RT - "Romanian Tradition"

„Romanian Tradition”

Pavel Bartos.

Autentic romanesc.

Cu alte cuvinte, primul scurtmetraj scenarizat si regizat de Pavel Bartos.

Ce l-a determinat sa mearga pe acest drum?

Ambitia. Noutatea. Provocarea.

Nu isi dorea neaparat sa fie regizor, isi dorea sa faca film, sa intre in industria filmului mai puternic: prima data s-a gandit ca producator (evident, dupa rolul de actor). Insa, avea acest subiect in minte de cativa ani buni, timp in care a cautat regizorul potrivit. La un moment dat s-a intrebat de ce sa nu fie el cel pe care il cauta, de ce sa nu incerce si regia, dat fiind faptul ca este vorba despre un scurtmetraj. Atunci s-a autoincurajat in nebunia sa si a realizat ceea ce de fapt s-a si intamplat: cat de multa munca implica.

Cand ajungi la o anumita maturitate artistica, profesionala, umana, e bine sa iti dai niste „challenge-uri”, sa te provoci. Pentru Pavel, regia a fost o provocare. Bineinteles ca inca mai are foarte multe de invatat si ca e loc de mai bine, dar este important ca a incercat si ca vrea sa faca asta in continuare. Ba chiar se gandeste sa incerce si regie de teatru.

E o meserie foarte grea. In spate, a avut o echipa de productie care a facut preproductia in doua saptamani iar totul a fost filmat in trei zile.

Echipa de actori i-a inteles lui Pavel toate stangaciile si nebuniile, crezand foarte tare in el. Pavel stia ca cei mai potriviti sunt colegii sai de la Teatrul Odeon pentru ca au lucrat foarte mult impreuna si aveau incredere in el. Temerea lui, insa, a fost nimerirea acestora pe roluri: chiar daca sunt prietenii tai, nu inseamna ca se si potrivesc pe rolurile pe care le ai pentru ei. Astfel, Pavel a luat doi actori mai tineri din alta parte, pentru ca nu a gasit la Teatrul Odeon ceea ce cauta. Sau daca avea pe cineva in vedere, in momentul acela lucra la un spectacol.

All - "Romanian Tradition"

La un moment dat, chiar a avut loc o schimbare de rol inainte cu doua zile intre doi actori.

Pavel nici nu a inceput cum se incepe in mod firesc un scurtmetraj adica poate intr-o camera de apartament, cu doi actori pentru a tine, cumva, lucrurile sub control, ci a refacut o nunta intreaga de sat, a avut numai exterioare, ceea ce a fost foarte complicat. A avut si 100 de oameni pe platou a caror manageriere a fost dificila.

Totul s-a filmat undeva la mijloc de noiembrie cand erau cam 4-5 grade afara, Pavel vrand sa plaseze actiunea undeva la cam 15 – 20 grade. Norocul sau a fost ca nu a plouat decat cand mai ramasesera 20 de minute din ultima secventa din interior.

Ulterior feedback-ului incurajator pe care Pavel l-a primit in urma lansarii scurtmetrajului, acesta a mers cu filmul sau la Festivalul „Anonimul”, apoi la un Festival International la Izmir, in Turcia. Ulterior, trebuia sa ajunga in Chicago cu el in aprilie dar, din pacate, „filmul dramatic” Covid-19 a avut mai mare succes decat filmul sau.

Daca la TV, Pavel miza foarte mult pe brandul PRO-TV care impinge orice produs bun in fata (acesta fiind primul scurtmetraj difuzat de postul de televiziune), dandu-i o amploare si o stralucire aparte, daca acolo spera sa faca audiente bune, mai ales ca premiera a venit dupa finala „Romanii au Talent”, pe YouTube nu se astepta sa aiba succes: aproxima in prima zi undeva la 10.000 de oameni si, in total, la 50.000 de oameni. Scopul sau, acela ca filmul sa ajunga la TV, fusese deja atins.

Cu toate acestea, in prima zi, scurtmetrajul a inregistrat pe YouTube 100.000 de vizualizari iar in 3 zile, 300.000 de vizualizari, intrand si in Trending, unde e foarte greu pentru un film romanesc sa intre. Curiozitatea a fost foarte mare.

Filmul nu este unul genial. Putea fi facut mult mai bine. Cu toate acestea, filmul ramane unul onest, cinstit si facut cu multa munca si cu mult suflet.

Aceasta productie l-a impulsionat pe Pavel, motiv pentru care are in plan sa inceapa sa lucreze la lungmetrajul „Ramon”, film pentru care nu va mai fi regizor ci in care va juca drept actor principal, fiind, totodata, si producatorul acestuia.

„Ramon” va fi o comedie de cu totul alta factura, ale carui filmari (programate sa inceapa in aceasta vara) vor fi amanate din cauza Covid. Pavel preconizeaza ca filmarile vor incepe in toamna, cel tarziu in primavera anului viitor.

Bref, filmul se identifica intr-o nunta. Succint, este despre doi studenti la actorie care o iau putin pe ulei si, cum sa ma exprim ca sa n-o dau in spoilere…interfereaza cu masa, dansul si felicitarile. 😀

Please follow and like us:
follow subscribe - "Romanian Tradition"1
en US Tweet - "Romanian Tradition" 20
en US save - "Romanian Tradition"20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PariPont
Citește articolul precedent:
IMG 20200613 143204 scaled - Borș calugaresc
Borș calugaresc

Pentru ca acum cateva zile am vorbit intr-un articol din "Romania, draga mea" despre mancarea manastireasca, am gasit propice ocazia...

Închide