ghiocei - Gratierea ghioceilor

Gratierea ghioceilor

Printre primele amintiri din copilarie 🙂 se ivesc, timizi, ghioceii. Ghioceii din fata casei bunicilor, pe care ii cautam temeinic dincolo de ultima zapada.

Nicio iarna, oricat de grea, nu a reusit sa le zadarniceasca incoltirea intr-un verde viu.

Odata inaltati, ii rupeam si ii inecam intr-un paharut ciobit. Uitam apoi de ei, ce-i drept atunci cand esti mic bucuriile sunt mai dese, dar doar de moment. Se uscau apoi, ingramaditi unul in altul, si erau „azvarliti” de bunica inapoi, pe pamantul reavan si primavaratic.

Astazi nu-mi mai gasesc curajul sa rup ghioceii… Ma dezarmeaza perseverenta lor…. Delicata, dar viguroasa in acelasi timp.


Pe merit, in unele legende, ghioceii sunt cele dintai flori care au aparut pe pamant, dar probabil sunt doar legende.

Lalele, frezii, trandafiri, crizanteme, crini…. Flori inalte, colorate, ingamfate si inmiresmate. Dar nici toate adunate intr-un manunchi nu egaleaza un buchetel de ghiocei.

Ghiocelul este o floare deosebita tocmai datorita culorii sale albe, culoare ce semnifica puritate, renastere, speranta si chiar perfectiune.


Fragilitatea, puritatea, inocenta si vulnerabilitatea (cate epitete,,,,,) sunt insa doar aparente. Rezistenta si curajul sunt caracteristicile lor fundamentale.

Ghioceii sunt sacrificati de 1 martie, la fel cum mieluseii sunt jertfiti de Pasti…Spanzurati cu un snur de martisor, ghioceii vestesc primavara, apoi pier… Ne lasam copiii sa alinte mielutii, apoi ii servim, in familie, sub forma unei fripturi traditionale… deh, fiinte supreme ce suntem!

Anul asta, la inceput de martie am primit un martisor, de care era legat un ghiocel. L-am tinut in palma si am simtit cum se sfarseste… M-a dus inapoi in copilarie si m-am speriat.. Nu aveam la indemana niciun pahar in care sa torn cateva picaturi de apa, si-apoi sa il abandonez acolo…

Traditie, ziceti…. Pe ei i-a intrebat cineva? Nu m-ar mira daca intr-un an, cineva ar cere gratierea ghioceilor… la ” noi” totul este posibil!

by Adm1n

Please follow and like us:
follow subscribe - Gratierea ghioceilor1
en US Tweet - Gratierea ghioceilor 20
en US save - Gratierea ghioceilor20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PariPont
Citește articolul precedent:
theodor amman - 20 martie- amintim
20 martie- amintim

''Artistul, ca şi literatul, trebuie să aparţină timpului său; numai cu această condiţie operele lui se vor transmite posterităţii. El...

Închide