IMG 20200303 155857 150x150 - Negresa de post

Negresa de post

Alaltaieri a inceput Postul Pastelui, cel mai mare, mai lung si mai „sever”, ar spune unii, desi eu nu militez neaparat pentru exprimarea asta, post dintre toate cele patru. Simt nevoia sa zic ca bine ar fi sa postim prin ce scoatem pe gura mai degraba decat prin ce decidem sa mancam. Fiecare cum poate. Fiecare cum simte. Despre mine nu o sa zic ce si cum, nu mi-a placut niciodata sa discut despre subiectul postului care mi se pare o chestiune suficient de intima cat sa fie tinuta departe de cunostinta sau lectura publica insa indiferent de decizie, gatesc mancaruri si deserturi de post in post si de frupt in post si chiar si de post cand se mananca de frupt.

Ieri mi-am dorit sa gatesc pentru tatal meu ceva dulce. Din noiembrie anul trecut, de cand mama mea a murit (articol pe care ma feresc, inca, sa il scriu), eu ma ocup pentru el de deserturi si amandoi de orice retete ne pica in mana. Da, si lui ii place sa gateasca, ii placea si inainte dar acum mai cu seama cand are caietele si cartile pline de retetele insemnate ale mamei – gaseste o consolare.

Am mai facut si in trecut negresa de post, dar parca nu cu atat de multa indarjire si nerabdare in a o gusta.

Hai sa n-o mai lungesc si sa iti explic exact ce si cum.

Asadar, pentru negresa de post, pui la bataie urmatoarele ingrediente:

– 280 grame faina

– 260 ml apa

– 280 g zahar

– 75 g cacao pudra

– 100 ml ulei

– o lingurita sare

– o sticluta esenta de vanilie

– 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu

– zahar pudra (pentru decor).

Dupa ce le ai pe toate (sau pe majoritatea, ca mine care mereu uit cate ceva si dureaza mai mult drumurile pana la frigider decat prelucrarea retetei, in sine) in fata, te apuci de treaba asa:

1. Amesteci omogen intr-un recipient mai incapator: faina, cacao, sarea, bicarbonatul de sodiu si zaharul.

2. Intr-un alt recipient, mai mic, amesteci lichidele: apa, uleiul si esenta de vanilie, mix pe care il torni peste amestecul de la punctul 1. Amestecul pe care il vei obtine ar trebui sa curga dar sa fie omogen, legat, in acelasi timp. (initial, pusesem mai putina apa si aluatul se intarise foarte tare, nu concorda cantitatea de faina si cacao cu cea de apa si atunci am marit cantitatea de apa de la 240 ml, cat pusesem eu, la 260, transformarea fiind vizibila in sensul ca l-am putut turna in tava fara probleme).

3. Deja am anticipat ca aluatul trebuie turnat intr-o tava (pentru linistea mea si date fiind experientele in care zeci de prajituri mi s-au prins de tava, indiferent de care natie era, eu am folosit tapetarea cu hartie de copt) in care trebuie, ulterior uniformizat sau asteptat pana se intinde de bunavoie cu aportul tau stanga-dreapta respectiv inainte-inapoi asupra tavii.

4. Negresa se introduce la cuptor, la foc mediu spre mic 30 de minute. Dupa acest timp, se lasa sa se raceasca pentru a putea fi usor taiata fara a se sfaramita. Ulterior, o tai cum doresti si o decorezi cu zahar pudra.

Mnoh, atat am vorbit despre ea, ca m-am mai intins dupa o bucata.

Curcubeu pe cerul gurii! 🙂

Incearca si tu si spune-mi daca a meritat. Astept si poze!

Please follow and like us:
follow subscribe - Negresa de post1
en US Tweet - Negresa de post 20
en US save - Negresa de post20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PariPont
Citește articolul precedent:
citate nicolae titulescu - 4 martie in istorie...
4 martie in istorie…

''Dreptatea e în continuă evoluţie. Ceea ce azi e considerat ca o cucerire va fi socotit mâine ca un lucru...

Închide