Dr. House - Dr. House si omul din spatele pesimistului

Dr. House si omul din spatele pesimistului

Everybody lies.

Gregory House in „House M.D.

N-am crezut ca o sa incep cu el expunerile in aceasta sectiune (la modul cel mai sincer, de cand am creat sectiunea chiar am avut pe altcineva in minte in incipit, dar toate la momentul potrivit), dar n-am rezistat si am vazut imperioasa o interventie. 🙂

Nu de mult, am terminat de vazut `House M.D.`, alt serial (medical) de exceptie care, pentru mine, intra in Top 5 ca avand unul dintre cele mai grozav si smart scrise scenarii. Mai mult ca in oricare alt serial (cu ceva exceptii, desigur), a contat 100% performanta actoriceasca mai mult decat intorsaturile de situatie, imprevizibilul sau orice alti factori care ne fac sa ne intrebam (tarziu, ce-i drept) cand au trecut n-spe zeci de ore de cand urmarim firul actiunii, de cand n-am mai mancat sau n-am mai schimbat pozitia.

Hugh Laurie a fost omul potrivit la momentul potrivit dand astfel, dupa o serie impresionanta de castinguri, viata personajului Gregory House si reusind, astfel, sa satisfaca setea publicului de a afla si de a intelege functionarea interna a lumii medicale prin identificarea in unicul doctor fictiv cu un sarcasm si o inteligenta unice. Un diagnostician specializat în boli infecțioase, House nu era deloc bland, dar avea aproape întotdeauna dreptate. În ciuda abordării sale dure și a lipsei de maniere, pacienții săi au fost întotdeauna pe mâini bune.

Timp de opt ani, Hugh Laurie a jucat în rolul principal din “House M.D.”. Desi era deja celebru în Regatul Unit, aceasta a fost partea care i-a adus recunoastere internatională. În 2008, “House” a fost cel mai vizionat serial de televiziune, iar Laurie a câstigat recunoasterea de la Guinness World Records ca fiind cel mai vizionat om de la TV. În plus, el a fost, de asemenea, unul dintre cei mai bine plătiți, dar în ciuda succesului incredibil al lui Laurie cu House, actorul nu e un mare fan al reflectoarelor. House si-a încheiat cursa acum opt ani si este încă cel mai mare rol al actorului de până acum.

De ce? Pentru ca simtea nevoia de pauza. Cand a fost lansat ultimul sezon, Hugh Laurie a declarat ca a filmat 170 de episoade. Cand ajungi la un astfel de numar, chiar ai nevoie de o pauza. Asa ca, intentia actorului a fost sa se retraga o perioada din actorie. Cu toate acestea, pana acolo, a facut voiceover pentru scurta animatie “Shrek’s thrilling tales” si a jucat in “Mr. Pip”, film lansat la foarte scurt timp dupa lansarea ultimului sezon “House M.D.”. Ulterior acestor angajamente, actorul a incetat sa mai performeze pana in 2015.

Laurie a stat trei ani departe de la Hollywood, deși a făcut o scurtă excepție, `imprumutandu-si`vocea pentru jocul video `LittleBigPlanet 3`. În cele din urmă s-a întors în fața camerei în 2015 pentru filmul `Tomorrowland`. Lui Laurie i-a plăcut să il joace pe House, dar de multe ori simtea că lucrează `până la os` pe platou. Sa te trezesti la 5 dimineata pentru o zi de lucru de 16 ore nu a fost cel mai comun job; el a ramas cu acest program aproape un deceniu asa ca nu a fost de mirare că Laurie avea nevoie de o vacanță prelungită după ce camerele s-au oprit.

hugh laurie 681x1024 - Dr. House si omul din spatele pesimistului
Hugh Laurie in `Tomorrowland`

Actiunea din `House M.D.` se petrece in spitalul (fictiv) Princeton-Plainsboro Teaching din Princeton, New Jersey, totul fiind in realitate filmat în Los Angeles. Hugh Laurie este britanic, așa că în timp ce filma `House M.D.`, el a fost stabilit în L.A. timp de nouă luni in fiecare an, pozitionandu-l la 6000 mile distanță de soția sa si de cei trei copii care traiau în Londra. Când a început să lucreze la serial, actorul si sotia sa au dezbătut dacă întreaga familie ar trebui sau nu să se mute în L.A. pe durata filmarilor, dar au decis că nu vor să-si mute copiii de la scoală.


Desi Hugh Laurie ar fi preferat mai multă intimitate decât i-a permis presa după succesul `House M.D.`, laudele copleșitoare pentru serial si ratingurile înalte i-au dat un impuls major de încredere ca actor. La urma urmei, el nu a fost niciodată o parte dintr-un astfel de spectacol cu atat de mult succes. Anterior, Laurie s-a simțit uneori nesigur pentru că nu a facut scoala de teatru si s-a întrebat dacă se putea considera, intr-adevar, un actor `calificat`.

Laurie obisnuia să se întrebe dacă menirea sa este sa activeze in  industria divertismentului. Dar odată ce `House M.D.` a spart toate audientele, si a văzut impactul pe care îl avea serialul, si-a dat seama că si-a câstigat locul.

House season 8 10 - Dr. House si omul din spatele pesimistului

Dupa “House M.D.”, deși nu juca, Laurie nu s-a oprit complet din lucru. A ales să-si investească timpul într-un alt act creativ. Laurie este, de fapt, un muzician de blues foarte talentat, caruia ii place sa inregistreze mai mult decât îi place să joace.

În 2011, Laurie a lansat primul său album de blues, “Let Them Talk”, fiind surprins de succesul albumului si continuand sa lucreze pana la lansarea celui de-al doilea album în 2013, intitulat “Didn’t It Rain.”

Laurie nu e doar un actor si muzician. El este, de asemenea, si scriitor. De fapt, cu mult înainte de a avea rolul din “House M.D.”, el a scris deja un roman. Thrillerul polițist al lui Laurie, “The Gun Seller,” a fost publicat în 1996. Cartea a fost în cele din urmă tradusă în 28 de limbi, și a devenit un best-seller. Întotdeauna plănuia să scrie o altă carte, dar cariera lui de actor i-a ocupat, ulterior, tot timpul.

hugh laurie the gun seller2 - Dr. House si omul din spatele pesimistului

Sigur, Dr. Gregory House a fost întepător și brutal de sincer, si da, el s-a bazat pe Vicodin (un medicament si, totodata, un drog) pentru a putea rezista unei zile de lucru, dar e imposibil de susținut faptul că a fost un personaj negativ. În ciuda exteriorului său dur, a avut o inimă bună, vrand cu adevărat să isi ajute pacientii. In acest context, Laurie a vrut, în cele din urmă, să joace un personaj negativ. În 2016, a avut în sfârsit șansa când a primit rolul lui Richard Roper în serialul BBC “The Night Manager”. 

Deținerea unui rol principal timp de opt ani a fost un privilegiu pe care Hugh Laurie nu l-a luat “gratuit”, dar a fost, de asemenea, o responsabilitate uriasă. Laurie a recunoscut că este un perfecționist căruia îi place să se concentreze pe fiecare detaliu mic pe set, jocul, astfel, fiind unul dificil pentru el, deoarece a fost atât de preocupat de rezultatul final.

După opt ani de joc in “House M.D.”, Hugh Laurie stia că ar putea găsi un rol similar ca medic în viitor, dar a simțit ca daca face acest lucru ar însemna că s-ar inchide ca intr-o cusca. A decis, astfel, să nu lucreze in alte seriale medicale insa când i s-a oferit rolul dr. Eldon Chance din seria “Hulu Chance”, nu a putut să-l refuze. Pentru aproximativ două minute a deschis scenariul si s-a gandit la cat de bine este scris dar, totodata, s-a gandit ca nu poate performa pentru ca este medical si isi impusese sa nu mai faca asta. După trei pagini a uitat.

hugh laurie   chance premiere   h   2016 0 1024x577 - Dr. House si omul din spatele pesimistului
Hugh Laurie la premiera serialului „Chance”

De ce a făcut Laurie o excepție? Chance era neuropsihiatru criminalist si avea de-a face cu pacienți foarte diferiti de cei pe care ii avea House. E o dramă medicală si un thriller cu suspans iar Laurie nu a simtit că joacă acelasi rol din nou.

Cat timp a filmat “House M.D.”, Laurie dormea foarte putin timp pe saptamana. Abia isi gasea timp sa se aseze si sa manance. Aproape toate momentele in care era treaz, erau petrecute pe platou.

Ce l-a motivat pe Laurie să se împingă pe marginea prăpastiei? Filozofia lui era că dacă nu sufereai pentru arta ta, atunci nu o făceai cum trebuie. A avut devreme sentimentul ca `House M.D.` ar putea fi foarte bun si a vrut atât de mult să fie tot ce ar putea fi. Astfel, a fost o persoană cu care nu s-a lucrat usor: morocănoasa, obsesiva, usor paranoica. Din fericire pentru toată lumea, se pare că atitudinea lui Laurie s-a schimbat mult de pe vremea lui in `House M.D.`.

53f17c005eb4ef319135b6e7b2677a80 - Dr. House si omul din spatele pesimistului

Hugh Laurie nu este exact genul de actor care se bucură de atentia publica. De fapt, el nu a anticipat niciodată că va obtine un astfel de succes care a rezultat din a juca în `House M.D.` Ori de câte ori încerca să conducă undeva, pietonii îl vedeau în masină, astfel, blocand traficul. Laurie stia că era incredibil de privilegiat în comparatie cu marea majoritate a oamenilor, asa că nu-i plăcea să se plângă, dar nici nu se mai putea bucura de aceleasi libertăti ca înainte.

Totul a fost un mare compromis pentru Laurie si desi nu regretă că a jucat in `House M.D.`, vor exista întotdeauna aspecte ale vietii sale mai linistite, pe care le ratează pentru ca este extrem de satisfăcător să faci parte din ceva ce crezi că este bun și care rezonează cu oamenii, dar nu poti iesi si duce o viată normală, nu (mai) poți fi doar tu însuti.

Performarea in `House M.D.` a reprezentat o schimbare radicală în cariera lui Laurie si in viata personală. El a luptat cu depresia în trecut, si ca medicul pe care l-a interpretat, el a fost confortabil văzând lumea prin lentila unui pesimist incurabil. S-a dus la terapie cu mult înainte să înceapă să lucreze la `House M.D.`. De fapt, pentru prima data a căutat ajutor profesionist în 1996, dar când s-a simțit coplesit de succesul neasteptat al serialului, a apelat din nou la terapie.

270fc5014ae6786720e3abe8d074d4bc 1024x1024 - Dr. House si omul din spatele pesimistului

Poate ca Hugh Laurie nu il mai joaca pe Dr. House si este cu siguranță schimbat în cei opt ani de la difuzarea ultimului sezon, dar autenticitatea pe care el o aduce la fiecare rol îi contureaza inca identitatea unuia dintre cei mai profesionisti actori activi.


I’m fine. I’m just not happy.

Gregory House in „House M.D.”

Please follow and like us:
follow subscribe - Dr. House si omul din spatele pesimistului1
en US Tweet - Dr. House si omul din spatele pesimistului 20
en US save - Dr. House si omul din spatele pesimistului20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PariPont
Citește articolul precedent:
Steaua Cupa Campionilor - 7 mai in memorii
7 mai in memorii

1211: După această dată are loc colonizarea Cavalerilor teutoni, în Țara Bârsei, de către regalitatea maghiară. 1775: Imperiul austriac anexează...

Închide