Nicolae Grigorescu - Nicolae Grigorescu, pasiune romaneasca in Europa

Nicolae Grigorescu, pasiune romaneasca in Europa

IMG 20200520 134532 768x1024 - Nicolae Grigorescu, pasiune romaneasca in Europa
Nicolae Grigorescu

În zile ca acestea, când vechile credinţe, cu sau fără părerea noastră de rău, se dărăpănează, poate c-ar trebui să păstrăm un loc de cinste şi un adăpost respectat artei, cea din urmă dintre religiile omenirii.

Nicolae Grigorescu

”Sentimentul colorează, nu pensula. Poţi colora c-o bucăţică de cărbune, şi toate tuburile din lume nu-ţi dau albastrul unei flori de inişor dacă nu-l ai în suflet.”

Nicolae Grigorescu

Nicolae Grigorescu se naste la 15 mai 1838 in satul Pitaru, sat aflat pe atunci in judetul Dambovita. Dupa moartea tatalui in 1843 se muta impreuna cu mama si cei 5 frati la Bucuresti.

Nicolae incepe perioada de ucenicie in 1848 in atelierul lui Anton Chladek, pictor de icoane. In numai doi ani termina ucenicia si lucreaza iconite pe care le vinde apoi prin pietele din capitala.

Intre anii 1953 ai 1957 picteaza mai multe icoane pentru pentru biserica din Baicoi si Manastirea Caldarusani. In aceeasi perioada incearca prin mai multe petitii sa obtina o bursa de studii fiind refuzat sau se prezinta la diferite concursuri.

Grigorescu la Agapia - Nicolae Grigorescu, pasiune romaneasca in Europa
Pictura bisericeasca la Agapia

Pictorul va picta Manastirea Zamfira si biserica Manastirii Agapia pana in anul 1961. La manastirea Agapia ofera cursuri maicutelor cu aptitudini artistice si il intalneste pe Mihail Kogalniceanu care ii remarca talentul si il ajuta sa plece la Paris spre sfarsitul anului 1961, unde i-a obtinut o bursa de studii.

Este admis la Scoala Belle Arte in 1962 iar in 1963 poseda un atelier propriu la Paris. In vara anului 1963 renunta la cursurile scolii si pleaca la Barbizon. In perioada urmatoare frecventeaza des Muzeul Louvre si Luxemburg din Paris. Dorul de tara il inspira pentru creatii de factura romantica precum Zimbrul sau Unirea Principatelor.

Artistul se reintoarce in tara in 1964 si petrece timp in Moldova unde picteaza imagini specifice locurilor.

Taranca - Nicolae Grigorescu, pasiune romaneasca in Europa

Calatoreste prin tara cautand materiale cu specific romanesc pentru a pregati un tablou romanesc. Se pregateste cu aceasta ocazie pentru Expozitia Universala ce va avea loc la Paris in 1867 unde va participa cu 7 lucrari. Dupa o scurta reintoarcere in tara la Caldarusani, Nicolae obtine o prelungire a bursei si se reintoarce la Paris.

Napoleon al III-lea ii cumpara tabloul O glastra cu flori regasindu-l in 1868 la expozitia pictorilor din Barbizon. Va expune la Salonul de la Paris in mai multe randuri pana in 1870 cand primeste medalia de aur pentru Portretul Marelui Ban Nasturel Herescu.

Revine in tara in 1871 si calatoreste pe valea Ialomitei. Picteaza la Rucar apoi deschide un atelier de gravura in locuinta lui din Pasajul Roman nr. 7

Pana in 1974 particpa la Expozitiile organizate de amicii Belelor-Arte in Franta, expune le Expozitia Universala de la Viena si calatoreste spre Roma trecand intai pe la Triste si Venetia. Urmatoarea iarna o petrece la o academie din Roma unde studiaza pictand dupa nud. Revina in tara prin Grecia si se stabileste pentru o mica perioada la Bacau.

Nud Grigorescu 1 - Nicolae Grigorescu, pasiune romaneasca in Europa

Nicoalea Grigorescu la izbucnirea Razboiului pentru independenta se stat se afla in Franta. Revine in tara pentru a insoti armatele romane si asista in prima linie a frontului. Realizeaza sute de desene si studii in ulei.

Atacul de la Smardan - Nicolae Grigorescu, pasiune romaneasca in Europa
Atacul de la Smardan

Isi continua activitatea in atelierul din Paris in 1879 si expune la Salonul de la Paris. In 1881 suparat pe oficialii romani are intentia de a se expatria. Dupa multe calatorii in Franta in 1885 termina Atacul de la Smardan, panza comandata artistului de Primaria Capitalei. In acelasi an expune la ”Club Intim” peste 60 de desene si uleiuri inspirate din Razboiul de Independenta. Intre anii 1886 si 1889 expune la Paris unde este laudat de presa franceza. In 1887 picteaza la Posada iar in 1889 participa cu lucrari la Salonul Ateneului Roman unde va avea expozitii personale pana la sfarsitul vietii.

In 1903 picteaza la manastirea Agapia si Varatec si incepe constructia casei din Campina unde, la 21 iulie 1907, se stinge din viata lasand neterminata panza Intoarcearea de la balci.

”Rog amicii mei sa se opuie ca inmormantarea sa se faca cu dricul -ăst vicleim ridicol. O caruta oarecare si un preot este destul” cere in spirit romantic Nicolae Gricorescu. Dorinta i-a fost indeplinita caci la inmormantare este asezat intr-un car cu boi, pe o masa alba de brad asternuta cu scoarte nationale multicolore.

Prietenul artistului, Alexandru Vlahuta, descrie momentul despartirii :

”Lumea s-a dat la o parte, sa faca loc celui ce pleca astfel dintre lucrusoarele lui scumpe, din atelierul in care ce din urma panza- asa de simbolic neispravita- mirosea inca a ulei. Pe crengi de stejar l-au asezat intr-un car cu boi.”

Carul cu boi - Nicolae Grigorescu, pasiune romaneasca in Europa
Nicolae Grigorescu – Car cu boi

Sursa cronologie: Colectia Pictori de geniu – Adevarul – 2009

Lui Grigorescu

Se leagana in pas agale

Un mandru car purtat de boi

Te duc pe ne-nturnata cale

Si-s albi ca neaua amandoi.

Iar carul tau, cat e de mare

E-acoperit de-un lancier

Si muntii-nalti privesc din zare

Si drumul parca urca-n cer.

Pe unde treci un vant da viata

Si-mbina felurimi de flori,

Precum ti se schimba la fata

Paleta-n sute de culori.

Uimit de farmec o clipita

De sus, pastorul legendar

Isi lasa turma risipita

Privind cum trece mandrul car.

Si-acum cand carul se opreste

Si plang talangile-n ecou,

Natura parca retraieste

Cel pe urma-al tau tablou.

St. O. Iosif, D. Anghel

Carul cu boi1 1024x503 - Nicolae Grigorescu, pasiune romaneasca in Europa
Carul cu boi

by Kizzi

Please follow and like us:
follow subscribe - Nicolae Grigorescu, pasiune romaneasca in Europa1
en US Tweet - Nicolae Grigorescu, pasiune romaneasca in Europa 20
en US save - Nicolae Grigorescu, pasiune romaneasca in Europa20

One thought on “Nicolae Grigorescu, pasiune romaneasca in Europa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PariPont
Citește articolul precedent:
selfie - Selfie cu libertatea
Selfie cu libertatea

Conteaza, oare, cand si unde te nasti? Cu ce am gresit noi fata de Divinitate, atat de mult incat sa...

Închide