101487573 2572916979639864 2359253345606041600 n - Fotografia, arta si viziune

Fotografia, arta si viziune

„Fotografia nu e ca pictura; există o fracțiune de secundă de creativitate. Ochiul tău trebuie să vadă compoziția ca o expresie a ceea ce iți oferă viată și tu trebuie să intuiești când să declanșezi aparatul. Acesta este momentul de creativitate al fotografului… Oop! Momentul! Dacă l-ai ratat, e pierdut pe vecie!”

Acestea sunt cuvintele marelui fotograf Henri Cartier-Bresson dintr-un interviu acordat gazetei Washington Post, în 1957, cuvinte valabile și astăzi și folosite ca și motto de un număr mare de fotografi. 

20161002 124739 1 - Fotografia, arta si viziune

”A crea? A lua din lumea ce ne inconjoara, din lumea materiala si din lumea morala, elemente disparate și a le sistematiza apoi, a le lega la un loc, facând un ce intreg si logic.” Nicolae Tonitza

paripont3 - Fotografia, arta si viziune

Termenul de fotografie are o triplă semnificație în vorbirea curentă: este tehnica care poate crea imagini sub acțiunea luminii; este o imagine obținută prin această tehnică; este o ramură a artei grafice care folosește această tehnică. Definitie

Fotografia este arta, aplicația și practica creării de imagini durabile prin înregistrarea luminii sau a altor radiații electromagnetice, fie prin intermediul unui senzor de imagine, fie prin intermediul unui material sensibil la lumină, cum ar fi filmul fotografic.

Clipa, frântura de moment în care furi imaginea și o transpui pe hârtie sau pe suport digital.  Aceasta este arta fotografică, o pasiune care cuprinde idei, mijloace de redare dar si viziune.

101197125 928265517601335 2251909429840576512 n - Fotografia, arta si viziune

Istoria fotografiei

Istoria fotografiei a avut o ascensiune uimitoare odata cu marile inventii in lumea tehnologiei si cu pasiunea oamenilor pentru a capta diferite momente istorice, pentru mediul inconjurator sau din iubire pentru natura sau semeni.

Cele trei fenomene necesare obținerii imaginilor fotografice sunt cunoscute de mult timp:

Încă de pe vremea lui Aristotel s-a știut cum se poate pune realitatea într-o cutie: este suficient să se facă o gaură într-o cutie închisă ca să apară o imagine reală inversată pe fondul interior al cutiei. Se obține astfel o așa-numită cameră obscură. Alchimiștii știau că lumina înnegrește clorura de argint. A treia contribuție a venit din partea lui John Herschel. Acesta a descris in 1819 proprietățiile hiposulfitului de sodiu, care va deveni „fixatorul” fotografiei.

Joseph Nicéphore Niépce, un fizician francez, a folosit toate aceste trei proceduri pentru a fixa o imagine pe o plăcă metalică cu depunere de halogenură de argint (1829). Rezultatul a avut o calitate medie.

Niépce a murit în 1833, dar invenția sa a fost recuperată de către Louis Daguerre. 

 Data oficială a invenției fotografiei este 1839, când Daguerre a prezentat invenția numită de el „daghereotip”, care este o simplă ameliorare a descoperirii făcute de Niépce. Proprietar al invenției a devenit statul francez.

Grație daghereotipiei se obține o matriță a mediului pe o placă metalică tratată cu o substanță fotosensibilă , după o expunere de „doar” 8 ore. Copierea se făcea prin presarea matriței pe suportul de hârtie.

În anul 1848, Felix Tournachon, realizează prima fotografie aeriană, fotografiind Parisul din nacela unui aerostat (balon).

George Eastman reușește în anul 1884 să realizeze primul negativ flexibil, cunoscut sub denumirea de „roll film”. Totodată, volumul și greutatea aparatului de fotografiat se micșorează considerabil, transportarea lui nemaifiind o problemă.

Ideea de fotografie color a circulat încă de la apariția invenției. Primele experimente fotografice în culoare nu au avut succes, astfel de exemplu nu s-a putut împiedica decolorarea fotografiilor. Prima fotografie cu culori permanente a fost făcută în 1861 de fizicianul James Clerk Maxwell.

Fotografia color

Primul sistem color, Autochrome Lumière, a apărut pe piață la 17 decembrie 1903. Acesta era un sistem de fotografie color transparentă. Fotografierea se făcea pe trei plăci fotografice alb/negru cu substanțe cromatice sensibile numai la culorile roșu, verde și albastru. Apoi cele trei fotografii transparente rezultante se suprapuneau, dând o fotografie color transparentă.

Pelicula color de tip Kodachrome a apărut în 1935 și s-a bazat pe emulsii tricromatice. Majoritatea peliculelor color moderne, cu excepția „Kodachrome”, se bazează pe o tehnologie dezvoltată de compania germană Agfa în 1936.

Fotografia instantanee cunoscută sub numele de Polaroid a apărut în anul 1948, fiind pusă la punct de dr. Edwin Land, la început în alb/negru, iar din 1962 în culori.

Fotografierea tradițională a fost dificilă pentru fotografii ce lucrau departe de sediu . Acestia nu aveau acces la facilități de procesare și transmitere. Pentru a ține pasul cu popularitatea crescândă a televiziunii, aceștia au făcut tot posibilul pentru a trimite imaginile lor la ziar cât mai repede.

Fotojurnaliștii trimiși în locații distante trebuiau să își ia cu ei un mini-laborator foto și un aparat pentru cuplarea la liniile de transmitere a imaginilor.

În 1990, compania Kodak a prezentat publicului DCS 100, primul aparat de fotografiat digital disponibil în comerț.

Prețul său ridicat indica o utilizare numai în fotojurnalism și aplicații profesionale, dar încetul cu încetul și ramura digitală a fotografiei a devenit disponibilă în comerț.

În decurs de 10 ani aparatele de fotografiat digitale au devenit articole de consum uzuale. La ora actuală, răspândirea lor pe glob a depășit de mult predecesorul lor tradițional, deoarece prețul componentelor electronice scade permanent iar simultan se îmbunătățește și calitatea imaginilor digitale.

În ianuarie 2004 Kodak a anunțat că nu va mai produce aparate foto reîncărcabile cu film de 35 mm începând de la finalul anului.

Totuși, și fotografia „udă” va continua să existe, atâta timp cât artiști fotografici talentați și unii amatori vor dori să profite de posibilitățile ei multiple.

Aparatele foto digitale, telefoanele mobile și tabletele realizează fotografii digitale cu diferite setări. Fotografia este la indemana tuturor astazi dar:

transalpina3 - Fotografia, arta si viziune

În artă, stilul personal reprezintă modalitatea unică, prin care se exprimă emoțiile noastre, ca răspuns la un subiect sau la o temă.

Nori - Fotografia, arta si viziune

Folosirea fotografiei ca arta reprezinta modul unic si personal al fiecaruia de a reda ceea ce alege din jur cu o nota unica si personala. Asa cum folosim instrumente in alta clasica, programele de editare din aparatele foto performante sau telefoane eu personal le vad ca pe un instrument. Un instrument cu ajutorul caruia putem personaliza si mai bine un moment.

Ziua mediului 1 - Fotografia, arta si viziune

by Kizzi

Please follow and like us:
follow subscribe - Fotografia, arta si viziune1
en US Tweet - Fotografia, arta si viziune 20
en US save - Fotografia, arta si viziune20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PariPont
Citește articolul precedent:
IMG 20200608 105542 scaled - Mini omlete cu pasta de căpșuni
Mini omlete cu pasta de căpșuni

Reteta ideala pentru cei care prefera capsunile intr-o combinatie inedita. Cu aceasta ocazie, am descoperit ca a mea fetita n-are...

Închide