vegetatie casmofitica – plante de stancarie (unele dintre ele foarte rare).

La inaltimi mari, Ceahlau adaposteste Floarea-de-Colt, Gentiana, Sangele-Voinicului sau Papucul-Doamnei – plante rare si protejate. Pe masura ce coboram in altitudine, diversitatea de flori se mareste si vom gasi aici Bulbucul sau Bujorul-de-munte, gladiole si orhidee salbatice alaturi de alte zeci de plante specifice habitatului de pajisti montane.

Pasunile si fanatele Ceahlaului integreaza intr-un ecosistem perfect o diversitate impresionanta de plante si animale.

unnamed - Ceahlau, refugiu al sufletului
Floare-de-Colt
unnamed 1 - Ceahlau, refugiu al sufletului
Sangele-Voinicului
papucul doamnei - Ceahlau, refugiu al sufletului
Papucul-Doamnei

In Romania si in zona montana, in genere, marea majoritate a habitatelor de pajisti – fanete sau pasuni – sunt niste habitate secundare. Acest lucru inseamna ca au fost habitate create de oameni de-a lungul timpului si intretinute de oameni prin taierea padurii. Acestea sunt foarte importante: o data ca valoare economica pentru ca, in general, pajistile montane sunt foarte bogate in nutrienti, au o varietate mare de plante care asigura un fan de calitate animalelor in zona montana si a doua oara pentru ca adapostesc foarte multe specii de flori si plante ierboase, per ansamblu, avand, in acest fel, o valoare mare pentru biodiversitate – acestor multe specii de plante si de flori le se adauga multe specii de nevertebrate precum insecte de toate felurile, polenizatori care se mentin si traiesc aici si care, de multe ori, pot migra si in habitatele mai atrofizate de langa.

Insectele traiesc intr-o parte mai putin cunoscuta a lumii salbatice, intr-un univers in miniatura, in care odata intrati, ni se releva vietati cu totul spectaculoase.

Fiind atat de multe si atat de variate ca specii, insectele sustin functionalitatea ecosistemelor in cadrul carora principalele legaturi si interactiuni se creeaza intre insecte, plante plus fungi. Avand grija de habitat, protejam ca o umbrela, in continuare, multe alte specii care traiesc acolo.

maxresdefault 1024x576 - Ceahlau, refugiu al sufletului

In Parcul National Ceahlau si in Masivul Ceahlau, in aria protejata, nevertebratele sunt foarte bine reprezentate, existand o varietate destul de mare in aceasta zona montana. Avem specii protejate, avem diversitate mare de microhabitate in paduri, tocmai pentru ca padurile sunt semivirgine in anumite zone. Avem, de asemenea, habitate variate de pajisti, o varietate mare de flori in aceste pajisti si datorita acestora si diversitatea insectelor este destul de mare.

Cand spui “Ceahlau” te gandesti nu doar la munte si natura ci si la oamenii locului care incearca sa isi pastreze traditiile.

In satele de la poalele muntelui, oamenii au trait intotdeauna in comuniune cu natura. Asa s-au nascut caractere puternice, oameni de nadejde si o cultura ancestrala pastrata pana astazi.

Muntii Neamtului si zonele din jurul Muntelui Ceahlau au din vechime o adevarata aura de haiducie. Aici, la hotarele vechi ale Moldovei, haiducii isi aflau scaparea.

Cea mai autentica sarbatoare populara din zona e Festivalul Haiducilor din Grinties. Doar aici puteti sa ascultati muzica adevarata, sa vedeti costumele populare in toata splendoarea lor, sa gustati bucatele locale sau sa vedeti feciorii in competitii de forta si curse de cai.

unnamed 2 - Ceahlau, refugiu al sufletului

Cei din jurul Muntelui Ceahlau sunt feriti de pericole, pentru ca ii apara; este un munte sfant cu o sacralitate de pe vremea dacilor, continuata pe vremea crestinilor-ortodocsi, o adevarata meteora moldoveneasca sau, cum se mai numeste foarte frecvent in operele literare, un adevarat athos romanesc, cu o spiritualitate mai mult decat bogata. Nu exista munte romanesc care sa aiba o astfel de mitologie.

Muntele Ceahlau este unic in spatiul romanesc si prin faptul ca i se asociaza nenumarate mituri si povesti. Toate acestea pleaca de la credinta ca Ceahlaul este muntele Lui Dumnezeu, cel pe care si-a pus mana si l-a sfintit. Astfel, in peste 50 de istorisiri, ni se dezvaluie o lume fantastica, populata cu personaje reale sau mitologice care si-au purtat pasii pe culmile sau potecile muntelui.

Stanca Panaghiei (sau „Degetul”), a lui Ghedeo, a Dochiei sau Cununa Zimbrilor, Claile lui Miron sau Piatra Lacrimata alaturi de multe alte locuri ale Ceahlaului poarta cu ele povestile trecutului.

images8XWWSSL5 - Ceahlau, refugiu al sufletului
Stanca Panaghiei
DSC02057 - Ceahlau, refugiu al sufletului
Stanca Dochiei
CEAHLAU Piatra Lacrimata 1024x683 - Ceahlau, refugiu al sufletului
Piatra Lacrimata

Ceahlaul este cu totul special fiindca din vremuri memoriale era vazut ca o poarta spre divinitate, ca un templu, ca un loc de refugiu si reculegere spirituala.

Asemeni Muntelui Athos, Masivul adaposteste mai multe schituri si manastiri.

In istoria si toponimia locului, raman si astazi consemnate numele calugarilor care au trait aici ca pustnici izolati in grotele transformate in chilii. In fiecare an, pe 6 august, cu ocazia sarbatorii crestine “Schimbarea la fata”, Muntele se transforma in altar iar platoul in loc de procesiune. Dar spiritualitatea muntelui nu atrage doar credincilosii crestini ci si pe cei interesati de cultura si civilizatia dacica pentru care muntele avea o semnificatie aparte.

imagesMXSF3O7K - Ceahlau, refugiu al sufletului

Supusa amenintarilor antropice, fauna Carpatilor traieste sub o presiune continua.

Unele specii au disparut iar altele sunt periclitate. La fel, insa, ca si pentru oameni si pentru natura salbatica, Ceahlaul este un spatiu privilegiat, un adevarat sanctuar.

Favorizate de relieful greu accesibil dar si de protectia oferita de statutul Parcului National, mamiferele isi gasesc in Ceahlau refugiul perfect.

Metoda cea mai precisa prin care se poate monitoriza viata salbatica a Parcului este cea cu TrapCam-uri (camere care au senzori ce declanseaza camera in momentul in care animalul trece prin cadru).

Protectia naturii implica, alaturi de actiuni de control, si operatiuni de monitorizare care sa ilustreze diversitatea speciilor, numarul exemplarelor, varsta si sanatatea acestora dar si relationarea ori comportamentul.

Confirmand urmele gasite la fata locului, camera de supraveghere inregistreaza prezenta acestora.

In Ceahlau, monitorizarea mamiferelor a relevat atat diversitatea speciilor cat si prezenta celor mai rare sau mai greu de vazut cum ar fi lupul ori rasul.

lupi 3 1024x593 - Ceahlau, refugiu al sufletului

Mamiferele sunt protejate tocmai pentru ca ele concentreaza tot modul de functionare a ecosistemului. Daca avem un ecosistem sanatos, cu specii multe prezente, cu interactiuni sanatoase intre aceste specii, cu biodiversitate mare, o sa avem si urs si lup – specii din varful piramidei trofice.

Prin fortareata stancariilor, isi fac loc timid, cateva cursuri de apa care pe alocuri se desprind de pamant in cascade si caderi de apa spectaculoase. Masivul Ceahlau este un adevarat castel de ape din care se dezvolta o retea ce se varsa, mai apoi, in raul Bistrita.

Cascada Duruitoarea este unul dintre cele mai de interes puncte turistice din Ceahlau. Mii de turisti trec pe aici anual in drumul lor catre platou.

unnamed 3 - Ceahlau, refugiu al sufletului

Ceahlaul este una dintre cele mai spectaculoase destinatii turistice din Romania.

Zeci de mii de turisti aleg in fiecare an sa vina aici, indiferent de anotimp. Pentru protectia naturii, administratia a impus reguli stricte de vizitare: accesul este permis doar in anumite zone si numai pe trasee turistice marcate, este interzis cu desavarsire transportul motorizat iar camparea se poate face doar in locurile special amenajate.

In jurul cursurilor de apa, functioneaza un ecosistem complex. In acestea, pana nu de mult timp, unele specii erau larg raspandite in tot bazinul carpatic. Astazi, insa, multe dintre ele sunt amenintate, rare sau pe cale de disparitie. In aceasta situatie este zglavoaca, un peste comun care a disparut, insa, din multe rauri din Romania.

unnamed 4 - Ceahlau, refugiu al sufletului
Zglavoaca

Genul Cotus, din care face parte si zglavoaca din zona noastra alpina, este un gen de pesti care se presupune ca au populat toate bazinele de apa dulce din Europ, pornind din Marea Neagra, lucru petrecut acum 2.500.000 de ani. Populatiile acestor pesti sunt izolate pentru ca intr-un parau e un grup de pesti, in paraul de langa e alt grup de pesti iar din cauza ca sunt izolati in acest fel, pestii au posibilitatea sa evolueze genetic si pe baza ritmului in care se acumuleaza mutatiile in anumite parti ale ADN-ului, cercetatorii pot calcula perioada de timp care a trecut de cand un grup de pesti a ramas izolat undeva. In acest fel s-a tras concluzia ca anumite bazine hidrografice erau un tot-unitar pana au aparut niste procese geologice care le-au separat – lucru dovedit de ceasul genetic al acestor pesti. Pestele este unul mic, nu se mananca si nu are valoare economica dar spune o poveste iar datorita acestui lucru este si protejat si are si o valoare stiintifica destul de mare.

Toamna nu se lasa mult asteptata. Temperatura scade pe masura ce ziua se micsoreaza iar ploile curg zile in sir. Statistica arata ca in Ceahlau in peste 200 de zile pe an ploua sau ninge iar ceata este prezenta aproape in trei sferturi din durata anului. Vegetatia se ingalbeneste, animalele salbatice se pregatesc de iarna in ambianta sonora a cerbilor ce intra in boncanit, pregatindu-se de imperechere.

In rezervatia naturala, arborii sunt lasati sa parcurga complet ciclurile biologice.

Astfel, lemnul mort atacat de ciuperci si insecte devine o veriga importanta si necesara in dinamica ecosistemului.

21301700 - Ceahlau, refugiu al sufletului

Ciocanitoarea de munte e o pasare rara care poate fi intalnita numai in padurile inalte ale Carpatilor in locuri in care omul nu si-a extins prezenta. Fara sa aiba ceva distinct in diversitatea de pasari specifice Carpatilor, Ceahlaul aduna treptat o multime de pasari mici, frugivore, insectivore, rapitoare de zi sau de noapte.

Cand iarna se instaleaza total, temperaturile se mentin cu multe grade sub 0 vreme indelungata aici, in Ceahlaul considerat a fi un adevarat pol al frigului in Romania. In aceste conditii, supravieturea animalelor salbatice e o extrema lupta pentru fiecare resursa. Rasul este o felina rara si greu de vazut, disparuta in marea majoritate a tarilor europene. Faptul ca aceasta isi gaseste adapost aici este imbucurator si proba ca anii de protectie a muntelui dau roade.

3W3A3204 copy 1024x683 - Ceahlau, refugiu al sufletului

Cea mai fascinanta prezenta in fauna Ceahlaului este capra neagra, un animal impresionant, considerata a fi adevarata antilopa a Carpatilor.

Capra neagra a fost vreme indelungata vanata fara mila, fapt care a dus la declinul sever al acesteia si disparitia ei din multe zone din Romania.

Monitorizarile din aria Parcului National au relevat prezenta a peste 100 de capre negre care, in conditiile de protectie de aici, pot fi admirate de aproape in majoritatea zonelor stancoase ale masivului. Acest animal refugiat pe creste stancoase acolo unde omul sau pradatorii nu-l pot ajunge reprezinta expresia cea mai frumoasa a spiritului muntelui: maretie, noblete, libertate.

mihai zotta capra neagra nu mai este monument al naturii in romania 18473086 - Ceahlau, refugiu al sufletului
Capra Neagra

Vreme de mai multe luni, Ceahlaul ramane un templu inghetat in care rezista doar speciile adaptate la aceste conditii vitrege. Pe cele mai mari inaltimi, pe parcurul a peste 190 de zile din an, se inregistreaza temperaturi sub 0 grade.

Una dintre emblemele Masivului Ceahlau care taie rasuflarea in aceasta perioada este Rezervatia Stiintifica Ocolasul Mare. Zona Ocolasului Mare, unde se afla si cel mai inalt varf din Masiv, de 1907 m, cu doar cativa metri mai inalt decat Varful Toaca, a fost declarata Rezervatie Stiintifica in anul 1998. Pentru protectia speciilor de plante si animale localizate aici, accesul in zona a fost restrictionat. Masurile de protectie stricta sunt justificate de bogatia mare de specii vegetale – aproximativ 250 din care un sfert sunt inscrise pe liste rosii nationale si internationale iar asociatiile vegetale de aici se intalnesc doar in cateva masive muntoase din Romania.

poveste de iarna vf. Ocolasul Mare Ceahlau - Ceahlau, refugiu al sufletului
Varful Ocolasul Mare

Dupa luni de inghet, natura revine la viata, primavara dand primele semne iar vegetatia se dezmorteste timid sub apasarea inca consistenta a zapezilor. E vremea in care si mamiferele revin din hibernare iar pasarile intra in ritualuri de imperechere.

Rotitul cocosilor de munte este una dintre cele mai spectaculoase experiente pe care natura salbatica a Carpatilor o poate oferi. Un spectacol magic, ascuns adanc in cele mai ferite colturi ale naturii. Ca sa ai privilegiul sa vezi aceasta minune trebuie sa astepti ore in sir, nevazut si nemiscat, fara sa tulburi cumva linistea padurii.

Odata cu incalzirea vremii, zapezile se topesc. Peisajul se schimba, iar omatul lasa loc vegetatiei sa iasa la lumina. In paduri si pajisti, vietatile salbatice reincep viata. Caprele negre sunt acum insotite de pui si incep sa iasa din nou pe stancarii in cautarea soarelui si a hranei.

pdJQUIJvWgd 3L - Ceahlau, refugiu al sufletului
Cocosul de munte

Muntele, in intregime, s-a transformat intr-o orchestra vie. Zapezile topite alimenteaza paraie transformate acum in torenti ce alimenteaza in aval Lacul Izvorul Muntelui. Desi e un lac artificial, Prezenta lui la poalele Ceahlaului contribuie la dezvoltarea turismului in intreaga zona si da o amprenta unica peisajului iar ecosistemul seminatural dezvoltat aici are importanta in conservarea unor specii.

O lume aparte in universul faunei salbatice il reprezinta pestii si amfibienii.

In momentul actual, la nivel global, amfibienii trec prin ceea ce se cheama “extinctie”. Aproximativ 40% din specii sunt amenintate sau chiar dispar deoarece avand pielea umeda si fiind tot timpul in contact direct cu apa, cu aerul, tot ceea ce inseamna poluant in mediu ii afecteaza. La un moment dat, poluantii ating un prag peste care incep sa determine mortalitate si atunci populatia scade, ca un indicator al calitatii mediului. Toti amfibienii sunt ceea ce putem numi “specii-umbrela” – atunci cand auzim de amfibieni care sunt conservati sau se protejeaza. Conservarea sau protejarea are loc doar pentru a proteja habitatul in care acestia traiesc. De exemplu, o apa in care tritonii reusesc sa se reproduca si au o populatie viabila pe termen lung, e posibil sa fie o apa buna si pentru noi. In aceleasi conditii, balta e importanta pentru alte cateva zeci de specii, incepand de la gandaci si ajungand pana la diverse specii de broaste, din acest motiv trebuie sa o protejam.

unnamed 5 - Ceahlau, refugiu al sufletului
Lacul Izvorul Muntelui

In aceasta lume ascunsa a naturii gasim alaturi de insecte, pesti si amfibieni si o varietate impresionanta de reptile. Prea putin cunoscute, reptilele au fost adesea asociate cu fortele malefice, fapt care a determinat vreme indelungata distrugerea lor. Anumite specii de serpi sunt protejate iar cercetarile releva niste vietati remarcabile cu rol important in echilibrul naturii.

Ceahlaul este spatiul in care natura, in toata diversitatea sa, e reprezentata la superlativ. Aici traiesc in habitate diverse mamifere si pasari alaturi de amfibieni ori reptile, insecte si plante rare sau protejate in comuniune cu omul si spre bucuria acestuia. Pentru toate acestea, Parcul National Ceahlau e casa si refugiu, un loc binecuvantat si un adevarat simbol pentru intreaga viata salbatica a Romaniei.

Veniti in Ceahlau si asezati-va pe o pajiste plina de flori! Veti simti in jurul vostru cum colcaie viata!

Please follow and like us:
follow subscribe - Ceahlau, refugiu al sufletului1
en US Tweet - Ceahlau, refugiu al sufletului 20
en US save - Ceahlau, refugiu al sufletului20

2 thoughts on “Ceahlau, refugiu al sufletului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PariPont
Citește articolul precedent:
sabin balasa - 1 aprilie - de amintit
1 aprilie – de amintit

Singuratate, tainica gradina,Cu freamat lin, cu dulce adapost,Pribeagul suflet fara de hodinaDe-atata vreme-n tara ta n-a fost... M-au alungat valtorile...

Închide