George Enescu documentar 150x150 - George Enescu: alegeri

George Enescu: alegeri

Povestea lui Enescu incepe acolo, departe, pe plaiurile Moldovei. A strabatut o cale anevoioasa, strajuita de copaci ce se pierd in zarea indepartata. Acest drum a fost lung.

Cu aceste cuvinte isi incheia George Enescu povestea vietii sale, relatata lui Bernard Gavoty si difuzata in 1951 si 1953 prin Radiodifuziunea Nationala Franceza.

La Liveni, vara se apropia de sfarsit iar roadele parvuite se rasfatau in soarele cald si bland al amiezii. Maria si Costache Enescu asteptau cu infrigurare ziua cea mare, ziua in care aveau sa primeasca in dar cel de-al optulea copil care avea sa umple golul lasat prin disparitia inainte de vreme a celor sapte fii si fiice, macinati de boli necrutatoare in acele timpuri. Ziua aceea a sosit pe 19 august.

Era in anul 1881.

casa memoriala george enescu liveni1 - George Enescu: alegeri
Casa din Liveni, astazi

Costache Enescu a rupt traditia familiei de a se dedica preotiei. Fire energica, om muncitor si cu o mare dragoste de pamant, Costache Enescu a adunat o avere considerabila pentru a ii oferi unicului sau fiu educatia necesara dezvoltarii talentului muzical pe care l-a intuit din primii ani.

Copilaria lui George Enescu a fost vegheata cu o mare grija de parintii sai care au stiut sa ii cultive interesul pentru carte, pentru invatatura. Enescu a crescut in ambianta calma, romaneasca incarcata de valorile unei civilizatii rurale plina de sensibilitate.

Muzica a intrat pe neasteptate in viata lui Enescu. Acesta a auzit, din intamplare, o orchestra de tigani care canta intr-o statiune balneara, destul de aproape de satul sau.

tim - George Enescu: alegeri

Impactul a fost puternic si definitiv. A pornit cu incapatanare spre faurirea unei viori dintr-un lemn si o ata. Apoi, fluierand, a incercat sa imite sunetele auzite.

Cea dintai vioara, o jucarie daruita de parinti, l-a nemultumit si a distrus-o pentru ca abia cea de-a doua, un instrument adevarat, sa satisfaca setea de muzica a copilului. Fara nicio educatie muzicala, foarte curand, micul Enescu putea sa reproduca cu mare exactitate, melodii la moda pe care le auzea in casa de la tatal si mama sa.

Amator de muzica, Costache Enescu canta din cand in cand la vioara iar Maria Enescu canta la chitara, avand un bun instinct muzical. Impresionat de destoinicia fiului sau in a reda cu exactitate o linie melodica si ritmica, Costache Enescu a hotarat sa il duca la Iasi la renumitul compozitor, profesor si director al Conservatorului, Eduard Caudella.

21765213 256983098157012 7606207833240239726 n - George Enescu: alegeri
Eduard Caudella

Inginerul Zoller din Dorohoi a fost primul indrumator al micului Enescu in invatarea notelor muzicale. Dezvoltarea rapida a deprinderilor necesare transcrierii ideilor muzicale, nu mai corespundea instrumentului monodic vioara. Astfel, in casa Enescu a aparut primul pian, miraculos mijloc pentru invatacel de a creea armonii, de a putea canta mai multe voci deodata, instrument atat de stimulator pentru imaginatia sa muzicala. George Enescu a ascultat muzica lautareasca in copilarie, de aceea de la varsta de 6-7 ani, acesta avea transcrieri ale pieselor lautaresti precum “Hora Sinaiei” sau “Banu Maracine”.

Si, ca si cum darurile muzicale nu ar fi fost de ajuns, micul Enescu desena cu o mana sigura, cu imaginatie, cu un remarcabil simt al proportiilor si al culorilor tot asa cum isi conducea si gandurile sonore pe care le transforma in muzica.

Vizitandu-l din nou, doi ani mai tarziu, pe Eduard Caudella, compozitorul a fost impresionat de evolutia copilului si l-a sfatuit pe Costache Enescu sa-si duca fiul la Viena pentru a beneficia de indrumarea unor mari maestri.

tim 1 - George Enescu: alegeri

Desi Enescu nu avea varsta pentru a fi primit la Conservator, datorita calitatilor sale neobisnuite, s-a facut o exceptie si, astfel, Viena a devenit leaganul primei sale educatii muzicale. In anul 1898, orasul era inca incarcat de spiritul lui Beethoven. La marginea Vienei, una dintre locuintele lui Beethoven pastreaza si azi crampeie din ambianta in care s-au creeat comori sonore ale umanitatii.

Pentru Enescu, Beethoven nu era un geniu care se pierdea in noaptea timpurilor ci un artist care traia in amintirea batranilor. La orchestra Conservatorului canta, copil fiind, unele dintre simfoniile titanului de la Bonn, pe partituri manuscrise.

Please follow and like us:
follow subscribe - George Enescu: alegeri1
en US Tweet - George Enescu: alegeri 20
en US save - George Enescu: alegeri20

2 thoughts on “George Enescu: alegeri

    1. Mii de multumiri pentru aprecieri! Era imposibil ca o astfel de valoare autentic romaneasca sa nu fie adusa in prim-plan in paginile noastre. Asteptam sa va delectati si cu alte articole! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PariPont
Citește articolul precedent:
Ochi - Inchis
Inchis

Cand fara voia noastra un drum ni se inchide, Aproape-ntotdeauna un altul se deschide! De multe ori rascrucea ne face...

Închide