Hanul lui Manuc scaled - Hanul lui Manuc, locul unde se punea tara la cale

Hanul lui Manuc, locul unde se punea tara la cale

Fata frumoasa, fata straina,

Diseara am sa te duc

Pentru convorbiri, pentru cina

La Hanul lui Manuc.

(Mircea Vintila, „Hanul lui Manuc„)

Manuc 2 1024x768 - Hanul lui Manuc, locul unde se punea tara la cale
Hanul lui Manuc, astazi

Inspiratele versuri ale acestui binecunoscut cantec folk evoca parfumul unui loc pitoresc, plin de istorie care poate fi admirat si astazi in Centrul Vechi al Bucurestiului.

Bei. MANUC BEI

Hanul lui Manuc este reprezentativ pentru hanurile negustoresti din acea vreme. Se stie ca Manuc Marzaian, armean de origine, excelent negustor, Dragoman si Bei (capetenie) al Sublimei Porti, Camaras, Paharnic si avand multe alte titluri boieresti, era destept si putred de bogat.

A avut o viata aventuroasa si a reusit nu doar sa stranga o mare avere, ci si sa intretina relatii politice folositoare. Nu degeaba, in hanul sau s-au purtat discutiile preliminare cu privire la Tratatul de Pace ce avea sa puna capat razboiului ruso-turc (1806 – 1812).

Cunoscut de toti mai-marii imperiilor vecine care doreau sa-si exercite influenta asupra Tarilor Romane, Manuc a fost si negustor si agent secret.

De cate ori avea ocazia, le dadea o mana de ajutor si boierilor pamanteni, iar acestia ii intorceau favorul recunoscatori.

Salvatorul Bucurestiului

Manuc 1 1 - Hanul lui Manuc, locul unde se punea tara la cale

La inceputul secolului al XVIII-lea, armata turca in retragere prin Moldova lasa foc si para in urma ei. Manuc a reusit sa grabeasca retragerea turcilor prin Tara Romaneasca, salvand, astfel, Bucurestiul de la jaf si distrugere.

Pentru acest lucru, a fost lasat sa cumpere terenul pe care urma sa ridice hanul, in ciuda restrictiilor legale care le interziceau strainilor sa cumpere proprietati in Valahia. Cladirea a fost construita intre 1806 si 1808 pe o parte din suprafata care cuprindea fosta Curte Domneasca (Curtea Veche).

IMG 20200607 074739 768x1024 - Hanul lui Manuc, locul unde se punea tara la cale

In zona ulitei Lipscani batea, altadata, inima comertului particular bucurestean. Negutatori de toate neamurile – selari, covaci, blanari – isi aveau aici pravaliile. Localnicii imparteau vadul cu negustorii greci, bulgari, sarbi, armeni, evrei, albanezi sau austrieci. Magazinasele inguste alternau cu hanuri largi, primitoare. In curtile lor interioare trageau carutele, marfurile erau depozitate in magazii dosite, iar calatorii ramaneau peste noapte in odaile racoroase. Proprietarii localurilor aveau atributiile stabilite prin legi date de voda, precum porunca urmatoare: „Hangiii primind pe straini in hanurile lor sunt datori sa-i ingrijeasca si sa-i pazeasca pe ei si lucrurile lor, cat le sta in putinta (…)„.

Covoare orientale si PARFUMURI FRANTUZESTI

Hanul avea 23 de pravalii cu marfuri ce puteau fi depozitate fie in pivnitele boltite, fie in cele 10 magazii. Mai avea si doua saloane de primire. In camerele de la parter erau cazati calatorii care poposeau pentru timp scurt iar la etaj, in cele peste 100 de odai, cei ce zaboveau mai mult. Exista si un tunel unde incapeau peste 500 de personae, in caz de asediu.

In lucrarea sa, „Istoria Bucurestilor”, Constantin C. Giurescu descrie locul: pe coridoarele hanului misunau „negustori (…), oameni de la oras, preoti, tarani, tigani, care vorbesc, se tocmesc, se cearta„.

In curtea interioara, trageau carutele venite de la Brasov si caravanele. La exteriorul cladirii erau pravaliile unde se vindeau de la covoare turcesti la cele mai bune parfumuri aduse din Paris.

O ARHITECTURA deosebita

Han 2 1024x768 - Hanul lui Manuc, locul unde se punea tara la cale

Hanul lui Manuc a fost restaurant cu grija si reprezinta astazi unul dintre locurile pitoresti de vizitat din capitala. Functioneaza ca restaurant cu mancaruri traditionale si e un loc care gazduieste evenimente variate.

Delimitata de strazile Franceza, Selari si Caldarari, cladirea este compusa din 4 laturi care inchid o curte interioara. Deosebite sunt cerdacurile de la parter si etaj, cu arcade trilobate, sustinute de stalpi de lemn. Decoratia exterioara este smpla, dar elementele arhitectonice din curtea interioara creeaza o imagine de o rara frumusete. Vei observa ca drumul care duce spre curtea interioara e podit cu rondele de lemn, ca odinioara.

Please follow and like us:
follow subscribe - Hanul lui Manuc, locul unde se punea tara la cale1
en US Tweet - Hanul lui Manuc, locul unde se punea tara la cale 20
en US save - Hanul lui Manuc, locul unde se punea tara la cale20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PariPont
Citește articolul precedent:
Balmos scaled - Balmoș cu brânză pufoasă, smantana si Ierburi de Provence
Balmoș cu brânză pufoasă, smantana si Ierburi de Provence

Aseara am incercat minunăția asta de rețetă cu gândul că e posibil sa nu iasă așa cum mi-aș dori. De...

Închide