4rr4r4r 1 150x150 - S.O.S. catre parinti (sau "Si SMURD simte, nu doar executa")!

S.O.S. catre parinti (sau „Si SMURD simte, nu doar executa”)!

Frantura din ziua de garda a Anei

Ana este asistent medical la SMURD din 2009. Este opusul acelei asistente care ajuta o mama sa aduca un copil pe lume. Ea tine firul de partea cealalta, stand la voia destinului si, totusi, incercand sa-i faca fata in speranta de a ii invinge decizia ca firul sa nu mai poata fi intins in continuitatea sa. In cele mai multe cazuri, obtine victoria. In celelalte, ramane cu imagini cu care nu va mai putea face vreodata pace.

Zi de garda. Duminica. Toamna tarzie.

Ana s-a imbracat bine si a mers sa isi verifice ambulanta, apoi s-a indreptat spre camera de garda pentru a se bucura de un ceai cald in acea fatidica dar, aparent, atat de linistita zi.

Solicitare. Alarma de apel a SMURD.

Ana urca in ambulanta, intreband medicul ce ii asteapta. Accident rutier.

Afara era aproape noapte, traficul nu era dintre cele mai linistite. Prin dispecerat, pe drum li se transmite ca sunt doua masini implicate si cinci victime dintre care doi copii. Tot atunci afla ca ei se vor ocupa de cel mai grav pacient, pentru ca pentru ceilalti se apropiau ambulante din localitatea cea mai proximala.

Cand Ana si medicul ajung, masina de descarcerare este deja acolo. Primul semn că accidentul a fost foarte grav a fost locul de impact al mașinilor. Fiind afectate părtile din față, s-a dedus ca impactul a fost frontal. Iau monitorul, gulerul cervical și targa metalică si merg catre câmp, pentru ca acolo fusesera proiectate mașinile în urma impactului.

Ana observa pe bancheta din spate a unuia dintre automobile doua scaune de copil. Incearca sa se autoconsoleze, spunandu-si ca pacientul cel mai grav nu este, nu are cum sa fie unul din cei doi minori.

Se apropie si observa ca scaunele nu au copiii in ele. Intreband pompierii unde sunt copiii, Ana afla ca o fetiță a iesit singura din mașină si ca fusese deja preluata de un echipaj medical, fiind, insa, confuză și refuzand aproape totalmente gulerul și targa metalică. Da, dar totusi…erau doua scaune.

Ana intreaba parintii, constienti, aflati inca in scaunele din fata, daca sunt convinsi ca in spate existau doi copii. Socati, cu privirile goale, acestia raspund ca ambele fetite se aflau cu ei: o fetita de 5 ani, cu autism si o fetita de 3 ani jumatate. Ce nu reusea sa rationalizeze Ana, era cum fusese posibil ca cei doi copii sa dispara din scaunelele lor, de sub centuri.

Nu apuca sa isi verbalizeze incertitudinea pentru ca tatal ii spune ca dormeau in scaunele lor fara centuri puse si fixate. Astfel, inconstienta, fetita de 3 ani si jumatate a fost gasita in stop cardio-respirator, ghemuita sub scaunul soferului. I-au pus guler, au asezat-o pe targa metalica si au inceput manevrele de resuscitare in camp, la lumina de lanterna.

17 heartbreaking cartoons from artists all over t 2 9205 1441303436 12 dblbig - S.O.S. catre parinti (sau "Si SMURD simte, nu doar executa")!

Afara vremea se stricase, incepuse sa ploua si, neavand de ales, Ana si medicul urcara copilul in ambulanta pentru a continua incercarea de repornire a inimii micutei. Atunci si-au dat seama ca aceasta nu avea niciun semn care sa fi condus la faptul ca ar fi fost recenta victima a unui accident ba, mai mult decat atat, era deosebit de frumoasa. O chema Anastasia, conform etichetei din interiorul hainei sale, pe care Ana o zarise intre interventii.

Inima micutei a reinceput sa bata dupa zeci de minute de incercari si cu totii au pornit spre spital, Ana avand un univers de sperante adunate in jurul sau si credinta ca stopul nu se va mai repeta. O mangaia pe fetita pe crestet, incerca sa se faca simtita, sa stie ca cineva e acolo pentru ea si, cumva, pacea de pe fata micutei nu o linistea deloc.

Ajungand la spital, au predat-o unui medic de la Unitatea de Primiri Urgente, Ana ocupandu-se ulterior de birocratie, nevazandu-i, insa, pe parintii fetitei. Mama s-a apropiat si a intrebat de starea fetelor. Desi nu avea voie, Ana i-a spus ca a iesit din stop si ca este investigata la spitalul de copii dar intrebata daca se va face bine, nu a putut raspunde decat ca faptul ca a iesit din stopul cardio-respirator e un semn bun.

In drumul spre baza, Ana suna la spitalul de copii pentru a se interesa de starea fetelor. Fetita cea mare avea ruptura de splina si se afla in sala de operatii. Anastasia fusese pusa la computerul tomograf. Imaginile au aratat coloana cervicala rupta cu maduva sectionata. Pentru putin timp. Prea putin pana fetita a facut stop cardio-respirator din nou. De data aceasta, Il luase de mana pe Dumnezeu.

Parintilor, astazi, maine, cand copiii intra in masina pe bancheta din spate si nu pe scaunelele propice varstei lor poate fi ultima data cand ii vedeti. Vii!

20200206 car seats 1200x630 1 1024x538 - S.O.S. catre parinti (sau "Si SMURD simte, nu doar executa")!

Nu scaparea de o amenda ar trebui sa va motiveze sa utilizati scaunelele pentru copii pentru ca mai apoi sa intrati in depasire si sa loviti frontal un om care circula regulamentar pe banda sa, luandu-l de langa cei dragi – asa cum s-a intamplat in ziua de garda a Anei – iar voi sa scapati cu cateva zgarieturi si o fractura de stern de la centura! Nu scaparea de amenda ci viata copiilor vostri si un `maine`tot cu ei alaturi de voi!

Pentru cateva momente, o inima de copil a batut in plus. Am zice ca fara folos. Stie El, Dumnezeu, de ce. Pentru cateva momente, Ana a fost parte din viata Anastasiei. Si va fi parte din numele sau pentru totdeauna. La propriu si la figurat.

Please follow and like us:
follow subscribe - S.O.S. catre parinti (sau "Si SMURD simte, nu doar executa")!1
en US Tweet - S.O.S. catre parinti (sau "Si SMURD simte, nu doar executa")! 20
en US save - S.O.S. catre parinti (sau "Si SMURD simte, nu doar executa")!20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PariPont
Citește articolul precedent:
Traian vuia - 18 martie - în istorie
18 martie – în istorie

 235 - În timpul pregătirilor unui război împotriva triburilor germanice ale alemanilor, imparatul roman Marcus Aurelius Severus Alexander și Iulia Mamaea...

Închide