457cef03857bcf00863f8956bd52b0ee 150x150 - Decoupage - Tehnica servetelului

Decoupage – Tehnica servetelului

Ceea ce gasim astazi sub denumirea de ‘’Tehnica Servetelului’’ sau cum imi place mie sa ii spun, ~Photoshop artizanal~ este de fapt o mica parte a tehnicii Decoupage, tehnica care a preluat acest nume in anii 1920, renumitii ani ‘’vintage’,’ de la cuvantul francez ~decouper~, cu sensul de a taia. Totusi aceasta ocupatie de craft este una foarte veche si pana sa ajunga astazi din nou la moda a avut o evolutie de durata fiind regasita in diferite forme, chiar in cultura chineza foarte veche. 

Nu imi propun sa fac istorie sau sa descriu cum am ajuns la forma din prezent dar decoupage astazi are o forma comercializata, dupa parerea mea, si vreau sa atrag atentia asupra faptului ca nu este nevoie sa cumparam produse dedicate acestei tehnici in mod obligatoriu ci ca se poate cu investitie minima sa ne folosim imaginatia decupand si lipind pe orice.

Daca ai urmarit aceasta categorie de craft stii deja ce inseamna si te asigur ca nu voi intra in detalii amanuntite iar daca esti la prima intalnire cu Photoshop-ul artizanal iti voi descrie pe scurt ce am in vedere.

Aceasta tehnica presupune decuparea unor simboluri, desene sau decoruri si imprimarea lor pe un suport. Ceea ce este astazi numita ” tehnica servetelului ” mie mi se pare deplasat deoarece am vazut servetele cu ornamente vandute la 5-10 lei pe bucata in magazine online de craft in conditiile in care un pachet in magazine obisnuite costa 3-4 lei.


Mai clar, acolo unde se doreste a se aplica un desen, decoratiune sau orice alt fond, se intervine in primul rand pentru curatatea suprafetei pentru a aduce o mai mare aderenta. Voi descrie imprimarea unui servetel pentru ca e la indemana, dar te asigur ca se poate foarte bine imprima un desen de pe hartie obisnuita sau pe foaie de orez.

IMG 20200224 103130 1 726x1024 - Decoupage - Tehnica servetelului

Cel mai des am vazut decorate cutii, tavi de lemn sau chiar mobila cu ajutorul acestei tehnici dar eu am incercat pe sticla sau chiar pe ceramica. Dupa pregatirea initiala, pe bucata de servetel decupata anterior si care se doreste a se ‘’imprima’’, se intinde un strat abundent de aracet sau chiar lipici lichid (eu il aveam la un moment dat la indemana si s-a potrivit destul de bine) iar apoi se aplica cu fata in jos. Se lasa la uscat iar dupa ce lipiciul se usuca bine, cu ajutorul unui penson se uda toata partea de deasupra servetelului. In acest moment, se va desprinde surplusul de hartie care nu contine desen si va ramane in urma doar desenul lipit.

IMG 20200224 103015 1 824x1024 - Decoupage - Tehnica servetelului

Deoarece este inca ud va mai fi lasat putin iar cand se usuca se aplica lac pentru o mai buna stabilizare. Binenteles ca se gasesc diferite produse de tip lac pentru efectul de crapare sau invechire, acel simbol al epocii ‘’Vintage’’, dar te asigur ca se poate folosi foarte bine si un lac de tip ‘’spray’’ gasit la materiale de contructii sau chiar in supermarket. Diferenta e mirosul deoarece lacurile dedicate acestei tehnici nu contin acele mirosuri clasice de lac dar in ambele cazuri merg si finalul va fi in mare parte acelasi. In aceasta scurta descriere investitiile nu sunt mari iar recipientele de adezivi si lac se pot folosi pe termen indelungat deoarece nu se consuma mult. Am spus mai sus ca se poate folosi hartie, dar partea de surplus este detasata cu ajutorul benzilor de tip scotch.

b03b893c573e9b8aebf96b2a695ce734 - Decoupage - Tehnica servetelului
fa41aa9c3ed0fb02921f9da1de0ba80d 1 - Decoupage - Tehnica servetelului

Daca doresti sa schimbi aspectul unui obiect de mobilier invechit sau sa reciclezi anumite tipuri de recipiente aceasta este o solutie la indemana care poate aduce rezultate neasteptate.

by Kizzi

Please follow and like us:
follow subscribe - Decoupage - Tehnica servetelului1
en US Tweet - Decoupage - Tehnica servetelului 20
en US save - Decoupage - Tehnica servetelului20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PariPont
Citește articolul precedent:
Sticla - Sticle decorate cu ajutorul tehnicii frivolite
Sticle decorate cu ajutorul tehnicii frivolite

As vrea sa iti spun de la inceput ca nu vei gasi in acest articol niciun sfat sau metoda de...

Închide