Care - 1. Ce este fundamental in relatia ta de cuplu?

1. Ce este fundamental in relatia ta de cuplu?

Principalul scop al invatarii nu este cunoasterea, ci aplicarea ei.

Herbert Spencer

La nivel mondial, undeva la 34% dintre cupluri divorteaza iar 50% dintre cei casatoriti, desi nu au divortat si au ramas intr-o relatie de casatorie, sunt nefericiti. Asadar, aproximativ 84% din cupluri, intr-un fel sau altul, mai mult sau mai putin, sufera.

Ce este esential pentru orice relatie?

Pentru unii oameni, comportamentele esentiale dintr-o relatie sunt:

a. Fidelitatea (sau, daca ar fi sa spun altfel, sub nicio forma nu ar accepta in relatia lor de cuplu infidelitatea; ar spune: „asa ceva nu este permis, nu-mi imaginez cum sotul meu / sotia mea sa ma insele, un lucru de neacceptat„). Pentru unii, este un fundament.

b. Altii vorbesc despre abuz: „sub nicio forma nu vrem sa acceptam abuzul in familia noastra„. Stim foarte bine ca abuzurile sunt de mai multe feluri: poate exista abuz verbal, abuz emotional, abuz fizic, abuz spiritual si / sau abuz sexual. De asemenea, stim foarte bine ca unele femei, din pacate, sufera violuri in propria familie din partea sotilor lor. Exista femei care spun ca e inadmisibil asa ceva si femei care spun ca sunt folosite. Uneori, aceleasi. Pentru unii, abuzul de orice fel este de neacceptat in relatia lor de cuplu.

Altii spun ca nu doar ca abuzul asupra lor nu vor sa il tolereze: nici abuzul asupra copiilor: „nu-mi pot imagina ca in familia mea copilul sa fie abuzat verbal, emotional, spiritual sau sexual„. Pentru unii, acest lucru constituie un fundament. Si foarte bine ca este asa.

Abuz 558x1024 - 1. Ce este fundamental in relatia ta de cuplu?

c. De asemenea, sunt alte relatii in care membrii nu admit perversiunile sexuale: „sunt pentru altii, pentru cei mai tineri„, spun cei mai in varsta, „dar in familia noastra asa ceva nu exista, nu vrem sa ne confruntam cu asa ceva in familia noastra„. Nu voi vorbi despre cat de bune sau nu sunt aceste fapte (alegeri) ci doar ca pentru unii sunt inadmisibile: vorbim aici de incest, pedofilie, homosexualitate, sex in grup sau jucarii sexuale.

Totusi, exista si alte categorii de persoane care se concentreaza pe alte aspecte pe care nu le-ar concepe niciodata, aspecte ce se categorisesc astfel:

a. Comportamentul nepotrivit in public

Ex.: O sotie ii spune sotului: „Stii ceva? Cu mine nu vorbesti asa IN PUBLIC„. Sunt unele femei care accepta un comportament deranjant pentru ele din partea sotilor, acasa (poate s-o jigneasca acasa, poate s-o plesneasca acasa, poate sa ii spuna orice, dar nu in public). Pentru acestea este foarte importanta imaginea pe care o transmit in public: „cum dau in fata oamenilor?” Pentru acesti oameni, acest lucru e fundamental: „nu conteaza cum sunt privit acasa, conteaza cum sunt privit in public„.

b. Pentru altii e importanta existentialitatea – sa aiba cu ce isi plati cheltuielile, cu ce isi plati ratele, etc.

c. Fizicul neglijent – sunt foarte multi care spun „nu pot sa il suport daca il vad mizerabil, daca vad ca nu este aranjat„. In din ce in ce mai multe cupluri, aspectul fizic, si aici ma refer la infatisarea exterioara, la haine, la felul in care arata corpul, este tot mai importanta.

Weirdo - 1. Ce este fundamental in relatia ta de cuplu?

In sfarsit, o alta categorie de oameni spun ca pentru relatia lor de cuplu sunt esentiale comportamente precum respectul, bunul-simt, bunatatea, amabilitatea, empatia, dragalasenia, toleranta, surpriza, acceptarea, sinceritatea, luarea initiativei de catre partener, rabdarea, perseverenta in lucrurile bune – nu in cele rele -, posibilitatea de a face activitati impreuna, existenta unor preocupari si dorinte pentru celalalt, etc.

Ce sunt, de fapt, aceste ultime comportamente? Sunt acele comportamente pe care le-am folosit si tu si eu atunci cand ne-am cucerit partenerul de viata, cand ai stat si te-ai gandit cum sa faci sa il castigi, sa ii castigi dragostea si interesul pentru tine. Pe cele mai multe comportamente din cele de mai sus, le-ai avut.

Daca ar fi sa spun, cu alte cuvinte, ceea ce reprezinta aceste comportamente, ele sunt fundamentul relatiilor sanatoase, fericite si pe termen lung. Sau, altfel spus, „cei 7 ani de-acasa” pentru ca acasa te invata mama sa iubesti, sa ai bun-simt, sa fii sincer, sa te porti frumos, sa fii amabil, sa te pui in pielea celuilalt, etc.

Kindness - 1. Ce este fundamental in relatia ta de cuplu?

Povestioara:

Cu cativa ani in urma, un barbat s-a dus la un psihoterapeut, prieten de-ai sai. Plangea. I-a spus: „fa ceva si salveaza-mi casatoria, fa ceva si ajuta-ma sa raman in relatie cu sotia mea„. Ascultandu-l si punandu-i intrebari, psihoterapeutul a constatat ca problema din relatia lui tinea de caracter: nu avea niciunul din comportamentele „celor 7 ani de-acasa”. Pacientul, barbat fiind, s-a uitat la el, a lasat capul in jos, nu stia daca sa ii spuna sau nu, dar totusi spuse: „Auzi, tu chiar crezi ca astea-s lucrurile esentiale? Tu chiar crezi ca daca o sa fac lucrurile astea sotia mea n-o sa ma paraseasca?” Psihoterapeutul i-a zis: „Testeaza„. Pacientul a refuzat si a spus: „Lasa, astea sunt lucruri pentru adolescenti, cu dragalasenii si atatea `siroape`. Astea-s pentru femei, nu-s pentru noi.” Psihoterapeutul i-a spus: „Bine, daca nu vei face aceste schimbari, vei vedea ce se intampla„. Dupa un timp, dupa cei doi s-au revazut, divortul era deja pronuntat. Si de data aceea plangea si a spus: „Ai avut dreptate. Exact lucrurile pe care mi-ai spus tu ca trebuie sa le fac, mi le-a spus si sotia mea cand ne-am despartit – `daca schimbai lucrurile astea in viata ta, noi astazi eram impreuna`”.

Fundamentul oricarei relatii este caracterul.

Acele comportamente care insumeaza caracterul noua ni se par evidente insa unor oameni li se par banale si nu le iau in seama, nu tin cont de ele.

In felul in care ti-ai cucerit sotia / sotul tot in acelasi fel reusesti sa o / il pastrezi langa tine! Nu-i posibil ca tu sa cuceresti cu bunatate, cu dragalasenii, cu amabilitate, cu empatie, cu interes si dupa aceea, dintr-odata, sa te relaxezi, sa te lasi pe spate si sa spui: „Ce-o fi, o fi!”. Nu se poate.

Daca vrei sa iti pastrezi relatia, apuca-te sa faci lucrurile pe care le-ai facut in relatia de prietenie.

Please follow and like us:
follow subscribe - 1. Ce este fundamental in relatia ta de cuplu?1
en US Tweet - 1. Ce este fundamental in relatia ta de cuplu? 20
en US save - 1. Ce este fundamental in relatia ta de cuplu?20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PariPont
Citește articolul precedent:
Salvador Dali - Salvador Dali - geniul nebun dupa arta
Salvador Dali – geniul nebun dupa arta

Cunoastem cu totii celebra lucrare a lui Salvador Dali, Persistenta memoriei, lucrare semnificativa. Dar aceasta nu e tot ce il...

Închide